Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Her Yaştaki Girişimciler İçin Tavsiyeler

0 334

Girişimcilik, erken çocukluktan geç yetişkinliğe kadar gelişim süresi boyunca birçok yaşta ortaya çıkabilen bir zihniyet ve davranışlar dizisini temsil eder. Literatürün bu seçici incelemesinde, bir anlatı analizi, akademisyenleri ve uygulayıcıları yaş ve girişimciliğin kesişimi konusunda bilgilendirmek için iç görüyü aydınlatmaktadır. Bu iç görüler, önce gelişim perspektifine dayanan kavramsal bir temel üzerine inşa edilir ve daha sonra gelişimsel süreklilik boyunca çeşitli yaşlarda girişimcilerin karşılaştığı fırsatlar ve zorluklar şeklinde düzenlenir. Girişimciler birçok ortak noktayı paylaşıyor, ancak aynı zamanda benzersiz fırsatlar ve zorluklarla da karşı karşıya kalıyorlar. Bu fırsatların ve zorlukların çoğu yaşa dayalıdır.Her Yaştaki Girişimciler İçin Tavsiyeler
Akademik bir alan olarak girişimcilik ve toplumsal eğilim artıyor gibi görünüyor. Girişimcilik alanı “… fırsat kaynaklarının incelenmesi; fırsatların keşfedilmesi, değerlendirilmesi ve kullanılması süreçleridir. “Girişimciler “… Onları [fırsatları] keşfeden, değerlendiren ve kullanan kişilerdir ve girişimciler, okul çağındaki çocuklardan daha yaşlı yetişkinlere kadar neredeyse her yaşta olabilir. Girişimciler için ortaya konan öneriler, gelişim sürekliliği boyunca farklı yaş grupları için özel olarak hazırlanmış öneriler sunma merceğinden sunulmuştur.

Okul Çağındaki Girişimciler

Okul çağındaki girişimciler, bir aile bağlamına ve okul çağındaki girişimcileri hedefleyen girişimcilik eğitim programlarında artışla birlikte okul bağlamına derinlemesine yerleşmiştir. Bu girişimlerin gerçekte aile şirketleri olma derecesi daha fazla araştırmaya tabidir, ancak ebeveynlerin, diğer akrabaların ve diğerlerinin rolü, okul çağındaki girişimcilerin başarısı için kritiktir. Toplumsal normlardan bahsetmeyen mevcut yasal ve düzenleyici sistem, reşit olma yaşına ulaşmadıkları için okul çağındaki girişimciler için benzersiz engeller koyabilir. Bu nedenle, girişimcilik ekosistemindeki paydaşlar, okul çağındaki girişimciler için özel çözümler tasarlamaya ve sunmaya devam ederken aynı zamanda bazı yasal ve düzenleyici engelleri hafifletmeyi savunmalıdır.

Üniversite Çağındaki Girişimciler

Üniversite çağındaki girişimciler, girişimcilik alanında derece ve sertifika programları sunan kolejler ve üniversiteler tarafından giderek daha sıcak bir şekilde kucaklanmaktadır. Bu çabalar, hackathonlar ve iş planı yarışmaları ile devam etmelidir. Benzer şekilde, araştırma üniversite çağındaki girişimcileri içermeye devam etmeli, ancak eğitim, programlama ve araştırma yatırımlarının üniversite çağındaki girişimcilerin ötesindeki diğer yaş gruplarını daha kapsayıcı olması gerekir. Çoğu ülkede, üniversiteye devam ve mezuniyet bir kural değil istisnadır. Bu nedenle, kolejde olan ancak üniversiteye gitmemeye karar veren ve yetenekli ticaret, perakende ve yiyecek / içecek sektörlerinde ve ayrıca konser çalışanlarında girişimlere başlamamaya karar verenlere dikkat edilmelidir.

Genç Yetişkin Girişimciler

Her Yaştaki Girişimciler İçin TavsiyelerGenç yetişkin girişimciler, mesleki kimlikleri ve gelir elde etmenin yolu ile ilgili olarak yaşamlarında belirli bir yol seçmeye karar verdiler. Bir noktada, genç yetişkin sırasında, bu girişimciler bir ortak olarak bir taahhütte bulunacak ve hatta bir ebeveyn rolü ekleyecektir. Bu nedenle, genç yetişkinler için değişen rollere ve bu rollerle ilgili görevleri nasıl dengelediklerine ve hayatta kalmayı sağlamak için genellikle sabit nakit akışı olmadan yeni bir girişim başlatmanın zorluklarına daha fazla dikkat edilmelidir.

Orta Yaş Girişimcileri

Orta yaş girişimcileri, onları mentor ve finansör olarak dâhil etmeleri dışında, genellikle girişimcilik ekosistemi tarafından göz ardı edilmektedir. Bu girişimciler genellikle bir sağlık olayından bir iş kaybı olayına kadar değişen bazı olumsuz yaşam olaylarından sonra girişimciliği seçerler. Bu nedenle, programlama sadece bir girişim başlatmaya değil, aynı zamanda ani bir istikrar kaybıyla ilişkili keder ve diğer duyguları yönetmeye de odaklanmalıdır. Genç yaştaki girişimcilere benzer şekilde, ebeveynleri yaşlı olan bu orta yaş girişimciler, farklı programlama, destek ve savunuculuk türleri gerektiren “sandviç kuşağının” bir parçası olabilir.

Yaşlı Girişimciler

Daha yaşlı girişimciler, girişimcilik ekosisteminde katılımcı olarak neredeyse görünmezdir. Daha yaşlı girişimciler arasında ortaya çıkan önyargı ve klişelere karşı koymak için yaşlı girişimcileri dâhil etmek için proaktif adımlar atılmalıdır. Bu adım, girişimcilik ekosistemindeki liderlerin ve karar vericilerin kendi önyargılarına ve stereotiplerine bakmalarını ve kurumlarını kültürün, politikaların ve prosedürlerin bir parçası haline gelen bu tür önyargılardan kurtarmasını gerektirecektir. Bu tavsiyeler ayrı gibi sunulsa da, değildir. Yaşam boyu girişimciliği geliştirmeye kendini adamış lider kuruluşlar, her yaştan girişimcilere “arkadaş canlısı” ve “hizmet” sağlamalı veya belirli bir yaş grubundaki girişimcilere hizmet vermeye dayalı olarak farklılaşmalıdır.
Her Yaştaki Girişimciler İçin TavsiyelerAyrıca, çeşitli yaşlardaki girişimcileri hedefleyen girişimcilik programlarının tasarımcıları, fon sağlayıcıları ve değerlendiricileri, fırsat ve ihtiyaç girişimcileri arasındaki farkları da göz önünde bulundurmalıdır. Bu sınıflandırma, itme / çekme çerçevesine benzerdir. Bu çerçeve, bazı girişimcilerin diğer kariyer alternatiflerinin olmaması gibi nedenlerle girişimciliğe itildiğini ve diğerlerinin fırsatları takip etmek için girişimciliğe çekildiğini göstermektedir.
Girişimcilik, çoğu zaman daha genç olanlar için daha uygun bir kariyer seçeneği olarak kabul edilir. Yine de, yukarıda tartışıldığı gibi, bir meta-analizi içeren ampirik kanıtlar, bunun tersinin doğru olduğu sonucuna varmaktadır. Spesifik olarak, yaşlı girişimcilerin başarılı olma olasılığı genç girişimcilerden daha yüksektir. Bu bölümdeki ana tema, genel kamuoyunun, medyanın, akademisyenlerin ve girişimcilik ekosistemindeki diğer paydaşların kimin girişimci olduğu, zorunluluk veya fırsat arayışı nedeniyle girişimci olmaya çalışan ve kimin olması gerektiği hakkında sahip olduğu bazı varsayımlara meydan okumaktır. Girişimcilik destek kuruluşları tarafından hizmet alınacaktır. Ampirik kanıtlar, prototip girişimci hakkında çoğu kişinin gözünde hayal edilenin oldukça farklı bir resmini ortaya koymaktadır.
Temel olarak, girişimcilik, bireylerin yaşamlarının çeşitli aşamalarında yaptıkları bir seçimdir. Bu seçim bazen bir fırsat belirlemekten, bazen gelir elde etme ihtiyacından ve bazen de varoluşsal “kendi rotanızı çizme” ihtiyacından kaynaklanmaktadır. Seçimin kökenine bakılmaksızın, girişimcilik 10’dan 100’e kadar hemen her yaşta ortaya çıkabilir. Girişimcilerin yaşı ve kuşaksal çeşitliliği, politika yapıcılar, girişimcilik eğitimcileri, girişimcilik destek kuruluşları ve girişimcilik araştırmacıları tarafından benimsenmesi gereken bir gerçektir. Girişimcilerin yaşını ve kuşaksal çeşitliliğini kucaklamak, sizinle ve kimin arzuladığı ve şu anda bir girişimci olduğuna dair inançlarınızla başlar.

Kaynakça:
https://www.entrepreneur.com/article/241346
https://www.oecd.org/cfe/leed/senior_bp_final.pdf
https://www.investopedia.com/10-successful-young-entrepreneurs-4773310

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku