Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Nst (Non Stres Test) Nedir? Neden Uygulanır?

0 406

Nst (Non Stres Test) Nedir? Neden Uygulanır?Anne adaylarının merak ettiği gebelik takip sürecinde bir çok teste tabi oldukları uygulamalardan biri olan Nst veya diğer bir adıyla kardiyotokografi cihazı annenin genellikle 35 haftasını takiben yapılan bir uygulamadır. Nst annenin karnına bağlanan iki prop sayesinde rahim kasılmalarını ve bebeğin kalp atışlarını dinlemede yardımcı olan bir cihazdır. Gebeliğin sonlarına yaklaşan anne adayları nst uygulaması ile bebeğin sağlıklı olup olmadığının, kalp atışlarının rutin değerlendirilmesinin yapıldığı bir uygulamadır. Anne adayları gebeliğin sonlarında hafif kasılmalar hissettiğinde, hastanelerin doğum sürecinin başlayıp başlamadığı konusunda bu test ile gözlemini yaparlar. NST klinik uygulamalarında günümüz teknolojisinin gelişmesi ile artık hayatımızın olmazsa olmaz haline gelmiştir. Büyüyen bebekte hareket alanının daralması nedeni ile bebeği hissetmeyen anneler nst cihazına bağlanarak olası kötü sonuçları pozitife döndürmek adına muhteşem bir icattır. Önceki dönemlerde yüksek risk gebelik sınıfına uygulanırken, şimdi her anne adayı için 36-40 hafta arasında rutin bir kontrol haline gelmiştir. Ufak sancılar hisseden annelerin hastanelere başvurması sebebi ile nst ye bağlanması durumda rahim kasılmaların grafiğini çizen bu cihaz doğum kasılmaları mı yoksa anlık sancılara mı maruz kaldığının haberini verir.

Nst Nasıl Uygulanır?

Bir yatağa sırt üstü yatan anne adayının cihazın iki propundan biri bebeğin kalbinin üstüne diğeri ise rahimin üstüne yerleştirilir. Ortama uygulama süresi 25-30 dakikadır. Bu süreçte hem bebeğin kalp atışlarını hem de rahim kasılmalarını Nst cihazı bir kağıt üzerine okunur hale döker. Anne adayının eline ise bir düğme verilir ve bebeğinin hareketini hissettiği her anda bu düğmeye basmaları istenir. Bunun sebebi ise kasılmaların doğum sürecinin başlatıp başlatmadığını belirlemektir. Eğer anne düğmeye basmadan cihazın değerleri yükselirse doğumun başladığına işaret eder. Genellikle uyumuş olan bebeklerin hareketlenmesi için doktorlar Nst cihazına bağlanmadan 15 dakika öncesinde anne adaylarının aşırıya kaçmadan kahve ve çikolata yemelerini isterler, bu uyuyan bebeği uyandırır ve hareketlerinin gidişatını rahat rahat gözlemlerler. Eğer grafiğinin çizgileri yukarı doğru dalgalanmalar yönünde seyir ediyorsa ki bunu belirleyen bebektir, bebeğin hareketlerini hisseden annenin cihazı uyarmasıyla ortaya çıkar ve bunun sonucunda genellikle bebeğin durumunun iyi olduğu anlamına gelir. Aksi yaşanması halinde testin tekrarlanması yada ultrason cihazı ile bir kaç teste tabi tutularak anne adayının ve bebeğin durumu yakından gözlenmesi gerekir.

Nst (Non Stres Test) Nedir? Neden Uygulanır?Bu testler neden uygulanır?

Günümüz teknolojisi ne kadar gelişirse gelişsin rahim kapalı bir kutudur. Ve doğum bilimi ile ilgilenen uzmanlar doğum anı gelene kadar ve tam olarak doğum gerçekleşmeden bebeğin ne yaşadığını ve nasıl geliştiğini asla bilemediklerini söylüyorlar. Bu sebeple hem bebeğin sağlığı hemde annenin sağlığı açısından bir çok teste tabii olmalarının sebebi ileri bir komplikasyonda rahatça müdahale etmektir. Bu sebeple anne adayının doktorunun gerek gördüğü her testi bilinçli ve araştırarak yaptırması, olası kötü durumların önüne geçer, hem kendi sağlığı hem de bebeğin sağlığı için kendine dikkat etmeli, bebekte hareketsizlik hissettiğinde doktoruna başvurarak erken öngörü testlerinin uygulanmasını kabul etmesi gerekmektedir.

Kaynakça:
http://gebelik.org/dosyalar/iyilikhali/nst.html

Yazar:Merve Yılmaz

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku