Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

İşitme Kaybı Nedir? Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

0 557

kulak-yapisiİşitme Nedir?
İşitme eylemi, başlı başına oldukça sistematik ve düzenli gerçekleşen bir eylemdir.Bu eylem gerçekleşirken, kulağın her bölümünün ayrı ayrı görevleri bulunmaktadır.Ses dalgaları, kulak kepçesi tarafından toplanarak, kulak kanalı yoluyla orya kulağa taşınır.

Bu ses dalgaları iç kulakta yer alan örs, çekiç ve üzengi kemiklerini titreştirerek iç kulağa geçer.Ses dalgaları, kokleadaki sıvı içerisinde bulunan sinir hücrelerini uyarır.Uyarılan sinir hücreleri, ses dalgalarını elektriksel yolla beyne iletir.Beyin, gelen ses dalgalarını anlamlandırır ve işitme eylemi gerçekleşmiş olur.

İşitme Engeli Nedir ?
Doğuştan önce veya doğuştan sonra meydana gelen nedenlerle, kulağın ses duyma özelliğini tamamen veya kısmen kaybetme durumuna, işitme engeli ya da işitme kaybı denir. İşitme kaybında kulak, işlevini çok az gerçekleştirebilir ya da hiç gerçekleştiremez. Bu engel kaybı, odyogram denilen bir test aracılığıyla ölçülmektedir.

işit4

İşitme Kaybının Tedavi Yöntemi
Gelişen bilim ve teknoloji dünyasında, kulağın cihazlandırılması, son yıllarda bu engel türünün insanlara verdiği dezavantajı azaltmak için, oldukça popüler hale gelmiştir. Kulağın cihazlandırılması, duyma kaybının derecesine ve nedenine göre farklılıklar göstermektedir. Örneğin iç kulaktaki bir nedenden dolayı oluşan işitme kaybı, kalıcı bir kayıptır ve tedavisi daha zordur. Günümüzde en popüler cihazlandırma, kulak arkasına yerleştirilen cihazlardır.Bu cihazların oldukça farklı çeşidi de bulunmaktadır.Fakat günümüzde son yıllarda oldukça gelişmiş olan koklear implant yöntemi, işitme kaybının tedavisinde oldukça büyük bir rol oynamaktadır.

Koklear implant, bir nevi, beyne yerleştirilen yapay kulak işlevi görmektedir ve daha çok iç kulakta meydana gelen nedenlerden dolayı meydana gelen işitme kayıplarının tedavisinde kullanılmaktadır. Bu yöntem sayesinde, kalıcı işitme engelinin tedavi edilme olasılığı, oldukça fazla artış göstermektedir. Fakat, burada, bireyin kritik dönemini atlatmaması önemlidir.Çünkü, birey kritik dönemi geçtikten sonra koklear implant ameliyatı olursa, dil edinimi konusunda çok fazla zorlanma yaşayacaktır.Çünkü birey, dili duyarak edinir ve bu duyarak edinme dönemi, 0-6 yaş arası dönemdir.Bu yüzden, koklear implant ameliyatının, kritik dönem geçmeden önce yapılması, bireyin dil edinimi açısından oldukça fazla önem taşımaktadır.

İşitme Kaybının Nedenleri

işit2

1- Anne Karnındayken Oluşan Nedenler
2- Annenin, hamilelik sırasında alkol, uyuşturucu ve sigara gibi maddeler kullanması.
3- Annenin, hamilelik döneminde, çocuğa zarar verebilecek özellikte antibiyotik ilaçlar kullanması.
4- Kalıtımın neden olduğu kayıp
5- Doğuştan bebeğin kulağının olmaması
6- Dış kulak yolunun kapalı olması
7-Doğum Sırasında Oluşan Nedenler
8-Doğum anında kordon bağının dolanması
9- Bebek doğarken bebeğin bazı nedenlerle oksijensiz kalması
10- Bebeğin düşürülmesi
11-Doğum Sonrası Oluşan Nedenler
12- Bireyin geçirdiği travmalar
13- Kulağın uzun süre çok yüksek sese maruz kalması
14- Kulağa yabancı maddelerin sokulmasıyla, kulak zarının zarar görmesi
15-Orta kulak iltihabı
16-Dış kulakta yer alan kulak kiri
17- Kulak zarının yırtılması veya delinmesi
18– Orta kulak kireçlenmesi
19- Menenjit tarzı hastalıkların geçirilmesi
20- Geçirilen çeşitli alerjik reaksiyonlar.

Yazar: Erdoğan Gul

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku