Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

K Vitamininin Yan Etkileri, Toksisite ve Varfarin Etkileşimi

0 2.136

K vitamini kan pıhtılaşması, kemik sağlığı için gereklidir. Diyet K vitamini alımını arttırmak genellikle güvenlidir, ancak bu vitaminin bazı sentetik formları toksik olabilir ve Warfarin alan kişilerin özellikle dikkatli olması gerekir. Bu yazıda K vitamininin farklı formülasyonlar ve potansiyel olarak tehlikeli ilaç etkileşimleri hakkında bilgiler bulunmaktadır.

K Vitamini Yan Etkileri

Bu liste olası tüm yan etkileri kapsamamaktadır. Başka bir yan etki fark ederse acil olarak bir sağlık uzmanına danışılması tavsiye edilir.

Oral Takviyeler

K Vitamininin Yan Etkileri, Toksisite ve Varfarin EtkileşimiDiyet K vitamini ve oral takviyelerin normal dozları genellikle güvenlidir. Günde 10 mg K1 ve 45 mg K2 (MK-4) kadar yüksek dozlar toksik etkileri olmayan klinik çalışmalarda test edilmiştir. Bununla birlikte, aşağıdaki hafif yan etkiler bildirilmiştir:
• Mide bulantısı
• İshal
• Karın rahatsızlığı

Enjeksiyonlar

K vitamini enjeksiyonlarından kaşıntı ve kızarıklık ile cilt reaksiyonları nadir durumlarda bildirilmiştir. Normalde birkaç hafta içinde çözüldü. Enjekte edilen K vitaminine (anafilaksi) şiddetli reaksiyonlar daha az sıklıkta görülür. Lösemi ile doğum sırasında 800’den fazla çocuk üzerinde K vitamini enjeksiyonu ile ilgili 2 çalışma yapılmıştır, ancak daha ileri çalışmalar bu bulguyu doğrulayamamıştır.

Sentetik K Vitamini

Sentetik bir K vitamini formu (menadion veya K3 vitamini) eski bir çalışmada prematüre bebeklerde yüksek kan bilirubinine neden olmuştur, ancak bu sadece çok yüksek dozlarda (10 mg/gün’den fazla) geçerlidir.

K Vitamini Toksisitesi

Güvenlik verisi eksikliğinden dolayı, K vitamini için tolere edilebilir bir üst sınır belirlenmemiştir. Bilinen bir toksisite henüz doğal K1 vitamini (filokinon) veya K2 vitamini (menaquinone) ile ilişkilendirilmemiştir. Bununla birlikte, sentetik bir K3 vitamini (menadion) ve türevleri ile toksisite bildirilmiştir. K vitamini toksisitesi en çok formülle beslenen yeni doğanlarda ve menadion enjeksiyonları alan bebeklerde bildirilmektedir.

Menadion’un Tehlikeleri

K vitamini aşırı miktarda biriktiğinde, ağızdan alınan antikoagülan ilaçların etkilerini engeller. Sınırlı veriler, sentetik K3 vitamininin (menadion) da yeni doğanlarda aşağıdaki toksisite belirtilerine ve semptomlarına neden olabileceğini düşündürmektedir:
• Sarılık
• Karaciğer hasarı
• Hemolitik anemi (kırmızı kan hücrelerinin rüptüründen kaynaklanan bir anemi formu)
• Yüksek bilirubin seviyeleri (hiperbilirubinemi)
Menadion ayrıca hayvan deneylerinde karaciğer toksisitesi ve sarılık ile ilişkilendirilmiştir. Bu ciddi güvenlik endişeleri nedeniyle artık Kuzey Amerika’da kullanılmamaktadır. Klinik öncesi araştırmaya göre, menadion, hücrelerde oksidatif stresi artırabilir ve vücudun ana doğal antioksidanlarından biri olarak kabul edilen glutatyonun aktivitesini bozabilir. Bununla birlikte, bu insanlarda kanıtlanmamıştır
Etkileşimler: Kan Tinerleri, Varfarin ve K Vitamini
Genel önlemler: Bazı ilaçlar üretimini, rejenerasyonunu ve alımını azaltarak K vitamini eksikliğine neden olabilir. Alternatif olarak, K vitamini kan pıhtılaşmasını önleyen ilaçların etkilerine müdahale edebilir (kan incelticiler). Etkileşimleri önlemek için doktora tüm ilaçlarla dikkatli bir şekilde yönetmelidir. Bu yüzden doktora alınan tüm ilaçlar, vitaminler veya bitkisel takviyeler hakkında bilgi verilmelidir.

Varfarin ve Kan İncelticiler

Varfarin gibi kan incelticiler, K vitamini yenilenmesini engelleyerek kan pıhtılarının oluşumunu K Vitamininin Yan Etkileri, Toksisite ve Varfarin Etkileşimiönler. Bu ilaçlar kullanan kişiler K vitamini durumlarını dikkatle izlemeli ve bu vitaminin tutarlı bir şekilde alınmasını sağlamalıdır, çünkü yüksek dozlar (100 mcg/gün üzerinde) tedaviye müdahale edebilir. Bağırsakta aşırı bakteri üremesi sızıntı yapan bağırsaklara neden olabilir. Bu K1 vitamini alımını arttırır ve daha yüksek kan inceltici dozunun kullanılmasını gerektirebilir. Bununla birlikte, bazı durumlarda kan incelticilerin K vitamini ile etkilerini tersine çevirmek arzu edilebilir. Uzun süre veya aşırı dozlarda alındığında, kan incelticiler kanama bozukluklarına neden olabilir. K vitamini takviyesi, yaklaşık 2.5k insan üzerinde yapılan 12 klinik çalışmada onları tersine çevirmiştir.
Ameliyat olacak kişiler, prosedür sırasında hayatı tehdit eden kanamayı önlemek için kan incelticilerini bırakmalıdır. K vitamini, 300’den fazla insan üzerinde yapılan denemelerde ilaçları durdurduktan sonra normal kan pıhtılaşmasının iyileşmesine yardımcı olmuş, ancak bazılarında işe yaramamıştır.

Antibiyotikler ve Diğer İlaçlar

Antibiyotikler, onu üreten bağırsak bakterilerini öldürerek K vitamini eksikliğine neden olabilir. Sefalosporin antibiyotikler ayrıca vücuttaki K vitamini etkisini de engelleyebilir. Bununla birlikte, K vitamini takviyesi sadece uzun süreli antibiyotik kullanımı durumunda gereklidir. Bağırsakta yağ ve kolesterol alımını engelleyen ilaçlar da K vitamini eksikliğine neden olabilir. Bu ilaçlar:
• Safra asidi sekestranları (örn. Kolestiramin)
• Kilo verme ilaçları (örneğin orlistat)
Teorik olarak, yüksek K1 vitamini alımı antidiyabet ilaçlarının (glimepirid, gliburid ve diğerleri gibi) etkilerini artırabilir ve tehlikeli derecede düşük kan şekerine yol açabilir. Antidiyabetik kullanıyorsa, K1 vitamini alımı aniden artırılmamalıdır. İlaç rejiminde dozaj ayarlamaları yapılmadan önce sağlık uzmanına danışılmalıdır.

Takviye ve Besin Etkileşimleri

Takviyelerle aşağıdaki etkileşimler, teorik etkilerine veya hayvan deneylerine dayanarak mümkündür:
Koenzim Q10: Benzer bir etki mekanizması nedeniyle K2 vitamininin etkilerini artırabilir. Bu, özellikle kan inceltici kullanan kişilerde aşırı kan pıhtılaşması riskini artırabilir
Kan şekerini düşürebilen otlar ve takviyeler: Berberin, yabanmersini, zencefil ve diğerleri gibi ot ve takviyeler K vitamininin kan şekerini düşürme üzerindeki etkilerini artırabilir. Diyabet hastalarında, bu aşırı kan şekeri düşüşlerine neden olabilir.
A Vitamini: Yüksek dozlarda K vitamininin etkilerini azaltabilir
• E Vitamini: Yüksek dozlarda K vitamininin etkilerini azaltabilir, kan inceltici kullanan veya düşük K vitamini alımı olan kişilerde kanama riskini artırabilir
K Vitamininin Yan Etkileri, Toksisite ve Varfarin EtkileşimiYapılan insan çalışmalarının insanlarda bu etkileşimleri doğrulaması gerekir, ancak dikkatli olunması önerilir. Takviye-takviye ve takviye-ilaç etkileşimleri tehlikeli olabilir ve nadir durumlarda bile hayatı tehdit edebilir. Takviye etmeden önce daima uzman bir doktora danışılarak kullanılan veya kullanılması düşünülen ilaçlar hakkında bilgi verilmelidir.
K vitamini takviyelerinin genellikle güvenli olduğu düşünülmektedir. Ağız yoluyla mide rahatsızlığına ve mide bulantısına neden olabilirler. K vitamini enjeksiyonlarının olası yan etkileri kaşıntı ve kızarıklığı içerir. Öte yandan, sentetik K3 vitamini toksik olabilir ve artık Kuzey Amerika’da kullanılmamaktadır. K vitamini birçok ilaç, takviye ve besin maddesi ile etkileşime girebilir. En tehlikeli etkileşimlerden biri, kan inceltici olan warfarin ile. Varfarin alan insanlar, sürekli K vitamini alımını sürdürmelidir, çünkü herhangi bir varyasyon kanama ve kan pıhtılaşma süresini tehlikeli bir şekilde değiştirebilir.

Kaynakça:
ncbi.nlm.nih.gov
cancer.gov
lpi.oregonstate.edu

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku