Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Hangi Hastalıklara Bakar?

0 514

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Hangi Hastalıklara Bakar? Kelime anlamı olarak enfeksiyon; hastalığa neden olan mikrobun bölgesel ya da genel olarak yayılması olarak ifade ediliyor. Enfeksiyon hastalıkları bölümü ise mikroorganizmaların neden olduğu bu hastalıkların teşhisini koyar ve tedavisini sağlar. Türkiye’de ve dünyada en sık görülen hastalıkların başında enfeksiyon hastalıkları olduğu ve bu hastalıkların tedavilerinin de mümkün olduğu belirtiliyor. Bununla birlikte; enfeksiyon hastalıklarının tedavilerinin yapılabilmesi için, hastaya zamanında müdahale şart. Bunun için rahatsızlık duyulduğunda zamanında doktora başvurulmalı ve doğru müdahale yapılmalıdır. Aksi halde ölümle sonuçlanan durumlar ortaya çıkabilir. Dünyadaki ölümlerin birçoğunun mikrobik hastalıklardan kaynaklandığı uzmanlar tarafından belirtiliyor. Zamanında müdahale ve uygun tedavi yöntemleriyle enfeksiyon hastalıklarının tam olarak iyileştirilmesi ve hastanın sağlığına kavuşturulması mümkün.

Klinik mikrobiyoloji ise, enfeksiyon hastalıklarının teşhisi için hastalara uygulanan testlerin yapıldığı laboratuarlardır. Burada hastalığa neden olan mikroorganizmalar tespit ediliyor. Bunun için genellikle; idrar, kan, gaita, enfekte bölgelerden alınan sürüntüler ve akıntı ve doku parçalarının kullanıldığı belirtiliyor. Klinik mikrobiyoloji laboratuarlarında mikroskobik ve biyokimyasal incelemeler gibi birtakım yöntemlerden faydalanılarak hastalık teşhisi konuluyor.

Enfeksiyon Hastalıkları Nelerdir?

Her çeşit mikrobun neden olabileceği birçok enfeksiyon hastalığı mevcuttur. Bunlar; üst solunum yolu ve bronşit, zatürree gibi alt solunum yolu enfeksiyonları, grip enfeksiyonu, idrar yolu enfeksiyonları, kemik ve eklem enfeksiyonları, hepatit hastalıkları, tenya ve kıl kurdu gibi paraziter hastalıklar; deri, kemik ve böbrek veremi, ishaller, selülit ve cilt enfeksiyonları, nedeni bilinmeyen ateş, sinüzit, sarılık, sıtma, menenjit, besin zehirlenmeleri, kanda ve vücutta iltihaplanma gibi birçok hastalık, enfeksiyon hastalıklarında tedavi edilir.

Enfeksiyon Hastalıklarının BelirtileriEnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Hangi Hastalıklara Bakar?

Mikroorganizmaların neden olduğu enfeksiyon hastalıklarında görülen en önemli belirti ateştir; ancak belirtisinin ateş olmadığı birçok enfeksiyon hastalığı da mevcuttur. Sarılık, bağırsak solucanları gibi paraziter hastalıklarda ve birçok cilt enfeksiyonunda ateş görülmediği ifade ediliyor. Bu nedenle hastalarda ateş görüldüğünde başvurulacak yer enfeksiyon hastalıkları iken, ateş görülmeyen bazı rahatsızlıkların da bir enfeksiyon hastalığı olabileceği gözardı edilmemelidir. Mikrobik hastalıklara yakalanmamak için uygulanan aşılama işlemleri; sarılık, menenjit, suçiçeği, zatürre gibi hastalıklardan korunmayı sağlıyor.

Yazar: Mehtap Özdemir

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku