Kablolara veda etmeyi bekliyorsanız ve müziğinizi istediğiniz yerde arzu ettiğiniz gibi dinlemek niyetindeyseniz bu rehberimiz size yardımcı olacak.
İlk radyodan bu güne insanlar sesi uzaklara iletmenin bir yolunu aradılar. Uzun dalga radyoların dünyanın etrafını dolaşması küresel iletişimin ilk adımlarının atılmasını sağladı. Ses iletimi konusunda önemli adımların atılması yalnızca uzak mesafelerden daha yakına geleli ise çok uzun süre olmadı. Yakın mesafede kablosuz ve kaliteli ses iletimi için genel yayınlarda kullanılan Fm radyolardan çok daha farklı sistemler kullanılıyor. Öncelikle herkese açık radyo dalgaları analog ses taşıma konusunda bir yere kadar insanları idare etti. Fakat sadece genel kullanım için uygun olan bu sistem en nihayetinde çok güçlü vericilere ihtiyaç duyan ve sinyali yakalayan herkesin rahatlıkla erişebileceği nitelikte yayın sistemleriydi. Kişisel ses deneyimi konusunda FM benzeri, kaliteli ses taşıma yeteneği bulunan teknolojiler var olsa hile bireysel kullanımı imkansız olduğundan pek sorun çözmediler.
Kablosuz Ses Nasıl İletilir?
Kablosuz olarak ses iletimi yapmak yüz yıldan fazla bir süredir gerçekleştirilen bir şey. Yıllarca kablosuz ses ileten sistemler üretmek için farklı çözümler sunan üreticiler farklı radyo frekansları üzerinden çalışan pilli kulaklıklar ve doğrudan prize takılabilen hoparlör sistemleriyle çıkıp geldiler. Fakat burada en büyük sorun sesin kalitesi ve kullanıcıların sürekli bir dip gürültüsüne mahkum olmasıydı.
Analog sistemlerin kalıtımsal kusurlarından olan bu dip gürültüsü ve bozulmalara uğrayan sesle ilgili sorunları çözen teknoloji ise Bluetooth oldu desek yeridir. Farklı akış ve yayın teknolojileri var ki var olan ağ bağlantıları üzerinden çalışıyorlar ve aynı anda birden çok cihazı merkezi bir sistemden yönetebiliyorlar. Fakat donanımsal olarak bu cihazlara yakın noktadan bağlanıp güvenlik denetimini ve şifrelemeyi yaparak sonrasında veri aktarımını yöneten bir protokol yok. Örneğin AirPlay destekli birçok ürün ağa bağlı olduğu sürece istediğiniz gibi yayın alabilir veya Miracast ile televizyonunuza az önce çektiğiniz görüntüyü atabilirsiniz fakat bu cihazların o anda aynı (kablolu veya kablosuz fark etmez) ağda olması gerekiyor. Yani bu durumda var olan bir fiziksel katman üzerinden işler yürüyor. Bluetooth ise farklı biçimde kendi fiziksel ve aktarım katmanını da oluşturuyor. Bu anlamda tamamen farklı bir mantık söz konusu. Bluetooth’a alternatif olarak, şu anki standardın desteklemediği ses kalitesini veya protokolün izin vermediği daha çok kanala sahip sesi aktarmak için benzer dijital sistemler kullanılabiliyor.
Önemli nokta dijital kelimesinde yatıyor. Bu sayede ses kayıpsız iletilebilirken sorunsuz şekilde karşı tarafa ulaştığı ve başkalarına ulaşmayacağı da garanti altına alınmış oluyor.
Yazar: Fatih Bolelli