Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Genital Human Papilloma Virüs(HPV) Nedir?

0 701

3722_sigil1

HPV virüsü, kadınların ve erkeklerin korkusu haline gelmiştir. Şimdiye kadar 240 bin kadında görülen hastalık, günden güne tehlikesini artırıyor. Ülkemizde de sıklıkla görülmeye başlayan hastalık, özellikle gençlerde artış gösteriyor. Kadınların bu hastalığı yaşama oranı erkeklerden daha fazladır.

Genital bölgede ve mukozalarda kendini gösteren rahatsızlık, kanser gibi tehlikeli bir soruna yol açabilmektedir. Bu bölgelerde enfeksiyon oluşması ile ortaya çıkan hastalık, siğil kitlesi reaksiyonuna yol açmaktadır. Genital bölgenin haricinde bu siğil kitleleri elde, ayakta da oluşabilmektedir. İlerleyen vakalarda rahim ağzı kanserine ya da farklı türden oluşan kanserlere yol açabilmektedir. Tehlike arz eden bu vakanın en önemli nedeni, cinsel birleşme esnasında kapılan enfeksiyondur. Çoğu kişi genital bölgesinde çıkan bu belirtileri dikkate almaz ya da utandığı için bir hekime başvurmaz. Fakat bu hastalık ciddiye alınması gereken ve hemen tedavi altında tutulması gereken bir vakadır. Ağızda oluşan reaksiyonlar ile de kendine gösteren hastalık, kişinin bağışıklık sistemine göre şekil alır. Eğer virüsü taşıyan kişinin bağışıklık sistemi kuvvetli ise kişi bu hastalığı 8-12 ay içerisinden vücudundan atarak, kanser riskinden kurtulabilir. Fakat bağışıklık sistemi zayıf ise ve virüs vücuda yayılmış ise kanser olma riski artış gösterecektir.

HPV Hastalığının Belirtileri:Genital Human Papilloma Virüsü, kişiyi ölüme sürükleyebilir. Ve son zamanlarda bu hastalıktan ölenlerin sayısı oldukça fazladır. Ve bu sayının hemen hemen hepsini kadınlardan oluşmaktadır. Ölüme davetiye çıkartan bu hastalık, bulaşıcıdır ve cinsel birleşme ile yakın temasla geçme olasılığı yüksektir. Virüs çok kısa sürede vücuda yayılabilmektedir. 2 ay virüsün kuluçka dönemi vardır ve bu dönemden sonra hızla vücutta enfeksiyon oluşturabilmektedir. Genital bölgede, vücutta günden güne siğillerin sayısı artış gösterir ve siğillerin ebatları daha büyük bir hale dönüşebilmektedir. Aslında bu belirtileri yaşayan kişiler şanslı kişilerdir. Çünkü bu reaksiyonları görüp tedaviye başlayabilirler. Fakat bu virüs bazı kişilerde sinsice vücuda yerleşir ve hiçbir belirtiye neden olmaz. Bu genellikle erkeklerin yaşadığı bir olgudur. Kişi bu virüsü taşıdığının farkında olmaz, ve korunmadan ilişkiye girdiğinde ya da karşı cins ile yakın temasta bulunarak, virüsü karşısındaki kişiye bulaştırır.

3722_hpv400_940593243512b611890587Hiç bir reaksiyon yaşamayan kişiler, Portör ya da taşıyıcı olarak adlandırılmaktadır. Bu virüse yakalan kişilerde ilk olarak genital bölgenin dış yüzeyleri tepki gösterir. Kabarık, yumuşak, pembe ya da beyaz renkten oluşan siğiller meydana gelir ve bu siğiller karnabahar şeklini alır. Kaşıntı ve yanma gibi belirtiler gösteren bu kabarcıklar, oral birleşme gibi durumlarda diğer bölgelerde de oluşabilir. Ağız içinde de bu tür siğiller ile karşılaşmak mümkündür. Ve bu virüs zamanla rahim ağzı kanserine dönüşebilmekte ve tedavisi mümkün olmayan bir hale dönüşebilmektedir. Cinsel ilişki haricinde doğum esnasında bebeğe geçebilme ihtimali çok yüksektir. Umumi tuvalet ve duş ortamlarında da geçebilmekte ve başkasına ait iç çamaşırı gibi faktörlerden de bu virüs bulaşabilmektedir.

HPV Hastalığının Tedavisi:Genital Human Papilloma Virüsünün tedavisi oldukça güçtür ve uygulanacak düzenli bir tedavi yöntemi yoktur. Çıkan patoloji sonuçlarına göre tedavi uygulanmaktadır. Gelişen teknoloji ile birlikte vücuttan belli bir süre içerisinde atabilmek mümkün hale gelmiştir. Bazı genetik materyaller ile bu virüsü vücuttan atılabilmektedir. Fakat ilerlemiş vakalarda bu durum mümkün değildir.

3722_images

Kişi ömrü boyunca bu virüs ile mücadele etmek zorundadır. Hastalığın yol açtığı siğiller bazı teknikler ile temizlenerek, virüsün etkisinden kurtulabilinmektedir. Ya da siğilin şekline göre tıbbi ilaçlar ile kurutulabilmektedir. Fakat bu yöntemler geçici olacağı için tekrar yinelenme olasılığı oldukça yüksektir. Son zamanların en yararlı teknolojilerin başında gelen lazer tedavisi, bu vaka için olumlu sonuçlar yaratabilmektedir. Bu tedavi yöntemleri kişinin bağışıklık sitemine göre başarılı olabilir. Kişinin bünyesi güçlü ise bu siğiller kendini bir daha tekrarlamaz ve kişi ömür boyu bu virüsten kurtulmuş olur. Ama bağışıklık sistemi zayıf ise siğiller kendini sürekli yeniler ve ilerledikçe, kişinin yaşam fonksiyonları sona erer.

HPV Hastalığından Korunma Yolları:Bu hastalığa yakalanmamak için bazı önlemler almak şarttır. Cinsel birleşmede geçme olasılığı yüksek olduğu için korunma yöntemleri ile bu virüsten uzak durabilirsiniz. Hijyenik olmayan umumi ortamları kullanmaktan kaçınarak ya da bunlar içinde önlem almalısınız. Özel eşyalarınızı, başkaları ile paylaşmamanız sizin yararınıza olacaktır. Fakat cinsel esnasında kullanılan yöntemlerde kimi zaman faydalı olmayacaktır. Çünkü virüsü taşıyan kişinin farklı bölgelerinde siğil bulunabilir ve bu yolla da sizlere bulaşabilir.

Bu virüsü taşıyorsanız eğer ilişkiden uzak durmanız gerekmektedir. Ayrıca bu hastalığı taşıyan kişiler ile yakın temasta bulunmamalıdır. Bu hastalıktan korunmanın en etkili yolu HPV aşısı ve rahim ağzı kanseri aşısı olacaktır. Bu aşıları yaptıran kişiler riskten uzak bir cinsel birliktelik yaşayabilirler. Eğer HPV virüsünün belirtileri yaşıyorsanız, zaman kaybeden bir hekime başvurunuz.

Yazar:Elif Açıkgöz

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku