Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Glokom Nedir?

0 388

Glokom Nedir?Glokom, gözle beyne bilgi taşıyan optik sinir hasarına neden olan ilgili göz bozuklukları grubudur. Erken evrelerde, glokoma genellikle belirtileri yoktur, bu da hastalığın tehlikeli yanıdır. Görme ile ilgili sorunları fark ettiğiniz zaman, hastalık geri dönüşü olmayan görme kaybının oluştuğu noktaya gelmiştir demektir. Çoğu durumda, glokoma gözün normal basıncından daha yüksektir ve bu göz hipertansiyonu adı verilen bir durumdur. Ancak göz içi basıncı (GİB) normal olduğunda da görülebilir. Tedavi edilmezse veya kontrol edilmezse, glokom öncelikle periferik görme kaybına neden olur ve sonunda körlüğe neden olabilir.
Amerikan Oftalmoloji Akademisi’ne göre, primer açık açılı glokom olarak adlandırılan en yaygın glokom türü Amerika Birleşik Devletleri’nde yaklaşık 2,2 milyon kişiyi etkilemektedir ve bu rakamın ABD nüfusu yaşlandıkça 2020’de 3.3 milyona çıkması beklenmektedir.
Ve çoğu glokom olgusunun erken belirtileri az ya da hiç olmadığı için, Amerikalıların glokomlu yaklaşık yarısı sahip olduklarını bilmiyor.

Glokom Nedir?Glokom Türleri
Glokomun iki ana kategorisi açık açılı glokom (OAG) ve dar açılı glokomdur. Her iki durumda da “açı”, sürekli gözün içinde üretilen sulu akışını kontrol eden gözün içindeki boşaltma açısını belirtir.
Su, drenaj açısına erişebilirse, glokom açık açılı glokoma olarak bilinir. Drenaj açısı engellenmişse ve sulu madde ulaşamıyorsa, glokom dar açılı glokoma olarak bilinir.
Açık açılı glokom varyasyonları arasında primer açık açılı glokom (POAG), normal gerilim glokomu (NTG), pigmenter glokom, psödoeksfoliasyon glokomu, sekonder glokom ve konjenital glokom bulunur.
Dar açılı glokomun çeşitleri arasında akut açı kapanması glokomu, kronik açılı kapanma glokomu ve neovasküler glokom bulunmaktadır.
Primer açık açılı glokom, bu yaygın glokom türü periferik görüşünüzü diğer belirtiler olmadan kademeli olarak azaltır. Fark edinceye kadar gözlerinizde kalıcı hasara neden olabilir.
GİB’niz yüksek kalırsa, POAG’ın neden olduğu tahribat tünel görüntüsü gelişene kadar ilerleyebilir ve yalnızca düz olan nesneleri görebilirsiniz. Sonuç olarak, tüm görme kaybolabilir ve bu da körlüğe neden olabilir.

Akut açı kapanması glokomu, dar açılı glokom olarak da adlandırılan akut açı kapanması glokomu, göz ağrısı, baş ağrısı, ışık etrafındaki haleler, görme kaybı, kırmızı gözler, mide bulantısı ve kusma gibi ani belirtiler üretir. Bu işaretler tıbbi bir acil durum oluşturmaktadır. Saldırı birkaç saat sürebilir ve daha sonra tekrar bir tur daha dönebilir veya rahatlama olmadan sürekli olabilir. Her saldırı, giderek daha fazla görme kaybına neden olabilir.
Normal gerilim glokomu, POAG gibi normal gerilim glokomu; normal basınçlı glokom, düşük tansiyonlu glokoma veya düşük basınçlı glokoma da denir, optik sinir hasarına bağlı olarak görme alanı kaybına neden olabilen bir açık açılı glokom türüdür. Ancak normal tansiyonlu glokomda gözün GİB’si normal aralıkta kalır.
Ayrıca, ağrı azdır ve tünel görüntüsü gibi belirtiler ortaya çıkıncaya kadar gözün optik sinirine kalıcı hasar gelmeyebilir. Normal gerilim glokomunun nedeni bilinmemektedir. Ancak birçok doktor optik sinirin zayıf kan akımı ile ilişkili olduğuna inanıyor. Normal tansiyonlu glokom, kadın veya vasküler hastalığı olanlarda daha sık görülür.

Glokom Nedir?Pigmenta glokomu, nadir formu gözün drenaj açısının irisden kopan pigment ile tıkanması, gözdeki sızıntı akış oranının düşürülmesinden kaynaklanır. Zamanla, engellenen açıya iltihaplı bir tepki drenaj sistemine zarar verir. Bazı ağrı ve bulanık görme, egzersiz sonrasında ortaya çıkabilir, ancak herhangi bir belirti fark etmeniz pek olası değildir. Pigmenta glokomu en sık beyaz erkekleri 30’lu yaşların ortalarından 40’ların ortalarına kadar etkilemektedir.
Sekonder glokom, göz yaralanmalarını takiben kronik glokoma ait semptomlar, göz enfeksiyonu, inflamasyon, tümör varlığı ya da katarakt nedeniyle lensin genişlemesi ile gelişebilen sekonder glokoma işaret edebilir.
Doğumsal glokom formu doğumda bulunur ve vakaların yüzde 80’i bir yaşla teşhis edilir. Bu çocuklar gözün drenaj sisteminde dar açılar veya başka bir bozukluk ile doğarlar. Doğuştan glokoma ait işaretleri bulmak zordur, çünkü çocuklar onlara neler olduğunu anlamak için çok gençtir. Çocuğunuzda bulutlu, beyaz, puslu, büyümüş veya çıkıntılı bir göz fark ederseniz, göz doktorunuza danışın. Doğumsal glokoma genellikle erkek çocuklarda daha sık rastlanır.

 

Kaynakça :

http://www.allaboutvision.com/conditions/glaucoma.htm

 

               Yazar : Meltem Yıldırım

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku