Horlama Neden Olur;Uyku hayatınızın neredeyse yarısını kaplar. Aynı zamanda uykuya yarı ölüm hali de denilir. Kendinizi tamamen bıraktığınız sadece rüya âlemine geçtiğiniz bu evrede peki neden horlanır?
Horlama Neden Gerçekleşir;İstem dışı olan bu durum çoğu zaman bedenle alakalı bir durum olup kişiden kişiye değişmektedir. Çok yorgun olduğunuzda derin uyumanın etkisi ile de çoğu kişide horlama gözlemlenir. Bunun dışında geniz eti problemleri, burun tıkanıklıkları da farklı etkenler arasında sayılır. Horlama bir çeşit hastalıktır ve dikkat edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Horlayan kişiyi rahatsız ettiği gibi çevresinde bulunan kişileri de bireyden istemeden uzaklaştırır.
Horlama Nasıl Giderilir : Toplumun % 50’lik kısmında gözlemlenen horlama, düzensiz nefes alımlarının sonucunda ortaya çıkar. Horlama çoğu kimse tarafından dikkate bile alınmaz ancak önemsiz gibi görünse de tıkanıklık dolayısıyla ölüme kadar giden sonuçlar ile karşılaşılabilir.Vücut çalışma düzeninde beyinden gelen sinyallerin solunum merkezine gitmemesi üzerine bölgede tıkanma meydana gelir. Bu tıkanma nedeniyle de düzenli soluk alınıp verilemez ve horlamaya neden olur.Uykunuzu kesintiye uğratan bu evrede gündüz kalktığınızda bitkin ve halsiz olursunuz. İleri yaşlardaki kişilerde tansiyon düşüklüğü ve çarpıntı, baş ağrısı gibi durumlarla karşılaşılabilir. Yutak bölgesinde bulunan kaslar, küçük dil ile tıkanmalar meydana gelir.
Tedavi Çeşitleri : Horlamayı tedavi etmeden önce bu horlamanın burun apnesi mi yoksa horlama mı olduğuna tespit etmek gerekir. Bunu tespit etmek için de kişinin beraber kaldığı kişilerden bilgi alınabilir. Horlamayı gidermek için bitkisel ürünler sizlere faydalı olacaktır. Özellikle balgam söktürücü bitkisel ürünlerin tüketilmesi size fayda sağlayacaktır. Ağız içi aparatlar kullanılarak horlama azaltılabilir. Her ne kadar bu aparatlar kesin çözüm olmasa da horlama gürültüsünü azaltıcı etkisi vardır. Yatarken sırtüstü değil yan tarafa yatmak, gün içinde aşırı derecede yorulmamak, fazla kilolarınız var ise bir an önce bu kilolardan kurtularak vücudunuzun olması gereken ideal kiloya gelmesi için uğraşmak, yatmadan birkaç saat önce ağır yemek yememek, ayrıca alkol ve sigara tüketiminden uzak durmak horlamanızı engellemek için yapılabilir.
Hastalığın Oluşmasına Zemin Hazırlayan Faktörler
Fiziki özellikler: Geniz eti varlığı ve bademciklerin büyük boyutta olması, fazla kilolu olma, boyun çevresinin 40 cm üzerinde olması horlama sebeplerindendir.
Ürün Tüketimi: Gün içinde tüketilen sağlığa zararlı içki ve sigara gibi etkenler, uyku öncesi yenilen yiyecekler de horlamaya neden olabilir.
Uyku pozisyonu: Sırt üstü yattığınızda boğaz kaslarında gevşemeye ya da daralma oluşmasına neden olur bu da horlamada artış demektir. Bunun için horlayan bir kişiyi yan yatırdığınızda horlamanın azaldığını hatta kesildiğini fark edersiniz. Horlama sesinize uyandığınızda veya uyandırıldığınızda mümkün olduğunca sağ ya da sola olacak şekilde yatmalısınız. Grip ya da sinüzit gibi bir rahatsızlık yaşıyorsanız horlama sizin için geçici bir evre olabilir.
Yazar:Esat Sergen