Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Gebelik Öncesi ve Sonrası Bebeğin Beyin Gelişimi Nasıl Artırılır ?

0 322

Gebelik Öncesi ve Sonrası Bebeğin Beyin Gelişimi Nasıl Artırılır ?Vücudunuzu beslediğiniz takdirde çocuğunuzu da beslenecektir. Çocuğunuz için en iyisini istiyorsanız beslenmenize dikkat etmeniz gerekmektedir.
Hamilelikte Ne Yenmez?
Son yıllarda, birçok “sağlık” gıdalarının çok sağlıklı olmadığını gördük.
Soya gıdaları ve ürünleri bir süredir tercih sebebiydi, ancak son zamanlarda kötü oldukları yönünde oldukça ciddi iddialar var. Bütün soya ürünlerini kapsamamakla birlikte, fermente soya tam bir sağlık besindir. Ancak, marketlerde gerçek fermente soya bulamayabilirisiniz. Artık bilhassa bebek mamasında mayalanmamış soyayı biliyoruz, gecikmiş gelişim, alerjiler (çevre ve gıda), astım, düşük IQ ve çocukluk kanseri (lösemi) gibi sorunlara neden oluyor. Daha sonraki yaşamda, soya tüketmek doğrudan bağlantılıdır ve bilinen bir tiroid problemi sebebidir. Ayrıca depresyon, aşırı kilo ve kalp hastalığına da bağlıdır.
Artık az yağlı yaşam tarzları ve diyetlerinin diyabet, kalp hastalığı, obezite ve depresyonun nedenleri olduğunu biliyoruz. Hamilelik sırasında az yağlı diyetler, gelişim sorunları, hasta çocuklar ve düşük yapma ile sonuçlanmıştır.
Sağlıklı yağlarla zengin bir diyet yemek, bize daha güçlü ve sağlıklı bedenler sağlar. Hamilelik sırasında uygun yağ tüketimi, fetal beynin gelişiminde kolayca ölçülebilir.
İşlenmiş gıdalarda, özellikle de atıştırmalık yiyeceklerde kullanılan renklendirici ve koruyucu maddeler, çocuklarda DEHB’nin bir sebebi olarak doğrudan bağlantılıdır. Bazı çalışmalar, bu kimyasallar diyetlerinden tamamen çıkarıldığında DEHB sorunu olan çocukların DEHB’yi önemli ölçüde iyileştirdiğini göstermiştir. Erken başlayarak, sadece kimyasallar ve böcek ilacı içeren yiyeceklerden kaçınmak suretiyle potansiyel problemlerden kaçınabilirsiniz.
Aşağıda bebeğinizin beyinlerini iyileştirmenin en iyi 5 yolu hakkında konuşacağız.
Ama önce, çocuğunuzun hayatı için bazı beyin geliştirme zaman çizelgelerini gözden geçireceğiz. Çocuğunuzu hayatının geri kalanı boyunca nasıl etkileyeceği üzerine vücudunuza layık gördüğünüz şeyin etkisini göreceksiniz.

Gebelik Öncesi ve Sonrası Bebeğin Beyin Gelişimi Nasıl Artırılır ?Fetal Beyin Gelişimi
Fetal beyin gelişimin birkaç aşamadan geçer. İlk üç aylık dönemde sinir hücreleri oluşur, ancak aslında beyin tam olarak gelişmezler. Dürtüler istemsiz şekilde oluşur. Bu noktada duyu organları ve sinirleri gelişmez, dolayısıyla fetüs ağrı hissetmez.
Bu süre zarfında, kimyasalları ve tehlikeli maddeleri önlemek özellikle önemlidir. İlk üç aylık dönem, üstel büyümenin bir zamanıdır. Doğal dokulardan elde edilen sağlıklı yağlar özellikle önemlidir çünkü yeni dokuların yaklaşık % 70’i yağ bazlıdır.
İkinci trimesterde sinir fonksiyonları senkronize ve farklılaşmaya başlar. Duyusal organ sinirler gibi gelişmeye başlar. 5. ay boyunca, bebek hissettikleri hisler çok sınırlı ve düzensiz olmasına rağmen, şimdi hissetmeye başlayabilir. Bu sağlıklı yağlar daha hızlı gelişim ve daha sağlıklı sinir bağlantıları sağlar.
Son üç aylık dönemde beyin öğrenme yeteneklerini ve başlangıç anılarını oluşturuyor. Bu, klasik müziğe ve yatıştırıcı seslere maruz kalmanın çocuğun yaşamını daha sonraki yaşamına etkileyeceği bir zamandır.
6. Ay
Bebek
Bu ay hızlı bir büyüme dönemi olmaya devam ediyor. 24 haftada bebeğiniz başparmağını emebilir ve bebeğiniz hıçkırık hissedebilirsiniz. Cildinin yarı saydam görünümünü artık kaybetmiştir, fakat ciltte hala herhangi bir yağ deposu bulunmamaktadır ve bu nedenle oldukça incedir.
Bebeğinizin cildi buruşuk ve kırmızıdır. Lanugo (ince, yumuşak saç) ve vernix (yağ, kabuklu cilt hücreleri ve lanugodan oluşan bir madde) ile kaplıdır. Gerçek saç ve ayak tırnakları büyümeye başlıyor.
Bebeğinizin beyni hızla gelişiyor. Sinir boyunca elektriksel impulsları ileten yağlı kılıflar oluşur. Bebeğinizin ilk dışkısı olan mekonyum gelişiyor. Bebeğinizi doğuşta sıcak tutan özel bir tür yağ oluşur.
Bebeğin kemikleri katılaşıyor. Bebeğiniz neredeyse tamamen oluşmuş ve minyatür bir insana benziyor. Bununla birlikte, akciğerler iyi gelişmediği ve bebeğin hala çok küçük olduğu için bebek, bu aşamada genellikle uzman bir bakım gerektirmeden rahim dışında yaşayamaz.
Anne
Bu süre zarfında kilo alırsınız ve kan kaynağınız arttıkça aşırı ısınabilir ve terli hissedebilirsiniz. Yüzde gözle görülür bir kızarıklık oluşmaktadır. Kalbiniz ve akciğerleriniz normalden% 50 daha sıkı çalışıyor. Bebek yukarı doğru basmaya başladıkça göğüs kafesinde biraz ağrı olabilir. Nefes darlığı aynı sebepten dolayı olabilir. Hamileliğiniz ilerledikçe, doğru postürü korumak ve ayaklarınızı ve eklemlerinizi korumak önemlidir. Rahat ayakkabılar ve giysiler giyin, ayaklarınızla dinlenin ve antenatal egzersizlerinizi sürdürün.
Hamilelik dönemi boyunca yediğiniz çocuğunuz gelişimi ile orantılı olarak etki edecektir. Düzenli ve sağlıklı beslenme bebeğinizin beyin ve vücut gelişimi için oldukça önemlidir.

Bebek Beyin Gelişimi
Gebelik Öncesi ve Sonrası Bebeğin Beyin Gelişimi Nasıl Artırılır ?5 yaşına gelindiğinde, çocukların beyni, başka herhangi bir gelişim zamanında benzersiz bir hızda sinir bağlantıları geliştirir. Çocuklar muhtemelen günde 100.000’den fazla yeni nöro bağlantı geliştirebilir ve kullanabilirler. Bu yüzden çocukların bir şeyler yaparak, konuşmayı ve dili dinleyerek öğrenmeye başlaması ve okumaya başlaması önerilir. Bir çocuğun bu işlevleri şimdi birkaç yıldan daha fazla öğrenmeye başlaması çok daha kolaydır.
Çocukluk Beyin Gelişimi
5 ila 10 yaş arasında, çocukların öğrenme kapasitesi yavaşlamaya başlar, ancak hala bir yetişkinin öğrenebileceği yaklaşık 10 kat fazla öğreniyorlar. Tuhaf ifade ‘bir sünger gibi bilgiyi alır. Çocuklar şu anda günde 10.000 ila 50.000 nöro bağlantı oluşturmaktadırlar.
Okuma, matematik, anlama ve ilişkilendirme temel becerileri şimdi bir ömür boyu oluşmuştur. Bu yıllarda uyarılan çocuklar, akıllı ve üretken yetişkinler olmaya devam edecektir.
Bu süre zarfında şekerli yiyecekleri, renklendiricileri, kimyasalları ve böcek ilacı kullanmaktan kaçınma, çocukların kendi kendine kontrollerini geliştirmelerine ve yapay ilaçlar kullanmaması konusunda bilinçlenmesine olanak tanırsınız.

Gebelik Öncesi ve Sonrası Bebeğin Beyin Gelişimi Nasıl Artırılır ?Genç Beyin Gelişimi
Bir kişilik ve öğrenme türünün son sementlenmesi, genç yaşlarda 25 yaşına kadar gerçekleşir. Bu süre boyunca, beyin bir kişiliği belirleyen kalıplara yerleşir. Bu süre zarfında yapılan alışkanlıklar ömür boyu sürecek. (Yetişkinler kişiliklerini, düşünme kalıplarını ve alışkanlıklarını bilinçli düşünce ve sıkı çalışma ile değiştirebilir.)
Bu süre zarfında hormonlar rastgele ve aşırı şekilde üretiliyor. Birçok dikkat eksikliği ilaçları ve takviyeleri bu hormon modellerini değiştirir. Kalıpları yapay olarak değiştirmek, bu hormonların doğal çökelmesini geciktirerek, daha sonraki yaşamlarında DEHB ve depresyona neden olabilir.
Beyin hasarlı kimyasalları ve eğlence amaçlı uyuşturucuları önlemek için bu süre zarfında önemlidir. Beyin aktivitelerindeki bozulma, sonraki yaşamda öğrenmeyi zorlaştırabilir ve beyin ve hormonların durumunu ciddi şekilde etkileyebilir.
Bebeğinizin Beyin Gelişimini İyileştirmenin 5 Yolu
Bebeğinizin beyin sağlığını geliştirmek hamilelikten çok önce başlar. En sağlıklı ve en güvenli büyüyen alanı sağlamak, çocuğunuzun genel sağlığı için önemlidir.
Ama eğer bebeğiniz bir sürprizse, o zaman yapabileceğiniz şey de önemlidir.
İyi Bir Ortam Hazırlamak
Bebeğiniz tamamen vücudunuzun içinde olacak. Vücudunuza giden her şey bebeğinizin vücuduna gider. Sadece iyi şeylerin olduğundan emin olmalıyız.
Plasenta, siz ve bebeğiniz arasında birçok toksinleri filtreleyen bir efsanevi alandır. Bazılarını filtrelemekle birlikte, anne vücuduna giren bazı zararlı maddeler çoğu bebeğinize gider. İlaçlar, alkol, kimyasallar, toksinler ve tehlikeli maddelerin hepsi bebeğinizin vücudunda birikir.
Hamilelik sırasında özellikle saç ve kaç boyalarından uzak durmalısınız. Hazırlanmak için en yaygın yollardan biri olsa da, boya ve temizlik malzemelerinden gelen toksinler bebeğinizin sağlıklı beyin dokularına oldukça zarar verir. Aslında, bir dizi Avrupa araştırması, 2013 yılında doğan bebeklerin% 100’ünün doğumda sistemlerinde en az 12 kimyasal madde bulunduğunu ve bu oranın en fazla 238 olduğunu göstermiştir. En yaygın kimyasallar temizlik malzemelerinde bulunanlardır.

Sağlıklı Beslenme
Gıda çocuğunuza yapı taşları sağlamak için 1 numaralı yoludur. çocuğunuza vereceğin şeyi akıllıca seçmelisiniz.
Tek doğal vitamin ve mineral kaynağı meyveler, sebzeler ve bütün et kesimidir. İşlenmiş gıdalar, kaçınmak istediğimiz zehirli kimyasalların çoğunu içerir.
Gıda istekleri genellikle mineral eksikliklerinin bir göstergesidir. Bazı yiyecekleri aramak onları elde etmenin bir yoludur. Dondurmanın besin değeri yoktur, bu nedenle sadece bir şeker özlemidir. İyi kontrol edilmediyse, bu diyabetlere dönüşebilir.
Bolca Su Tüketmelisiniz
ABD’deki tüm insanların % 78’i şu anda susuz kalmış durumda. Yaz aylarında bu sayı % 90’a çıkabilir. Çoğu insanda, bu eklemlerde ağrıya, yüksek tansiyon, yorgunluk, baş ağrısı (akşamdan kalma susuz bir beyin) ve depresif bir bağışıklık sistemi artar.
Gebe kadınlarda, bu amniyotik sıvının daha kalınlaşmasına neden olabilir. Bu genellikle ölümcül bir durum olmasa da rahatsızlık verebilir ve gelişmeyi geciktirebilir.
Kaynağınızı dikkatli bir şekilde seçin. Suyunuzun sağlıklı olup olmadığını söylemenin tek gerçekten iyi yolu, özel bir laboratuvarın içtiğiniz su üzerinde bir test yaptırmasıdır. Daha sonra, bilinçli bir karar verebilirsiniz.
Düzgün Egzersiz
Hamilelik sırasında nazik, ancak uyarıcı egzersizler, bebeğiniz de dahil olmak üzere vücudunuzun tüm bölgelerine kan akışını arttırır. Ayrıca bebeğinizin kalp atış hızını, kas hareketlerini arttırarak ve büyümeyi hızlandırır.
Yoga ve yüzme, hamile kadınlar için en iyi egzersizlerden iki tanesidir. Yüzme, kasları sıkı tutmak için kaliteli bir direnç sağlarken vücudunuzun üzerindeki baskıyı büyük oranda alır. Yüzme ayrıca sizi aşırı terlemekten korur ya da bebeğinizin sağlığı için tehlikeli olabilecek vücut sıcaklığını yükseltir. Yoga kas uyarıcı egzersizler, gelişmiş denge ve koordinasyon sağlar.
Egzersiz, gerçek ve somut bir sonuç vermezken, egzersiz yapan kadınların çocukları, hayatları boyunca spor ve aktivite arayışına girme ve iyi dereceler ve aktiviteleri yüksek düzeyde tutmak için gereken dengeye ulaşma eğilimindedir.
Beyine Uyarıcı Faaliyetler Sağlayın
The Incredible filminde “Mozart’ı dinlemek bebekleri daha akıllı hale getirir” dedi. % 100 doğru. Çalışmalar müziğin beyin işlevini geliştirdiğini ve başka hiçbir şekilde uyarılmayan birçok parçayı uyardığını göstermektedir. Müzisyenlerin beyinleri üzerinde yapılan bir araştırma, müzisyen olmayanlara göre 5 kat fazla bağlantı olduğunu göstermektedir.

Gebelik Öncesi ve Sonrası Bebeğin Beyin Gelişimi Nasıl Artırılır ?Bebeğiniz piyano çalan rahimden çıkmayacak, ama müzik, yaşam ve sevgide daha ince detayların takdiriyle dünyaya gelecek. Ayrıca, rahimde klasik müziği dinlemek, çocukları okullarda müzik aramaya yönlendiriyor. Öğrenci müzisyenlerin müzisyen olmayanlara göre ortalama 11 puan daha yüksek IQ’ları vardır.
Okuma da benzer uyarıcı özellik sağlar. Bilim henüz bir bağlantı kuramasa da, klasik sanatı izlemenin çocukları daha yaratıcı olmaya teşvik ettiği uzun süre tartışılmaktadır. Sanatla ilgilenen anneden elde edilen mutluluğun, daha sonra sanat peşinde koşacak olan çocuğa yerleştiği düşünülür.
Sonuç
Bu önerilerin çoğu yeni fikirler değildir. Biraz daha basit bir zamana geri dönmek, risklerin çoğunu kadınlardan ve bebeklerden uzaklaştırır. Bebeğinizin sağlıklı olduğundan emin olmanın en kolay yolu, sağlıklı olduğunuzdan emin olmaktır.

Kaynakça:
https://www.developinghumanbrain.org/baby-brain-development-during-pregnancy/

Yazar: Meltem Yıldırım

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku