Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Arılar ve Diğer Böcekler Kışın Nereye Gider?

0 2.028

Arıların ve böceklerin kışın nereye gittiğini hiç merak ettiniz mi? Büyüleyici bir şekilde pek çok tür, kendi yaşam döngülerini yansıtan stratejilerle ve eşsiz yollarla soğukla başa çıkmaya adapte olmuşlardır. Bununla birlikte çoğu böcek yıl içinde benzer bir zamanda ortaya çıkarken bu zamanlamanın iklim değişikliğinden etkilendiğine dair birçok kanıt vardır. Bu, önceki yıllardan daha erken türler tespit edebileceği anlamına gelir.

Arılar Kışın Nereye Gider?

İngiltere, 24 farklı yaban arısı türü de dahil olmak üzere 250’den fazla arı türüne ev sahipliği yapmaktadır. Fakat kışın hepsi aynı şekilde davranmamaktadır. Bazı soliter arı türleri, kışı yetişkinler olarak, kışlama denilen bir süreçte kendilerini soğuktan koruyarak geçirir. Daha sonra Arılar ve Diğer Böcekler Kışın Nereye Gider?erken çiçeklenmeden en iyi şekilde yararlanmak için ilkbaharda ortaya çıkarlar. Mason arı gibi diğer türler ise kışı pupa olarak geçirir ve yumurtalarını sonbaharda bıraktıktan sonra biten yıllık bir yaşamdöngüsüne sahiptir.
Bombus arıları ve bal arıları gibi sosyal arılar, kovanlarının ve kraliçelerinin etrafında dönen yaşam ve kış alışkanlıklarına sahiptir. Yaz başında, ana arı ve kadın işçi arılarından oluşan bir yuvada yaşarlar. Yaz ilerledikçe, kraliçe yeni nesil kraliçe arılar ve erkek arılar üreten yumurtalar bırakırlar. Kolonim sonunda yuvaları ve çiftleri bırakır, genç kraliçeler nektar üzerine döker ve vücutlarında yağ biriktirmek için polen alır. Sonunda, yeni kraliçeler yeraltında tek başına kış uykusuna yatar ve hayati yağ depoları kış aylarında hayatta kalmalarına yardımcı olur.
Yuvanın geri kalanı yaşlı kraliçe, erkek arılar ve kadın işçi arıları dâhil sonbaharda ölen yapraklar ile birlikte düşer. İlkbahar geldiğinde, sıcak Arılar ve Diğer Böcekler Kışın Nereye Gider?sıcaklıklar kraliçeleri kış uykusundan uyandırır ve yıl için uygun bir yuva alanı bulmadan önce nektar beslemek isterler. Kış uykusuna yatmadan önce çiftleşmişler, ilk yavrularını ilkbahar aylarında, kadın işçi arılar üreteceklerdir. Bu şekilde yaşam döngüleri tamamlanacaktır. Bahar sıcaklıkları kış uykusundaki arı uyandığında etkilediği için, onları doğa takvimi gözlemlemelerinde iyi bir tür yapar. Ve kırmızı kuyruklu yaban arısı işçilerinin hepsi kıştan önce ölecektir.
Kırmızı kuyruklu yaban arısı
Görünüş: Kırmızı kuyruklu yaban arısı, siyah bir gövdeye ve kırmızı bir kuyruğa sahiptir. Erkekler kadınlardan farklı görünür çünkü yüzlerinde sarı ve toraksları sarıdır, ayrıca kadın işçilerden de daha büyüktür.
Kaydedilmesi gerekenler: İlkbaharda ilk önce kırmızı kuyruklu bir yaban arısı kraliçesi gördüğünüz tarihtir.
Ne zaman kayıt yapılır: Genellikle Mart ayından itibaren ancak hava durumuna bağlı olarak değişir, bu nedenle daha sıcak sularda daha önce bunlara dikkat edilmelidir.

Diğer Böcekler Kışın Nereye Gider?

Ortak eşek arısı: Kırmızı kuyruklu yaban arısı gibi, sadece kraliçe eşekarısı kışı yaşayabilir. Bombus arılarında olduğu gibi, yeni nesil ana eşekarısı, sıcaklık arttığında ilkbaharda uyanmadan önce kış aylarında kış uykusuna yatar. Koloninin geri kalanı sonbaharda ölür.
Görünüş: Sarı ve siyah çizgiler ve yüzlerinde çapa şeklinde siyah bir işaret vardır. Onları, yüzünde üç siyah leke bulunan Alman yaban arısı ile karıştırmamak gerekir.
Kaydedilmesi gerekenler: İlkbaharda ilk kez aktif bir kraliçe arısı göreceğiniz tarihtir.
Ne zaman kayıt yapılır: Genellikle mart ayından itibaren görülür ancak çoğu hava koşullarına bağlıdır. Gözünüz açık olsun ve daha önce fark ederseniz yetkililere bildirmek gerekir.

Uğur böceği: Yetişkin kadın kuşları kışı uykuda ve çoğunlukla gruplar Arılar ve Diğer Böcekler Kışın Nereye Gider?halinde geçirirler. Ağaç kabuğu gibi korunaklı yerlerde kış uykusuna yatarlar. İlkbaharda yiyecek ve bir eş bulmak için uyanırlar. Dişiler yaz aylarında larvalara dökülen, yumurtlayan ve sonra yazın sonlarında yetişkin olarak ortaya çıkan yumurtalarını bırakırlar
Görünüm: Bu kırmızı uğurböceği her kanadında üç nokta ve kafasına yakın ortada yedinci nokta vardır.
Kaydedilmesi gerekenler: İlkbaharda ilk olarak aktif bir uğurböceğini gördüğünüz tarihtir.
Ne zaman kayıt yapılır: Genellikle şubat ayından itibaren görülür fakat hava durumuna bağlıdır. Aktif uğurböceği dikkat edilmesi gerekir ve herhangi bir erken görme kaydettiğinizden emin olunmalıdır.
Brimstone kelebek kıvrımlı kelebek, yetişkin olarak kış uykusuna yatkın olan yalnızca birkaç kelebek türünden biridir. Diğer kelebekler pupa (turuncu uç kelebek gibi) veya larva (benekli ahşap kelebek) olarak kışın. Bazıları kırmızı amiral gibi, hatta göç eder.
Kıvrımlı kelebekler baharda uyandıklarında zaten yetişkin oldukları için yılın başlarında etkindirler. Her yıl sadece bir yeni nesil vardır.
Görünüş: Bu kelebekler, her kanatta turuncu bir nokta ile sarı renktedir. Yaklaşık 6 santimetre kanat açıklığına sahiptirler.
Kaydedilmesi gerekenler: İlkbaharda ilk kez aktif bir ağız kenarlı kelebek gördüğünüz tarihtir.
Ne zaman kayıt yapılır: Erken ilkbaharda mayıs sonundan önce görünürler. Mayıstan sonra, hazırda bekletme modundan uyanan bir yetişkin yerine, yeni nesil bir yetişkin kaydedebilirsiniz.

Yazar: Özlem Güvenç Aðaoðlu

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku