Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Hindistan Cevizi Yağının Diş Plağına ve İltihabına Faydası Olur mu?

0 1.224

Yağ çekme veya yağ terleme terapisi, pratisyenlerin ağızlarındaki yağı duruladığı veya çırptığı geleneksel bir prosedürdür. Oral ve sistemik hastalıkları tedavi etmesi gerekiyor, ancak kanıtlar minimal. Susam yağı ve ayçiçek yağı ile çekilen yağın plakla ilişkili diş eti iltihabını azalttığı bulunmuştur. Hindistan cevizi yağı, kolayca elde edilebilen bir yenilebilir yağdır. Benzersizdir çünkü yüzde 45-50’si laurik asit olan ağırlıklı olarak orta zincirli yağ asitleri içerir. Laurik asit, kanıtlanmış antienflamatuar ve antimikrobiyal etkilere sahiptir. Bugüne kadar hindistancevizi yağı kullanarak yağ çekmenin yararları hakkında hiçbir çalışma yapılmamıştır. Bu nedenle hindistancevizi yağı çekmenin plak kaynaklı diş eti iltihabı üzerindeki etkisini değerlendirmek için bir pilot çalışma planlanmıştır.
Kavala graha veya Gandoosha , ayurveda’da oral hijyen bakımı için önerilen prosedürlerdir. Charaka Samhita ve Sushrutha’nın Samhitha metinlerinde özenle bahsedilmektedir. Bir bireyin rahat bir miktarda yağ / ilaç yağı aldığı ve onu ağızda tuttuğu veya ıslattığı bir prosedür olarak tarif edilir. Yağ ince ve süt beyazına döndüğünde yutmadan tükürülür. Dr.F. Karach bu prosedürü petrol çekme olarak popülerleştirmiştir. Petrol çekmenin, oral hastalıklar da dahil olmak üzere birçok hastalığı tedavi edebileceğini iddia etmiş, ancak iddiaları kanıtlarla desteklenmemiştir. Ayçiçeği yağı ve susam yağı kullanılarak yapılan yağ çekme terapisinin son çalışmalarının plak kaynaklı diş eti iltihabını azalttığı bulunmuştur. Hindistan cevizi yağı, hindistancevizi yetiştirme topluluklarındaki insanlar arasında gargara yapmak için kullanılmasına rağmen, bugüne kadar hindistancevizi yağı kullanarak yağ çekmenin yararları hakkında hiçbir çalışma yapılmamıştır.

Hindistan Cevizi Yağı

Hindistan Cevizi Yağının Diş Plağına ve İltihabına Faydası Olur mu?Hindistan cevizi yağı yenilebilir bir yağdır ve birçok tropik ülkede temel diyetin bir parçası olarak tüketilir. Hindistancevizi yağı Hindistan’da oldukça arzu edilen ve kolayca bulunabilen bir yağdır. Yemek pişirmede ve kozmetik özellikleri için kullanılır. Hindistan cevizi yağı diğer birçok diyet yağından farklıdır, çünkü hindistancevizi yağının baskın bileşimi orta zincirli bir yağ asididir, oysa diğer yağların çoğunda temel yapı taşları neredeyse tamamen uzun zincirli yağ asitleridir. Bu, yağın fiziksel ve kimyasal özelliklerini etkiler. Hindistan cevizi yağı, yaklaşık % 50’si laurik asit olan % 92 doymuş asit içerir. İnsan anne sütü, yüksek konsantrasyonda laurik asit içeren doğal olarak oluşan diğer maddedir. Laurik asit, kanıtlanmış anti-enflamatuar etkilere ve antimikrobiyal etkilere sahiptir. Bu nedenle hindistancevizi yağının plak oluşumu ve plak ilişkili diş eti iltihabı üzerindeki etkisini değerlendirmek için bir çalışma yapılmıştır.

Diş Plak ve İltihabına Karşı Yapılan Çalışmalar ve Yöntemleri

Bu çalışmanın amacı, hindistancevizi yağı çekme/yağ terlemesinin plak oluşumu üzerindeki etkisini ve plak kaynaklı diş eti iltihabı üzerindeki etkisini değerlendirmektir. Prospektif girişimsel bir çalışma yapılmıştır. Plak kaynaklı diş eti iltihabı olan 16-18 yaş grubunda toplam 60 yaş eşleştirilmiş hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmaya dahil edilmeleri için aydınlatılmış onam alınmış, son bir ay içinde sistemik veya topikal antibiyotik kullanımı ve diş tedavisi öyküsü dışlama kriteri olarak belirlenmiştir. Tüm denekler tek bir gruba alınmamış ve alışmada kontrol grubu yoktur. Çalışma, ağız hijyeni rutinlerine ek olarak hindistancevizi yağı çeken tek bir gruptaki taban çizgisi değerlerini ve müdahale sonrası değerleri karşılaştırmak üzere tasarlanmıştır.
Hastalardan son 6 ay içinde alınan tıbbi durum ve ilaçlarla ilgili kapsamlı bir öykü elde edildi. Tüm deneklerin ağız hijyeni alışkanlıkları ayrıntılı olarak kaydedililmiştir. Seçilen tüm deneklerin günde bir veya iki kez diş fırçası ve macunu ile fırçalama alışkanlığı bulunmaktadır. Altı denekte günde bir kez diş ipi kullanma ve günde iki kez fırçalama alışkanlığı vardır. Deneklere oral hijyen rutinlerine ek olarak sabahları her gün hindistancevizi yağı ile rutin olarak yağ çekme yapmaları önerilmiştir. Beş denek, yağın tadını tolere edemedikleri için çalışmadan, dönem boyunca antibiyotik kullanımı nedeniyle çalışmadan kesilmiştir.
Modifiye Dişeti İndeksi ve Plak Endeksi sırasıyla dişeti iltihabı ve plak oluşumunu değerlendirmek için klinik önlemler olarak kullanılmıştır. Klinik muayene iki bağımsız gözlemci tarafından yapıldı. Tüm denekler yağ çekildikten 4 saat sonra değerlendirilmiştir. Plak ve dişeti indeksleri başlangıçta ve yağ çekme rutininin başlamasından sonraki 1, 7, 15, 30. günlerde ölçülmüştür. Final puanları öğrenci eşleştirilmiş t testi kullanılarak istatistiksel olarak analiz edilmiş ve gözlemciler arası anlaşma kappa katsayısı kullanılarak ölçülmüştür.
Klinik muayenenin güvenilirliği tüm değerlendirme günlerinde test edilmiş ve analizciler arası güvenilirliğin iyiye doğru önemli olduğu bulunmuştur. Kappa katsayı skorları 65-92 aralığında ve başlangıçta ortalama dişeti indeksi 0.91 ve plak indeksi 1.19 idi. Taban çizgisi değerlerine kıyasla değerlendirme sırasında hem dişeti hem de plak endeksleri önemli ölçüde azalmıştır. Hem plak indeksi hem de gingival indeks değerlerinde 7. günden itibaren sabit bir düşüş yaşanmış, 30. günde ortalama gingival indeks skoru 0.401’e düşmüş ve plak indeks skoru 0.385 idi. Eşleştirilmiş t testi kullanılarak yapılan istatistiksel analiz, azalmanın istatistiksel olarak anlamlı olduğunu göstermiştir.
Hindistan Cevizi Yağının Diş Plağına ve İltihabına Faydası Olur mu?Dişeti iltihabının birincil nedeni plaktır. Dental plak klinik olarak intraoral sert yüzeylere yapışan ve tükürük glikoprotein ve hücre dışı polisakkaritlerin bir matrisindeki bakterilerden oluşan yapılandırılmış, esnek bir madde olarak tanımlanır. Plakla indüklenen diş eti iltihabı, plak ve dokular arasındaki etkileşimin ve konağın enflamatuar yanıtının sonucudur. Plak olgunlaştıkça ince mikrobiyal değişikliklerle ilişkilidir.
Kemo mekanik prosedürler kullanılarak yapılan ağız hijyeni önlemleri, plak birikimini azaltarak plakla ilişkili hastalıkların görülme sıklığını azaltır. Çalışmamız, fırçalama için bir yardımcı olarak hindistancevizi yağı ile çekilen yağın, plak birikimini ve plak kaynaklı diş eti iltihabını azaltmada etkinliğini kontrol etmeyi amaçlamıştır. Sillness ve Loe ve Modifiye Gingival Index ile Plak İndeksi, terapötik ajanlar için yapılan çalışmalarda en yaygın kullanılan endeksler oldukları için klinik değerlendirme için kullanılmıştır. Ayçiçek yağı ile yağ çekmenin, 45 gün sonra plak indeksini ve dişeti endeksini önemli ölçüde azalttığı bulunmuştur. Asokan ve diğ.susam yağı ile yağ çekme tedavisinin, plak indüklü diş eti iltihabının azaltılmasında klorheksidin kadar eşit derecede etkili olduğu bulunmuştur. Çalışmada 30 günün sonunda plak ve dişeti endeksinde de anlamlı bir azalma saptanmıştır.
Yağ çekmenin plak ve dişeti indeksini azaltmada etkili olabileceği mekanizmalar hakkında çeşitli hipotezler vardır. Yağ çekerken, yağ ağızda delindikçe yağ üzerine uygulanan mekanik kesme kuvvetleri emülsifikasyonuna yol açar ve yağın yüzey alanı büyük ölçüde artar. Dişlerin ve dişetinin yüzeyinde bu şekilde oluşan yağ filmi, plak yapışmasını ve bakteriyel kümelenmeyi azaltabilir.
Tükürükteki alkalilerin, sabun gibi bir maddenin sabunlaşmasına ve oluşumuna yol açan yağ ile reaksiyona girebileceği önerilmiştir çünkü bu plak yapışmasını azaltabilir. Hindistan cevizi yağı yüksek bir sabunlaşma değerine sahiptir ve sabun yapımında en sık kullanılan yağlardan biridir. Hindistan cevizi yağı ile üretilen sabunlar iyi köpürebilir ve artan temizleme etkisine sahiptir. Hindistan cevizi yağı laurik asit kolayca sodyum laurat, sabun ana bileşen oluşturmak üzere çekerek bir yağ içinde tükürük içinde sodyum hidroksit ile reaksiyona girerek temizleyici özelliği sorumlu ve plak birikimini azalmış olabilir.
Diş eti iltihabındaki önemli azalma, azalan plak birikimine ve hindistancevizi yağının anti-enflamatuar, yumuşatıcı etkisine bağlanabilir. Hayvan çalışmalarında hindistancevizi yağının etkili bir yanık yara iyileştirici ajan olduğu bulunmuştur ve bu, anti-enflamatuar ve antiseptik özelliklerine bağlanmıştır. Hindistan cevizi yağı, etil Fenilpropiol kaynaklı kulak sıçanlarda ödem ve carrageenin ve arakidonik asit kaynaklı ayak ödemi üzerindeki orta anti-enflamatuar etkiler göstermiştir. . Bir yumuşatıcı ve nemlendirici olarak kullanıldığında, etkili ve güvenli olduğu bulundu.
Piyasada bulunan birçok ağız gargarası vardır. Klorheksidin içeren ağız gargaralarının aralarında en etkili olduğu bulunmuştur. Listerin (fenol bileşiği) ve Meridol’ün (bir amin/kalay florit gargara), plak kaynaklı dişeti iltihabının kontrol edilmesinde Klorheksidinden daha az etkili olduğu bulunmuştur. (Listerine) ve (Meridol). 3 haftalık durulamadan sonra, plak indeksleri klorheksidin grubunda en düşük seviyede kalırken, Listerine veya Meridol kullanan denekler skoru benzerdi ancak plasebo çözeltisi ile durulayan bireylerden önemli ölçüde daha düşüktür. Klorheksidinin antimikrobiyal potansiyeli en yüksek bulundu ve bunu Meridol izlemiştir. Çalışmada 4 haftada plak ve dişeti indeksi skorlarında % 50 azalma vardı ve bu da klorheksidin tarafından üretilen azalmaya benzemektedir.
Hindistan Cevizi Yağının Diş Plağına ve İltihabına Faydası Olur mu?Uzun süreli kullanımda klorheksidin, tat hissini değiştirir ve dişlerde çıkarılması çok zor olan kahverengi leke üretir. Mukoza zarları ve dil de etkilenebilir ve kromojenik diyet faktörlerinin dişlere ve mukoza zarlarına çökelmesi ile ilişkili olabilir. Boyama, aynı zamanda fenol bileşiği ve ağız yıkama içeren kalay florit uzun süreli kullanımı ile ilişkilidir. Bu çalışmada, 4 hafta sonunda hindistan cevizi yağından elde tat ya da fark lekelenmede hiç bir rapor değişiklik vardır.
Bir antimikrobiyal ajan olarak, klorheksidin hem gram pozitif hem de gram negatif bakterilere karşı etkilidir. Antibakteriyel etkisi, hücresel membran geçirgenliğinde bir artış ve ardından sitoplazmik makromoleküllerin pıhtılaşmasından kaynaklanır. Klorheksidinin, Porphyromonas gingivalis’in epitel hücrelerine yapışmasını azaltabileceği de gösterilmiştir. 10 oral bakterinin (sekiz nesil) saf kültür çalışmaları, Actinomyces naeslundii, Veillonella dispar, Prevotella nigrescens ve streptokokların CHX’e karşı oldukça hassas olduğunu, Lactobacillus rhamnosus, Fusobacterium nucleatum’un daha az duyarlı olduğunu gösterdi.
Çalışmalar, hindistancevizi yağının da önemli bir antimikrobiyal aktiviteye sahip olduğunu göstermektedir. Bu, hindistancevizi yağında monolaurin varlığına atfedilir. Escherichia vulneris, Enterobcater spp., Helicobacter pylori, Staphylococcus aureus, Candida spp., C. albicans, C. glabrata, C. tropicalis, C. parapsilosis, C. stellatoidea ve C. krusei’ye karşı önemli bir antimikrobiyal aktiviteye sahip olduğu gösterilmiştir . Çalışmalar ayrıca hindistancevizi yağının bir in vitro oral biyofilm modelinde S. mutans ve C. albicans’a karşı etkili olduğunu göstermektedir. Çalışmada hindistancevizi yağının antimikrobiyal gücü test edilmemiştir. Hindistan cevizi yağının antimikrobiyal potansiyelini kontrol etmek için a ile daha fazla çalışma planlanmıştır. Kanıtlanmış kemoterapötik ajanı olan bir kontrol grubunun kullanılmaması, çalışmada olan en büyük kısıtlılıktır.

Yapılan Çalışmanın Sonuçları

Yağ çekmenin plak oluşumunu ve plak kaynaklı diş eti iltihabını azaltmada etkili bir yöntem olduğu kanıtlanmıştır. Bu ön çalışma, hindistancevizi yağının, ağız hijyeni bakımından yardımcı olarak kullanılabilecek minimal yan etkileri olan, kolay kullanılabilir, güvenli ve uygun maliyetli bir ajan olduğunu göstermektedir. Hindistan cevizi yağının oral hastalıklara neden olan mikroorganizmalar üzerindeki antimikrobiyal gücü hakkında daha fazla çalışma, hindistan cevizi yağının etkili bir oral antimikrobiyal ajan olarak kullanımını doğrulamak için gereklidir. Çok sayıda denekle hindistancevizi yağı ile ilgili daha ileri çalışmalar ve çeşitli kemoterapötik ajanlar kullanan karşılaştırmalı çalışmalar kanıt kalitesini artırabilir.

Kaynakça:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/323757
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4382606/

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku