Erkek menopozu bir efsane değil. Bu durum oldukça gerçek ve pek çok erkek bu durumdan muzdarip. Eğer bu konuda yardım arayan bir erkekseniz, bu yazıda size bu durumu atlatmanıza yardımcı olacak ipuçları vereceğiz.
Menopozdan geçen sadece kadınlar değil, erkekler de öyle. Ancak burada bir fark var. Erkek menopozu yani “andropoz” doktorlar tarafından yeterince iyi tanımlanmamıştır. Ancak hastalar semptom göstermekte ve tedavilere yanıt vermektedir. Doğduğumuz günden bu yana vücudumuzun hormonal dengesi sürekli değişir. Yaşlandıkça cinsiyet hormonları tahmin edileceği gibi tükenir. Bu hormonlar ergenlik, yetişkinlik ve yaşlılık dönemlerinde vücudun fiziksel ve cinsel değişikliklerini kontrol eder. Bu hormonlar kadınlarda östrojen ile progesteron, erkeklerde ise testesterondur. Kadınlarda menopoz fark edilir. Değişikliklerle birlikte adet döngülerini bitirir. Ancak, erkeklerde bu değişiklikler yaşlılık belirtileri olarak algılanmaktadır. Bu aslında bir açıdan doğrudur; çünkü cinsiyet hormonları gençlik döneminde en yüksektir ve yaşla birlikte azalır bu da cinsel hayatı etkiler. 60-70 yaşlarına geldiğinizde vücudunuzda bulunan testesteron seviyesinin 25 yaşındakinin yarısı kadar olduğunu biliyor muydunuz?
Andropoz, androjen olarak bilinen testosteron düzeylerinde yaşla birlikte olan azalmadır. Ergenlikte sesin kalınlaşmasını, vücut ve yüzde kılların artışını ve erkek üreme sisteminin çalışmasını sağlayan testesteron hormonunun üretimi gittikçe daha çok azalır. Andropozun belirtileri aynı yaşlılık gibidir. Bu nedenle tüm doktorlar tarafından tanınmamaktadır. Bir kadın menopoza girdiğinde artık çocuk sahibi olamaz ancak bir erkek 100 yaşında bile baba olabilir. Efsaneye göre 1483 yılında doğan Thomas Parr yaşayan en yaşlı adam olup, 130 yaşında baba olmuştur. 2010 yılında da 94 yaşındaki bir Hintli işçi ile eşi bir çocuk sahibi oldular. Kadınlardaki menopoz ile karşılaştırıldığında erkeklerdeki testosteron üretiminde düşüş çok daha yavaş bir hızda oluşur. Bu değişiklikler 40’lı yaşların sonlarında ve 50’lerin başlarında erkekler tarafından hissedilmeye başlanır. 70 yaşlarında iyice belirgin hale gelir.
Andropoz Belirtileri:
Belirtiler menopozdaki kadınların yaşadıklarına çok benzer. Testeron seviyelerindeki düşüş erkeklerde aşağıdaki belirtilere yol açar;
-Kas Zayıflığı
-Kemik Kaybı
-Hafıza Kaybı
-Konsantrasyon Güçlüğü
-Değişken Ruh Hali
-Osteoporoz
-Yorgunluk, Bitkinlik
-Dayanıklılıkta Azalma
-Depresyon
-Libido Kaybı
-Yağ Kitlesinde Artış
-Erektil Disfonksiyon
-Testis Disfonksiyonu
-Düşük Sperm Sayısı
-Erken Boşalma
Tedavi Seçenekleri:
Eğer bir erkek andropozdan şikayetçiyse bir doktor tarafından incelenmelidir; çünkü tip 2 diyabet ve damar sertliği de andropoz semptomlarını tetikleyebilir. Vücuttaki testesteron seviyelerinin belirlenebilmesi için bir dizi kan testleri yapılmalıdır. Kan seviyeleri düşükse endişelenmemelisiniz çünkü bu tedavisi olan bir durumdur. Bir çok erkek testesteron seviyelerinin arttırılması için uygulanan hormon, replasman tedavisine olumlu yanıt vermiştir. 1999 yılından bu yana testosteron tedavisi için talepte % 400 artış olmuştur. Ancak bu tedavilerin yan etkileri olabileceğini unutmamalıyız. Eğer prostat kanseri hastasıysanız, bunun için tedavi geçirdiyseniz ya da ailenizde prostat kanserine yatkınlık varsa bu tür tedavilerden kaçınmalısınız çünkü bu tedaviler kanseri kötüleştirebilir. Diğer yan etkiler prostat büyümesi, akne, saçta incelme veya saç kaybı, uyku apnesi ve infertiliteyi içerir.
Diğer tedavi seçenekleri ise; enerji seviyelerinizi arttırmak için sağlıklı bir diyet, yaşınıza uygun iyi bir egzersiz rejimi gibi sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri yapmaktır. Ayrıca ruh hali ya da depresyon tedavisi için psikiyatrik yardım alabilirsiniz. Ancak en iyisi vücudun kimyasal dengesini bozan kimyasal ilaçlardan uzak durmaktır.
Yeterli uykuyu almak oldukça önemlidir çünkü uyku, testesteron seviyenizle bağlantılıdır. Eğer göbek çevrenizde yağ varsa bu size zayıf arkadaşlarınızdan daha önce andropoza sokacaktır. Çünkü fazla yağ testesteronu, östrojene çevirir bu da testesteron seviyelerinizin daha erken tükenmesine neden olur. Nasıl menopoz bazı kadınları daha geç yaşta etkiliyorsa, siz de bazı yaşam tarzı değişiklikleri yaparak andropozu destekleyebilirsiniz.
Kaynakça:
http://www.buzzle.com/articles/how-to-handle-male-menopause.html
Yazar:Tülay Arsoy