Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

İç İletişim Nedir? Başarıya Ulaşmakta İç İletişimin Rolü Nedir?

0 711

İç İletişim Nedir? Başarıya Ulaşmakta İç İletişimin Rolü Nedir?İç iletişim, kişinin kendisi ile kurmuş olduğu iletişimdir. Başarıya ulaşmak için iç iletişim çok önemlidir ve doğru şekilde kullanmak gerekir. Yapılan iç iletişimin %80’i kişiye karşı çıkar. İç iletişim kontrol altına alınmaz ise başarıyı kazandırabileceği gibi hayal kırıklığına da uğratabilir. İç iletişimle beynin çalışma şekli düzenlenir.
İnsan beyni, kişiye özel bir bilgisayar denetim merkezi gibidir. Beynin nasıl kullanılacağını bilmek gerekir. Onunla doğru iletişim kurulmalıdır. Beyin ona en çok söylenen şeye inanır. Beyin ona ne söylerseniz onu yapmak için harekete geçer. Bu yüzden özellikle çocuklara söylenen sözler onların beyinlerine yerleşir. Çocuğa sürekli sen doktor olacaksın denirse o çocuk doktor olmaya yönelir. Çocuk belki başka bir meslek sahibi olacakken beyin doktor olmaya programlanır. Dışarıdan gelen programlara beyin cevap vermeye başlar. Çünkü beyin en çok söylenenlere inanır. Çocuğa, sen bunu yapamazsın, başaramazsın gibi sözler sarf edilirse çocuk olumsuzluğa programlanmış olur.

Bir öğrenci Fizik sınavı öncesi “Ben bu sınavdan başarısız olacağım” , “Çalışsam da yapamam” derse beynini başarısızlığa programlamış olur. Öğrenci başarılı olmak için kopya çekmeyi planlar ve geçici bir başarı sağlar. Eğer öğrenci beynini başarısız olacağına programlamasaydı Fizik sınavında geçici olmayan bir başarı sağlayabilirdi.
Atılan her adım, yapılan her hareket, söylenen her söz, çevreden alınan ya da kişinin kendine yapmış olduğu iletişim programlanmanın ürünüdür.
İç iletişimi çok iyi o kullanan herkes başarıya ulaşamamış olabilir ama başarıya ulaşmış olan herkes iç iletişimi mutlaka en iyi şekilde kullanmışlardır. Başarıya ulaşmak isteniyorsa olumlu bir iç iletişim kurmaya çalışılmalıdır.

İç İletişim Nedir? Başarıya Ulaşmakta İç İletişimin Rolü Nedir?İç iletişimde yapamam telkini en zararlı telkindir. Kişi kendini olumsuzluğa programlar. Genellikle kişiler kendine şu sözleri söyler; yapamam, keşke yapabilseydim, yapabileceğimi zannetmiyorum …vb. Bu sözlerle korku, endişe duyguları ortaya çıkar.
Diğer bir zararlı iç iletişim bu işi yapmaya ihtiyacım var sözleridir. Burada beyne yapma yeterliliği olmadığı sinyali verilir.
Yapacağıma inanıyorum telkini kişinin yarına olan bir telkindir.
En etkili iç iletişim “Ben bu işi yaparım” sözleridir. Beyne sinyal verilir. Bu iletişim en çok kullanılması gereken kelimelerden oluşur.

 

Yazar : Serpil Altunyay

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku