Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Fazla Şeker Tüketimi Kansere Neden Olur Mu?

0 475

4539_ekerAşırı şeker alımının diyabet riskini arttırdığı bilinmesine rağmen, şekerin kanser ile olan ilişkisi çok az bilinmektedir. Çalışmalara göre, yüksek kan şekeri düzeyleri kanser riskini arttırmaktadır. Sağlığınız için akıllı seçimler yapmak istiyorsanız, bu ikisi arasındaki bağlantı hakkında bilgi edinin.

Kanserli hücrelerin oksijen reseptörlerinden, sekiz kat daha fazla şeker reseptörleri olduğunu biliyor muydunuz?

Şekerin en basit formu olan glikoz, insanlar için temel enerji kaynağıdır. Şekerin aşırı tüketimi vücudumuzda hasara neden olur ve yaşamı tehdit eden hastalıklara yakalanma riskini artırır. Şekerin obezite ve tip 2 diyabet gelişiminde rol oynadığı herkes tarafından bilinen bir gerçektir. Son zamanlarda yapılan çalışmalar, yüksek kan şekeri seviyelerinin kanser ile ilişkili olduğunu göstermiştir. Bu makalede, fazla şeker tüketiminin nasıl kansere yol açtığını açıklayacağız.

Araştırmalardan Elde Edilen Sonuçlar:4539_nocanvas_kolorektal-kanser

Madrid’de bulunan Rey Juan Carlos Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, araştırmacılar aşırı şeker tüketimi ve kanser arasında bir bağlantı keşfettiler. Dr. Custodia Garcia-Jimenez liderliğindeki çalışmada bağırsak hücrelerinin şekere nasıl tepki verdikleri, pankreastan kan şekerini düşüren insülin hormonunun salınması için nasıl bir uyarı gerektiği araştırıldı. Bağırsakta bulunan şeker, insülin salınımını arttıran bir hormon olan glikoz-bağımlı insülinotropik polipeptit (GIP) adı verilen bir hormon salınımını uyarır. GIP salgı aktivitesi bir protein olan beta-katenin aracılığıyla kontrol edilir. Bu proteinin aktivitesi şeker seviyeleriyle alakalıdır. Beta-katenin mutasyonu yumurtalık, prostat ve kolon kanserinin ilerlemesi ile bağlantılı bulunmuştur. Şekerin zararlı etkileri arasında artmış enflamasyon ve bağışıklık sisteminin bastırılması da vardır. Ayrıca, araştırmalar, beta-kateninin, hücrelerinin doğal yaşam döngüsüne müdahale ederek onları ölümsüz olmak için onları ikna ettiğini bu sayede onları kanser hücrelerine çevirdiği gösterilmiştir. Bundan başka beta-kateninin yüksek şeker varlığında hücrelerin çekirdeklerinde toplandığı ve kanser hücrelerinin çoğaldığı görülmüştür.

İskoçya, Edinburgh Üniversitesi tarafından yapılan bir başka çalışmada cips, unlu mamuller ve gazlı içecekler gibi şeker yüklü gıdalar içeren bir diyetin, rektum ya da bağırsak kanserine yakalanma riskini artırdığı sonucuna varılmıştır. Çalışma 2.063 kolorektal kanser hastası ve 2,776 sağlıklı kişinin beslenme alışkanlıklarını inceleyerek yapıldı. Çalışmada ayrıca hastaların diyetlerinin bir parçası olan meyve, sebze, et, fındık, çikolata, cips gibi 170 besin incelendi. Çalışmadan elde edilen sonuç yüksek enerjili olarak işaretlenmiş gıdaların kolorektal kanser gelişme riskini daha çok arttırmasıdır. Ulusal Kanser Enstitüsü tarafından sağlanan tahminlere göre, 2013 yılında Amerika’da kolorektal kanseri nedeniyle yaklaşık 50,830 ölüm olacaktır.

Şeker kansere yol açmaz; ancak proteinler, yağlar, ve uygun lif alımı olmadan şeker aşırı tüketimi obezite, diyabet ve kanser gelişimine neden olur.

Vücuttaki Şeker Metabolizması:

4539_kanser_seker

Şeker, fruktoz ve glukozdan oluşan karmaşık bir moleküldür ve vücuttaki her hücre için gereklidir. Şeker alımının artması kilo alımında artış ve obeziteye sebep olur. Egzersiz eksikliği ile birlikte sağlıksız kilo artışı kanser riskini artırır. Amerikan Kalp Derneği’ne göre, kadınlar için günlük şeker alım miktarı 25 gramdan (yani 6 çay kaşığı) fazla olmamalı ve erkekler için günde 37 gramdan (yani, 9 çay kaşığı) fazla olmamalıdır. Bu kadınlarda 100 kaloriye erkeklerde ise 150 kaloriye eşittir. Ancak insanların çoğu önerilen miktarın iki katından fazla şeker tüketmektedirler.

Uzmanlar düzgün beslenme alışkanlıkları ve sağlıklı bir yaşam tarzının yaklaşık üç kişiden birinde gelişen kanseri önleyebileceğini bildirdiler. Ayrıca tüm dünyada görülen ölümlerin %63’ü kanser, diyabet ve kalp hastalıkları gibi bulaşıcı olmayan hastalıklar nedeni iledir. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, her 10 yetişkinden 1’i hem obez hem de diyabet hastası olmakla birlikte dünya obezite oranları her 20 yılda bir ikiye katlanmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri’nde, diyabet saatte 2 kişinin ölüm sebebidir.

Bu şok edici rakamlar maalesef gittikçe kötüye gidiyor. Artık sağlığımızı korumak için sağlıklı beslenmenin ve düzenli egzersiz yapmanın zamanı geldi. Böylece kanser gibi korkunç hastalıklarla savaşabiliriz!

Kaynakça:
http://www.buzzle.com/articles/does-too-much-sugar-consumption-lead-to-cancer.html

Yazar:Tülay Arsoy

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku