Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Flotasyon (Şamandıra)Terapisi Nedir?

0 756

Şamandıra terapisi veya diğer adıyla Float tedavisi bedeni yaşamın yoğun stresinden, baskısından korumak ve iyileştirmek için uygulanan lüks bir terapi çeşididir. Flotasyon terapisi büyükrahatlama sağlarken ayrıca birçok sağlık yararına yardımcı olabilir. Flotasyon terapisi olarak da bilinen şamandıra terapisi, vücudu günlük yaşam stresinden kurtarmanın harika bir yoludur. Bu terapiyi alarak, gürültü ve karmaşa geride bırakılabilir, huzur bulunarak içsel derin iyileşme kaydedilebilir. Şamandıra terapisinin fiziksel sağlığa olduğu kadar zihinsel sağlığa da faydalarının çok olduğu da bilinmektedir ve bu durum bu tedaviyi günümüzdeki en popüler alternatif tedavilerden biri yapmaktadır.
Şamandıra terapisi aslında ılık (90-95 F) su ve bir Epsom tuzu su çözeltisinde 60 ila 90 dakika kalınarak derin bir rahatlama sağlamanın bir yoludur. Float tankında kullanıcı için minimal aydınlatma ve meditatif müzik gibi belirli koşullar sağlanmaktadır. Şamandıra deposu bazen tamamen ışık geçirmez ve ses geçirmez olduğu için duyusal yoksunluk odası da denir. Şamandıra terapisi veya yüzmenin avantajlarından faydalanmak için tek ihtiyaç olan şey sadece kulak tıkaçları takarak yavaşça depoya girmek, sırtüstü yatmak ve rahatlamaktır. Bu terapi çeşidi, kendini hafif ve rahat hissetmenin basit bir yoludur.
Bu terapiye ilk defa girenler için ilk birkaç dakika, çeşitli vücut kısımlarında kaşıntı yaşanabilir. Bu durum bu meditasyonun erken evrelerinde de yaygın olan bir durumdur. Bir yüzdürme tankındaki yüzdürme terapisinin son yirmi dakikası genellikle beta veya alfa beyin dalgalarından, genellikle uykudan kısa bir süre önce ve tekrar uyanma sırasında meydana gelen teta beyin dalgalarına geçişle sona erer. Flotasyon tankında teta durumu özne bilincini kaybetmeden devam edebilir. Genişletilmiş theta durumu, gelişmiş yaratıcılık ve şaşırtıcı problem çözme yeteneği için bir kaynak olarak kullanılır. Flotasyon tankı ne kadar sık kullanılırsa, teta süresi o kadar uzun olur.

Float Tedavisi veya Flotasyon Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Şamandıra terapisi veya flotasyon terapisi tekniği basittir. Bu teknik, konforlu bir sıcaklıkta yüzerken rahatlamak için doğal bir doğal eğimden yararlanır. Sıcaklık, homeostatsisde vücut sıcaklığını yükseltmek için kas hareketine gerek kalmadan doğal olarak ısının oluşmasını sağlayan sıcaklıktır. Yüzer posizyonda olmak tüm duruş kaslarının gevşemesini sağlar. Derinin battığı kısımdaki su basıncı kan basıncından daha düşüktür ve bu nedenle cilt kılcal damarlarında kan akışı devam eder. Bu, yerel temas basıncının, duruşun sabit bir şekilde ayarlanmasını gerektiren kan akışını inhibe ettiği normal yatak istirahatinin aksinedir. Yatak yaraları, insanlar yataktaki duruşlarını ayarlayamadığında ortaya çıkabilir. Bununla birlikte, yüzer tankta yüzerken tankın duruşunu ayarlama eğilimi yoktur ve bir birey saatlerce hareketsiz bir şekilde yüzebilir.

Vücudun kayan duruştaki doğru sıcaklıktaki doğal eğilimi, kan damarlarını genişletmek ve böylece kan basıncını düşürmek, kan akışını en üst düzeye çıkarmaktır. Normalde postural kaslarla ilişkilendirilen beyin aktivitesi en aza indirgenir. Bu yüzen durumda, ağrıyı azaltan doğal endorfinler salınır. Ayrıca, yüzer halde laktik asit giderimi de vardır. Lenfatik sistemdeki akış, bu yüzme terapisinde de artar.
Şamandıra tankında batıldığında ne olacağı konusunda endişe duyanlar için bilmeleri gereken bir nokta vardır. Suda yaklaşık 1000 kilo Epsom tuzu içerdiğinden yüzer tankta batma ihtimali yoktur ve bu suyun yüzdürme gücü garanti altındadır.

Yüzmenin Fiziksel Sağlık Faydaları

Aşağıda, yüzmenin fiziksel sağlık yararlarından bazıları verilmiştir.
1. Kas ağrısı ve eklem ağrısını hafifletir: Epsom tuzu magnezyum ve sülfattan oluşur. Float tedavisinde kullanılan flotasyon tankının suda Epsom tuzu olduğu bilinmektedir. Epsom tuzunda bulunan magnezyum, kas ağrısını hafifletmeye yardımcı olur ve eklemleri gevşetir. Epsom tuzundan verilen sülfatın ayrıca eklem proteini oluşumunda da faydalı olduğu bilinmektedir.
2. Sindirim sistemi için faydalıdır: Float tedavisinin veya yüzmenin sindirim sağlığı yararları vardır. Epsom tuzundan çıkan sülfat içeriği, sindirim kanalının duvarlarını yapan müsin proteinlerinin oluşumunda yardımcı olur. Yapılan çalışmalar ayrıca sülfatların, sindirim enzimleri üretmek için pankreasın uyarıldığını vücudun ilaç ve çevresel kirletici kalıntılarının detoksifikasyonuna yardımcı olduğunu açıklamaktadır.
3. Kan dolaşımını iyileştirir: Epsom tuzu magnezyum içerir ve bu yüzerken vücuttaki magnezyum seviyelerini yükseltir bu da kan dolaşımını iyileştirmeye yardımcı olabilir.
4. Kan basıncını düşürür: Yaş ne olursa olsun, yüzmek kan basıncını düşürmek, felç ve kalp krizi riskinde önemli azalmaya yardımcı olabilir. Float tedavisi veya yüzmek kan basıncının önemli ölçüde düşürülmesine etkili bir yöntemdir.
5. Gerilim baş ağrılarından kurtulmaya yardımcı olur: Şamandıra terapisinin veya Flotasyon (Şamandıra)Terapisi Nedir?yüzmenin gerginlik baş ağrısını hafifletmede yardımcı olabileceği bilinmektedir. Bir şamandıra tankında 2 saat yüzer posizyonda zaman geçirilebilir ve kronik gerginlik baş ağrılarından yeterince rahatlanabilir.
6. Cilt sağlığına etkilidir: Yüzen veya şamandıra tedavisinin cilt sağlığına faydaları da yüksektir. Yüzer tanktan çıkıldığında ölü cilt dökülür ve yumuşar. Aslında şamandıra terapisinden sonra vücut oldukça gevşer ve rahatlar.
7. Fiziksel terapi hastaları için faydalıdır: Fizik tedavi gören hastalar, genellikle fizik tedavi seansları öncesinde float tedavisine gittiklerinde daha fazla fayda görürler. Yüzmek, kaslarının daha rahat olmasına yardımcı olur ve fizik tedavi müdahaleleri daha etkili olabilir. Su deposunda suda çözünen magnezyum, kas gevşemesi sağlar.

Yüzmenin Ruh Sağlığının Faydaları

Ayrıca yüzmenin bazı büyük zihinsel sağlık yararları da vardır. Aşağıda bu faydalarından bazıları bulunmaktadır:
1. Stresi azaltır ve gevşeme sağlar: Şamandıra terapisinin stresi azaltarak hem ruh hem de vücut sağlığına olumlu etkileri olduğu bilinir. Şamandıralı tankta, zihin ve beden tüm dış stimülasyonlardan korunur ve böylece duyusal rahatlama durumu yaratır. Beynin normal iş yükü yaklaşık % 90’a düşürülür ve bu durumda, zihin ve beden, enerji tasarrufu sağlar. Dolasıyla hem iyileşmek hem de gençleşmek için büyük bir avantaj sağlar.
2. Yaratıcılık geliştirir: Float tedavisi ile yaratıcılığı artırmak mümkündür. Şamandıra terapisi alan bireyler yaratıcı fikirleri arttırır ve bu etki meditasyondan kaynaklananlara benzemektedir. Ancak, yüzen ve yaratıcılığın birbiriyle ne kadar iyi bağlantılı olduğu konusunda daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
3. Uykusuzluğu önler: Uykusuzluk problemi yaşayanlar için bu terapi faydalıdır. Yüzmek ihtiyaç duyulan uykunun alınmasına yardımcı olabilir. Yapılan araştırmalara göre iki hafta boyunca haftada 2 saat yüzmenin, bir kişinin uykusunu iyileştirmede çok faydalı olabileceği bulunmuştur.
4. Görselleştirmeyi geliştirir: Şamandıra terapisi veya yüzme ile görselleştirme iyileştirilir. Burada basit bir şekilde şamandıra tankında, dış dünyadaki her şeyin dışında rahatlanabilir ve iç huzura erilebilir
5. Depresyon ve kaygıyı azaltır: Float terapisinin veya yüzmenin bir şekilde depresyon ve anksiyete azaltmada da yardımcı olabileceği söylenebilir.

Yüzer Tanka Girmeden Önce İzlenecek Bazı İpuçları

Flotasyon (Şamandıra)Terapisi Nedir?• Vücudun herhangi bir yerinde kesik varsa vazelin sürülerek kesilen bölge kaplanmalıdır. Bunun nedeni, ciltteki açık yara şamandıra deposu suyundaki Epsom tuzu ile temas ettiğinde yanma yapabilir.
• Şamandıra terapisinin ilk seansında boynu gevşetmek için biraz zorluk hissedilebilir. Bu yüzden, boynun altına destek yapmak için küçük bir yüzdürme cihazı kullanmak kişiye yardımcı olacaktır.
• Şamandıra tankından çıktıktan sonra saçlar tuzlanacağı için karışabilir. Bu yüzden yanında fırça götürmek ya da bone kullanmak bu maduriyeti önleyebilir.
• Şamandıra tedavisi sırasında veya sonrasında yaşanılan şeyler konusunda çok fazla beklenti olmamalıdır ve zihni rahatlatmaya bakılmalıdır.
Flotasyon terapisinin bütün bu faydaların yanı sıra, yüzdürme tedavisinin başka faydaları da vardır. Birkaç seans terapiden sonra başkalarıyla diologlar geliştirilerek sosyal çevrenin güçlenmesine katkı sağlayabilir.

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku