Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Etkili Bir Sınıf Yönetimi Nasıl Olmalıdır?

0 1.473

Etkili Bir Sınıf Yönetimi Nasıl Olmalıdır?Herhangi bir okulun en önemli unsuru nedir, diye sorulursa buna verilecek cevaplardan biri sınıftır. Sınıf, tüm eğitim-öğretim etkinliğinin yapıldığı yerdir. Elbette ki sınıf da öğrencisiz olmaz. Sınıf, ancak öğrencilerin varlığı ile bir anlam kazanır. Öğrencilerin ileriki hayatlarına sağlam adımlar atabilmesi, ancak etkili bir eğitimden geçer. Öğrenciye her davranış sınıf içinde kazandırılmaktadır. Bu davranışları kazandıran ve sınıfı yöneten kişi öğretmendir. Yani sınıf ortamının planlayıcısı ve yöneticisi öğretmendir.

Başarılı bir sınıfı ve öğrenci kitlesini meydana getirebilmek için etkili bir sınıf yönetimi olması gerekmektedir. Buradan hareketle öğretmenin etkili bir sınıf yönetimini elde edebilmesi için birtakım hususlara dikkat etmesi gerekmektedir. Bir öğretmen 40 – 45 dakikalık ders süresince neler yapmalıdır?

Sınıf İçi Öğretmen ve Öğrenci DavranışlarıEtkili Bir Sınıf Yönetimi Nasıl Olmalıdır?

Her öğretmen öğrenci için bir rol-modeldir. Bir öğretmenin sınıf içerisindeki hal ve tavırları öğrenciler üzerinde oldukça etkilidir. Bir bakıma onların davranışları öğrencilerin hal ve tavırlarını da etkilemektedir. Çünkü öğretmen, öğrencileri tarafından taklit edilir. Bundan dolayı tüm öğretmenler kendilerinin öğrenciler tarafından dikkatle izlendiklerinin farkında olmaları gerekmektedir.

Öğretmen sınıfa her girdiğinde sınıftaki öğrencileri mutlaka selamlamalı ve yerlerine oturmaları için komut vermelidir. Bu öğretmenin öğrencilere verdiği değerin ilk kanıtıdır. Eğer öğretmen; öğrenciler derste dağınık haldeyken, öğretmenin geldiğini fark etmemişken ve arkadaşlarıyla konuşan öğrencileri sözle uyarmadan birkaç saniye sessizliği sağlarsa sınıftaki tüm öğrencilerin bakışlarını üzerine çekmiş olur.

Her öğretmen dersine zamanında girip zamanında çıkmalı, kılık ve kıyafet düzenine azami dikkat etmeli, konuşmaları olabildiğince öğretici olmalıdır. Sınıfta öğretmen göz teması kurmalıdır.

Öğretmen sınıfa girip çantasını veya dokümanlarını masaya yerleştirdikten sonra öğrenciler üzerinde uzun olmayan kısa bir göz gezdirmeli, sorunlu veya hasta öğrenci varsa onların halini ve hatırını sormalı, gelmeyenin neden gelmediğini öğrenmelidir. Yerlerde sınıf ortamını bozan çöp varsa ve göze batan durumların hemen giderilmesini nazikçe istemelidir. Yalnız burada öğrenciler yerden çöpü almakta tereddüt yaşamışlarsa öğretmen öğrenciler komut vermeden kendi hemen eğilip oradan çöpü almalıdır. Burada öğretmen olayın önemsiz bir durum gibi algılanmasını sağlamalıdır. Bu davranış öğrenciler üzerinde şok etkisi yapacaktır. Bir daha yerde çöp olmayacaktır. Olsa bile bir örgenci hemen çöpü almak için harekete geçecektir.

Etkili Bir Sınıf Yönetimi Nasıl Olmalıdır?Yoklama Hafife Alınmamalı, Öğretmen Tarafından Yapılmalı

Yoklamaları sınıf başkanına aldırmadan kendisi sınıfta olan ve olmayan öğrencilerini devam-devamsızlık çizelgesine geçirmelidir. Çünkü sınıf başkanı sürekli yoklama alıyorsa yoklamanın suiistimal edilmesi kaçınılmazdır.

Öğretmen dersini günlük ve yıllık plana uygun olarak işlemeli, ders bitimine iki üç dakika kala sınıf defterine işlenen konuyu ilgili bölüme doldurmalıdır. Konu takip açısından bu önemli bir durumdur.

Öğretmen sınıfta olsun teneffüste olsun hareketlerine, jest ve mimiklerine dikkat etmelidir. Bu davranışlar öğrencilerin üzerinde önemli bir ve sağlıklı bir etki meydana getirir.

Ölçülü Şakalaşmaktan Korkmayın

Öğretmen ders sırasında öğrencileriyle ölçülü olmak koşuluyla şakalaşmalıdır. Şakalaşma düzeyli olduğu sürece öğrencilerin kendilerini derse verecektir. Erkek öğretmenin kız öğrenciye veya bayan öğretmenin erkek öğrenciye elle temas şeklindeki şakalaşmamaları son derece hatalıdır.

Sınıfta diğer arkadaşını eliyle koluyla rahatsız eden veya bacak, bacak üstüne atmış diğer koluyla arkadaşının omzuna dayamış biri öğrenciyi veya öğrencileri sertçe ikaz etmeden yüz hareketleriyle sempatik bir şekilde uyarmak en doğru davranış olacaktır.

Sınıftaki her öğrenci elbette aynı zekâ düzeyinde değildir. Öğrencilerin psikolojik durumları birbirinden farklıdır. Bundan dolayı sınıfta öğrencinin yaptığı her olumsuz davranışı saygısızlık olarak algılamayın. Öğrencilere karşı anlayışlı olmak, onlara sevginizi hissettirmek ve onların hatalarını affetmek mutlaka onlar üzerinde sağlıklı bir etki bırakacaktır. Bu durumda her öğrenci kendi hal ve tavırlarını kontrol etmelerinde bir etkin güç olacaktır.

Sınıf İçi Otoritenin Sağlanması

Otorite, sınıf kontrolünün ve sınıf yönetiminin öğretmenin elinde olması demektir. Öğrencilerin her davranışını ve konuşmalarını bastırmak, engel olmak, onları sürekli olarak susturmak veya korkuyla öğrencilerin üzerinde hâkimiyet sağlamak öğrencilerin eğitim – öğretim ortamına zarar verir. Mutlaka her öğrencinin kendisini ifade etmesine olanak sunulmalı, davranışlarına orantılı bir esneklik sağlanmalıdır.

Dersin Sonu

Ders bitiminde öğretmen her öğrencinin üzerinde gözlerini gezdirmeli ve sevgisini tümüne sunmalıdır. Hepsine birlikte “iyi dersler” ve “derslerinizi iyi çalışın” temennileriyle dersi bitirmelidir. Unutmayın, öğrenciler sözlerinizden çok gözlerinizle onlara vermek istediğiniz mesajı daha iyi anlarlar.

Yazar: Ensar Türkoğlu

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku