Göğüs kemiğinin dışarı doğru yönelerek ya da bükülerek göğüste bir çıkıntı meydana getirmesine “güvercin göğüs” adı verilmektedir.
Şekil bozukluğu bazen solunum hastalıkları nedeniyle, bazen de nedensiz olarak meydana gelebilir… Güvercin göğsün oluşmasına göğüs kemiğinin farklı oluşan yapılanması zemin hazırlamaktadır. Anne karnında gelişen dölütte bu kemik normal olarak kıkırdaktan oluşmaktadır. Kemik tam olarak geliştiği zaman, göğüs kemiğinde, aralarında kıkırdak halkaları yer alan beş dizi kemik bulunur.
Kemik dizileri arasında yer alan kıkırdaklar, genç vücutlarda son derece esnek ve elastik bir yapıya sahiptir. 25 yaşından sonra bu vücut düzeneğinin yerini kemikler almaya başlar, en üst kısımda yer alan iki kemiğin arasında bulunan kıkırdak tabaka ise varlığını ömür boyu korur. Bu bağlamda, solunum esnasında akciğerlere hava depolandıkça göğüs kafesi genişleyebilir ve farklı bir şekil alabilir.
Nedenleri
Göğüs kemiği bazı kişilerde anormal şekilde dışarıya doğru genişleyerek farklı bir şekil alır, bu genellikle zayıf bünyelerde görülmektedir. Göğüste meydana gelen şekil bozukluğunun nedeni tam olarak ortaya koyulamamıştır fakat derin soluk alma ve bunu uzun süreli olarak gerçekleştirme üzerine yoğunlaşılmıştır. Akciğerlere dolan hava, kıkırdakların esnemesine ve göğüs kaslarının daha sert ve hararetli çalışmasına sebep olur. Bir diğer neden ise aşırı zayıflık olarak belirtiliyor.
Belirtileri
Güvercin göğüs deyimi, şekil olarak da bu hastalığı anlatmaya yeterlidir. Göğsün orta kısmında yer alan bu kemiğin anatomideki adı ”Sternum’dur.” Kaburgalar bu kemiğe bağlanmaktadır. Erişkinlere nazaran çocuklarda daha fazla görülen bu yapı bozukluğunda, kemik ileri doğru çıkıntı halinde uzanır ve göğüs, kuşa benzeyen bir görünüme sahip olur. Bu bozukluk doğuştan olabilir, ama çoğunlukla sonraları meydana gelmektedir. Nefes almada yaşanan güçlükler, göğüste şekil bozukluğu, çabuk yorulma, nefes nefese kalma, derin nefes alma ihtiyacı hissetme, göğüs kafesinde baskı bu hastalığın belirtilerinden bazılarıdır…
Tedavi
Hastalık tedavi gerektirmez. Görsel olarak çok fazla göze batmadığını söylemek mümkün. İlerleyen ya da kendini geliştiren bir rahatsızlık değildir fakat görsel anlamda kişiye rahatsızlık verebilir, bu aşamada ameliyatla tedavi dilerseniz mümkündür. Ağrısız ve acısız bir ameliyat hastayı normal bir göğüs yapısına kavuşturacaktır. Ola ki göğüs kafesindeki baskılar ve daralmalar sizleri çok fazla rahatsız ederse doktorunuza görünmekte fayda var fakat az önce de belirttiğim gibi çok fazla rahatsızlık veren bir durum söz konusu değildir.
Yazar:Ali Ersoy