Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Mevsimsel Alerjiler ve Polen Alerjisi Nedir?

0 566

Mevsimsel Alerjiler ve Polen Alerjisi Nedir?Polen, Türkiye’de alerjilerin en yaygın nedenlerinden biridir. Polen, aynı türden diğer bitkileri döllemek için ağaçlar, çiçekler, çimenler ve yabani otların ürettiği çok ince bir tozdur. Polene karşı, nefes alırken birçok insanın olumsuz bir bağışıklık tepkisi vardır. Bağışıklık sistemi, normal olarak, hastalıkları önlemek için vücudu virüsler ve bakteriler gibi zararlı istilacılara karşı savunur. Polenlere karşı alerjisi olan insanlarda, bağışıklık sistemi, zararsız bir poleni tehlikeli bir saldırgan olarak görmekte ve polenle savaşmak için kimyasallar üretmeye başlamaktadır.

Mevsimsel Alerjiler ve Polen Alerjisi Nedir?Bu alerjik reaksiyon olarak bilinir ve ona neden olan spesifik polen tipi bir alerjen olarak bilinir. Reaksiyon hapşırma, burun tıkanıklığı ve sulu gözler gibi birçok rahatsız edici semptomlara yol açar. Kimi kişiler uzun seneler boyunca polen alerjilerine sahipken, diğerleri sadece yılın belirli zamanlarında onlara sahip olurlar. Örneğin, kavak ağacı polenlerine karşı hassas olan insanlar genellikle kavak ağaçları çiçek açtıklarında özellikle de ilkbaharda semptomların artmasına neden olurlar. Türkiye’deki yetişkinlerin yaklaşık yüzde %4’ü, Türkiye Alerji, Astım Akademisine göre saman nezlesi yaşamaktadır.

Türkiye Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen Ulusal Sağlık Görüşme Anketi’ne göre, çocuklara da yaklaşık yetişkinlerin oranına yakın saman nezlesi teşhisi konmuştur. Vücut alerjiye tepki geliştirdikten sonra alerjinin ortadan kalkması olası değildir. Polen kaynaklı belirtiler ilaç ve alerji gidericiler ile tedavi edilebilir. Sosyal yaşam tarzı değişiklikleri yapmak da polen alerjileri ile ilişkili semptomları hafifletebilir. Polen alerjisi ayrıca saman nezlesi veya alerjik rinit olarak da adlandırılabilir.

Mevsimsel Alerjiler ve Polen Alerjisi Nedir?*Farklı polen alerjileri nelerdir?

Polenleri havaya bırakan ve alerjik reaksiyonları tetikleyen yüzlerce bitki türü vardır. İşte daha yaygın bitkilerden bazıları.

*Huş (Betula) polen alerjisi

Huş (Betula) ağacı polenleri ilkbaharda en yaygın alerjenlerden biridir. Ağaçlar çiçek açtıkça, rüzgârın saçtığı küçük polen tanelerini serbest bırakırlar. Tek bir huş ağacı, beş milyona kadar polen tanecikleri üretebilir ve ana ağaçtan 100 metreye kadar olan pek çok seyahat mesafesine sahiptir.

*Meşe poleni alerjisi

Huş ağaçları gibi, meşe ağaçları da ilkbaharda havaya polen gönderir. Meşe poleni diğer ağaçların polenine göre hafif alerjen olarak kabul edilirken, daha uzun süre havada kalır. Polen alerjisi olan bazı kişilerde ciddi alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

*Çimen polen alerjisi

Çim, yaz aylarında polen alerjilerinin birincil tetikleyicisidir. En şiddetli ve tedavi edilmesi zor olan semptomların bazılarına neden olur. Ancak, Türkiye Alerji, Astım Akademisi alerji tabletlerinin, çim poleni alerjilerinin semptomlarını hafifletmede oldukça etkili olabileceğini bildirmektedir.

*Yabani ot polen alerjisi

Yabancı ot polenleri alerjinin başlıca nedenidir. İlkbahar ve sonbahar ayları arasındaki dönem en aktif oldukları zaman dilimidir. Ancak, bu yabani otlar temmuz ayının son haftasına kadar erken polen yaymaya başlayabilir ve ekim ortasına kadar devam edebilirler
Rüzgarla birlikte polenler yüzlerce kilometre yol alabilir ve hafif bir kış boyunca hayatta kalabilirler.

*Polen alerjisinin belirtileri nelerdir?

Mevsimsel Alerjiler ve Polen Alerjisi Nedir?Polen alerjisi belirtileri şunlardır;

*burun tıkanıklığı

*yüz ağrısına neden olabilen sinüs basıncı

*burun akması

*kaşıntılı sulu gözler

*tıkalı boğaz

*öksürük

*gözlerin altında şişmiş, morumsu renkli cilt

*tat ve koku hissinde azalma

*artan astım reaksiyonları

*Polen alerjisi nasıl teşhis edilir?

Doktorunuz genellikle polen alerjisini teşhis edebilir. Ancak, sizi, tanıyı doğrulamak ve alerji testi için bir allerjiste yönlendirebilir. Alerji uzmanı, alerjileri teşhis etme ve tedavi etme konusunda uzman kişidir.

Alerji uzmanı size alerjinin ilk ne zaman başladığını ve ne kadar süredir devam ettiği de dahil olmak üzere, tıbbi geçmişinizi ve belirtilerinizi soracaktır. Semptomların her zaman mevcut olup olmadığını veya yılın belirli zamanlarında daha iyi veya daha kötü olup olmadığını söyleyin. Alerji uzmanı, semptomlarınıza neden olan spesifik alerjeni belirlemek için bir deri dikeni testi yapar. Prosedür sırasında, alerji cildin farklı bölgelerini delecek ve az miktarda çeşitli alerjenler ekleyecektir. Herhangi bir maddeye alerjiniz varsa, 15 ila 20 dakika içinde kızarıklık, şişme ve kaşıntıyı geliştirirsiniz. Ayrıca kovanlara benzeyen yükseltilmiş, yuvarlak bir alan da görebilirsiniz.

*Polen alerjisi nasıl tedavi edilir?

Diğer alerjilerde olduğu gibi, en iyi tedavi alerjenden kaçınmaktır. Ancak, polendem kaçınılması çok zordur. Polen probleminizi minimize edebilirsiniz:

*kapalı, rüzgarlı günlerde kapalı yerlerde kalmak

*polen sayımı yüksek olduğunda toz maskesi takmak (yerel gazetenin internet sayfasını veya hava durumunu kontrol ediniz)

*polen sayımı yüksek olduğunda kapıları ve pencereleri kapatmak

*ilaçlar

Bu koruyucu önlemleri almanıza rağmen hala semptomlarınız varsa, yardımcı olabilecek birkaç reçetesiz satılan kremlerden kullanabilirsiniz.

*Evde yapılan ilaçlar

Bir dizi ev ilaçları da polen alerjisi semptomlarını hafifletebilir. Bunlar şunlardır:

*burnundan polen temizlemek için bir sıkma şişesi veya  ırın pompası kullanmak

*çeşitli şifalı otlar

*dışarıda giyilen kıyafetleri çıkarmak ve yıkamak

*kıyafetleri kurutucuda kurutmak

*otomobillerde ve evlerde klima kullanımı

*Taşınabilir yüksek verimli parçacıklı hava filtresi veya nem gidericisi satın almak

*Ne zaman doktora başvurulmalı

Semptomlarınız daha şiddetli hale gelirse veya ilaçlarınız istenmeyen yan etkilere neden oluyorsa doktorunuza söylemelisiniz. Ayrıca, bazı yeni ilaveleri veya bitkileri denemeden önce doktorunuza danışın; çünkü bazı ilaçlar diğer bitkisel ilaç kullanımlarında yan etki yapabilir. Polen alerjileri, günlük aktivitenizi hapşırma, burun tıkanıklığı ve sulu gözlerle kesebilir. Yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaçlar semptomlarınızı azaltmanıza yardımcı olabilir. Alerjilerinizi tetikleyen ağaçları, çiçekleri, otları ve yabani otları önlemek iyi bir ilk adımdır. Bunu polen seviyelerinin yüksek olduğu zamanlarda, özellikle rüzgarlı günlerde kapalı olarak ya da polende nefes almamak için toz maskesi takarak yapabilirsiniz. Reçeteli ve reçetesiz satılan ilaçlar da semptomların azaltılmasına yardımcı olabilir. Doktorunuz ayrıca immünoloji (alerji çekimleri) önerebilir.

Yazar: Osman Uçar

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku