Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Gebelikte İkili Üçlü Ve Dörtlü Tarama testi

0 365

Gebelikte İkili Üçlü Ve Dörtlü Tarama testiİkili test kombine test yada diğer bir adıyla 11-14 hafta testi gebeliğin 11-14 haftalarında yapılır ense kalınlığı ve bebeğin baş-popo mesafesi ölçülür. Baş-popo mesafesinin ölçümleri 79-80 mm’yi geçmemesi hedeflenmektedir. Ense kalınlığı,değerlendirilmesi ise 3 mm yi geçmemesi gerekmektedir. 3 mm’yi geçen fetus ta bozulmuş ense kalınlığı olarak değerlendirmektedir. Ülkemiz istatistiklerine bakılarak her 300 gebelikten birinde bu tip bir sorun gözlenmektedir. Anne bu ultrasonda bu ölçümlerin değerlendirilmesinden sonra kan verir. Kanda bir takım değerlere bakılır bunların başında gebelikte yükselen hormonların başında gelen Beta-hcg ve Papp-A gelir. Bütün bu kanda bakılan maddelerin konsantrasyonları, bebeğin ense kalınlığı ve baş-popo mesafesi beraber ; annenin yaşı, kilosu, sigara içip içmemesi, alkol kullanımı, daha önce düşük yapıp yapmadığı daha önce doğan bebeklerde genetik bozukluğu olup olmadığı, akraba evliliği gibi hikayelerine bakılarak bebeğe ait genetik hastalık araştırılır.

Bu bütün maddelerin pozitif ve negatifliğine bakılarak ortalama bir sonuca varılır. Eğer risk belirli bir düzeyin üstündeyse anneye ileri boyutlu testler yapılır. Eğer risk belirli bir seviyenin altındaysa bebek normal kabul edilir. Ancak bu testler ne kadar negatif yada pozitif çıksa da tam olarak doğruluk yüzdesi 80’dir ve gebelik süresince çok dikkat edilmesi gerekir. Yapılan testlerin sonuçların da %100 doğru verilerden söz etmek yanlış olur, bu testlerin %20 yanılma payı vardır. Bu testler bebeğin sakat olup olmadığını belirlemez sadece genetik anomali olup olmadığının kararına varılır. Eğer gebelik sürünce bebeğin anomali bir sonuçların üstüne de kaldığı ön görülürse anneye üçlü testin yapılması gerekmektedir.Üçlü test ikili testten normal değerin üstünde yada sınırında kalmış annelere uygulanır. Olası ihtimallerin doğru olup olmadığının kanaatine böylelikle daha kolay varılır.

İkili testle beraber yapılmasını öneren uzmanların fetusda genetik bozukluklarının olup olmadığına daha kolay varılır. Fakat üçlü testte kullanılan parametrelerde kan değerlerinde bir parametre Alfa-fetoprotein isimli bir değerde bebeğin belinde açıklık riskini ortaya çıkarır. Bu değerin yüksekliğinde bebeğin bel açıklığı riskinin yüksekliğini gözlemlemek için yapılır. Belde açıklık olma olasılığı bir çok dünya genelinde 1000 de 1 veya 2 iken, eğer aile geçmişinde böyle bir bebek dünyaya gelmişse bu risk 100 1-2 değerlerine kadar inebiliyor. Bu nedenle gebelik planlaması yapan annelerin henüz gebe kalmadan Folik Asit kullanmasında bu şekil hastalıkları önlemesinde bu hastalık için koruyucu olur.

Alfa-fetoproteinin yükseldiği diğer durumlarda sadece belde açıklık değil gelişme geriliği gibi olabilecek durumlarda rastlanmaktadır. Bu tip sorunlar yaşayan anneler için akabinde takip eden dörtlü test uygulanır.Bugün günümüzde teknolojinin gelişmesi ile güvenilirliği ikili ve üçlü teste nispeten daha iyi olan dörtlü test uygulaması yapılır. Dörtlü test üçlü testlerdeki kan değerlerine ek olarak Beta-hcg Papp-A ve Alfa-fetoproteine ek olarak İnhibin değerlerinin ölçülmesinde kullanılır. Doğruluk yüzdesi %85-90 arasında bir güvenilirliğidir. Bu testin amacı aileye bebeklerinin down sendromlu olup olmadığının olasılığını vermekte. Böylelikle her hangi bir cerrahi müdahale maruz kalmadan bebeğinizin down sendromlu bebek doğurup doğurmayacağınızın güvenilirliğini vermektedir.

Gebelikte İkili Üçlü Ve Dörtlü Tarama testiBebeğinizin gebelik döneminde sorunlara maruz kalmamasını istiyorsanız gebelik öncesinde dikkat etmenizde hem sizin hemde bebeğinizin sağlığı açısından fayda var. Eğer sorunlu gebelikler yaşıyorsanız ve bebekleriniz de genetik bozukluklar saptanmışsa ve ya sorunsuz bebek dünyaya getirmek istiyorsanız gebelik planlaması yaparken doktorunuzla konuşmalısınız. Gebelik öncesinde Folik Asit kullanımı sorunlu gebelikleri bir nebzede olsa olumluya çevirir. Sigara alkol gibi zararlı alışkanlıklarınız varsa bir an önce kurtulmalısınız. Sağlıklı gebelikte annenin yaşı göz ardı edilmemelidir. 35 yaşından sonra oluşan gebeliklerde riskler hem anne açısından hemde bebek açısından daha yüksektir.

Kaynakça:
http://www.jinekolognet.com/ikili-test.asp

Yazar:Merve Yılmaz

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku