Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Alaska Kral Yengecinin Türü ve Özelliği

0 1.558

Alaska Kral Yengecinin Türü ve ÖzelliğiAlaska Kral Yengeci, Bering Denizi’ne özgü bir yengeç türüdür. Alaska Kral Yengeci, Kamçatka Yengeci veya Kırmızı Kral Yengeç adlarıyla da bilinmektedir. Dünyadaki yengeç türleri arasında en büyük olan yengeçtir. Alaska kral yengeci, 12.7 kg ağırlığa kadar ulaşabilmektedir. Bering Denizi’nde yapılan yengeç avları esnasında yakalanan Alaska Kral Yengeç’lerinin ortalama ağırlığı 2.9 kg’dir. Erkek yengeçler dişilere göre daha iri olmaktadırlar. Alaska kral yengeçlerinin ömrü, avlanmadıkları takdirde 20-30 yıl arasında değişmektedir. Alaska kral yengeçleri, -1.8 C ile 12.8 C sıcaklıklar arasındaki sularda yaşayabilmektedirler. Yeni doğan yengeçler, besinlerin daha bol olduğu ve tehlikelerin daha az olduğu sığ sularda yaşamayı tercih ederken, iki yaşından itibaren derinliği 20 ila 50 metre arasında olan sularda yaşamaktadırlar.
Alaska kral yengeci ticari açıdan oldukça değerli bir canlı türüdür. Alaska açısından ekonomik açıdan en değerli canlı olduğu söylenebilir. 1959 yılından günümüze, A.B.D.’li balıkçılar, yaklaşık 900.000 ton Alaska kral yengeci avlamışlar ve bunun sonucunda 1.6 milyar dolar gelir elde etmişlerdir. Ticari açıdan oldukça değerli olan bu yengeç türünün soyunun tükenmemesi adına, av sezonu oldukça kısa tutulmaktadır. Av sezonu için ideal zaman Ekim ile Ocak ayları arasıdır. Ancak yengeç türünün soyunun tükenmemesi için sezon süresi son yıllarda toplamda 2 ila 4 hafta arası olacak şekilde düzenlenmektedir. Ayrıca 2005 yılından itibaren avlanmaya çıkan tekne başına avlanabilecek yengeç miktarına ilişkin kota konulmaya başlanmıştır. Bu uygulamaların sonucunda, yengeç avında çıkan tekne sayısı 251’den 89’a düşmüştür. Sert deniz koşullarından dolayı, yengeç avına çıkan tekneler 12 ila 75 metre boya sahip oldukça büyük teknelerden oluşmaktadır. Yengeç avı, denize atılan yaklaşık 300 kg ağırlığındaki tel kafeslerin denize atılması şeklinde gerçekleştirilmektedir. Atılan sepetler bir süre beklenildikten sonra, teknelerdeki vinçler aracılığıyla geri çekilmekte ve içlerindeki yengeçler toplanmaktadır. Tekneler ortalama 150 ila 300 adet arasında tel kafes yüklü olarak denize açılmaktadır.

Alaska Kral Yengecinin Türü ve ÖzelliğiAlaska kral yengeci avcılığı, 1990’lı yıllarda dünyadaki en tehlikeli mesleklerden biri sayılıyordu. Yılda ortalama 7 balıkçı, yengeç avı esnasında hayatını kaybediyordu. Denize açılan tekne sayısının sınırlı olduğu göz önüne alındığında, bu rakam yüzdesel olarak oldukça yüksektir. Ölümler genellikle boğulma veya aşırı soğuk sebebiyle hipotermi sebebiyle gerçekleşmekteydi. Ölümlerin temel sebebi, kısa süren avlanma sezonu sebebiyle, çok acele şekilde ve çok uzun saatler çalışılmasıydı. Ancak son dönemde devlet tarafından sıkı denetimler ve kurallar uygulamaya konulmuş ve bunların sonucunda son altı avlanma sezonunda sadece bir adet balıkçı hayatını kaybetmiştir. Bütün bu tehlikelerine rağmen, teknelerde çalışan balıkçılar ayda 20.000 ila 50.000 dolar arasında para kazanabilmektedirler. Tekne sahipleri ise masraflar düşüldükten sonra yılda net 200.000 dolar kadar kar elde edebilmektedirler. Alaska açısından kral yengeç avı oldukça önemli bir ekonomik aktivitedir.

Kaynakça:
http://www.adfg.alaska.gov/index.cfm?adfg=redkingcrab.main
https://en.wikipedia.org/wiki/Alaskan_king_crab_fishing
http://money.cnn.com/2012/07/27/pf/jobs/crab-fishing-dangerous-jobs/index.htm

Yazar: Mehmet Umut Pişken

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku