Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Kambur Yunuslar Hakkında

0 466

Kambur Yunuslar Nasıl Bir Hayvandır?

Birçok insan kambur balinalarını duymuştur, ancak daha az insan kambur yunusların da var olduğunu fark eder. Bu yunusların sırtındaki sırt yüzgeci çoğu zaman hayvanlara adlarını veren yağlı, kambur benzeri bir yapının üstüne oturur.
Kambur yunuslar, Batı ve Doğu Afrika, Hindistan, Güneydoğu Asya ve Avustralya’da okyanuslarda bulunur. Çoğu gri renktedir. Bununla birlikte, Hong Kong yakınlarında yaşayan yunusların bir dizi renkleri vardır.

Kambur Yunuslar Hakkında

Fiziksel Görünüş

Kambur yunuslar küçük ve orta boy yunuslardır. Akrabaları gibi, onlar da memelilerdir ve nefes almak için suyun yüzeyine gelmeleri gereklidir. Diğer yunuslar gibi, genelde gruplar halinde yaşayan zeki hayvanlardır.
Bir kambur yunus, dişleri içeren projeksiyon olarak adlandırılan aerodinamik bir vücuda, yuvarlak kavun veya alnına ve uzun bir gagaya sahiptir. Ayrıca vücudunun her tarafında bir palet, sırtında sırt yüzgeci ve flukes denen iki loblu bir kuyruk vardır. Tüm kambur yunusların sırtlarında fark edilir bir kambur yoktur, ama çoğunda bulunur. Yetişkinler 8.8 feet (2.7 metre) uzunluğa ulaşır ve 573 pound (260 kg) ağırlığa kadar çıkar. Bununla birlikte, çoğu bundan biraz daha küçüktür.

Bir Kambur Yunus’un Hayatı

Diğer yunuslar, karmaşık iletişim sistemlerine sahip çok sosyal hayvanlardır. Kambur yunuslar neredeyse bu özellikleri paylaşırlar. Halen, özellikle de Afrika’da yaşayan iki türle ilgili olarak, hayatları hakkında pek bir şey bilinmemektedir. Araştırmacılar, hayvanların sığ sularda yaşadıklarını ve sıklıkla küçük gruplar halinde seyahat ettiklerini biliyorlar. Diğer yunuslar gibi, su yüzeyinin üzerinde akrobatik görüntüler sergilerler ve teknelerin yanında yüzerler.
Kambur yunuslar, resiflerde ve haliçlerde balık avı yaparlar. Balıklar ana besin kaynağı gibi görünse de kalamar, ahtapotlar ve yengeçler gibi omurgasızları da yiyorlar.
Kambur yunusların gebelik döneminin on ile on iki ay arasında olduğuna inanılmaktadır. Hayvanlar her yıl üreyemez. Kırk yıldan fazla yaşadıkları düşünülmektedir.

Ekolokasyon

Diğer balıkçılar (balinalar, yunuslar) gibi kambur yunuslar da yiyecek bulmak için ekolokasyon kullanırlar. Bu süreç, bir yunusun çevresiyle ilgili nesneler şaşırtıcı detaylarla öğrenmesini sağlar.
Ekolokasyonda, bir yunus ilk büyük olasılıkla burun geçişlerinde yüksek frekanslı ses dalgaları üretir. Sesleri üreteceğine inanılan yapılar fonik dudaklar olarak bilinir. Ses dalgaları yağlı kavun içinden suya gönderilir. Kavun ses için bir odaklama aygıtı olarak görev yapar. Ses dalgaları suda bir nesneyi fırlatır ve yunusa geri döner. Yunusların çene kemiği tarafından alınır ve orta ve iç kulağına gönderilir. Nesnenin yerini, boyutunu, şeklini ve ses bilgisinden diğer özellikleri algılayabilen hayvanın beynine bir mesaj gönderilir.

Sınıflandırma

Yakın zamana kadar, kambur yunuslar için en popüler sınıflandırma yöntemi hayvanları iki türe ayırmaktı: Atlantik kambur yunus veya Sousa teuszii ve Hint-Pasifik kambur yunus veya Sousa chinensis.
Amerikan Doğa Tarihi Müzesi de dahil olmak üzere bir grup vahşi yaşam örgütü tarafından yapılan bir analiz, kambur yunusların dört türe ayrılması gerektiğini önerdi. Öneri, 235 doku örneğinden elde edilen genetik materyalin yanı sıra ölü yunuslardan ve müze örneklerinden elde edilen 180 kafatasının analizine dayanıyordu.
Bugün genellikle dört tür sınıflandırma sistemi kullanılmaktadır. Bu sistemde, Atlantik kambur yunus, bilimsel adını korur. Hint-Pasifik kambur yunus üç farklı türe ayrılmıştır: Sousa plumbea (Hint Okyanusu kambur yunus), Sousa chinensis (Hint-Pasifik kambur yunus, Çin beyaz yunus veya Tayvanlı beyaz yunus) ve Sousa sahulensis ( Avustralya kambur yunus).

Hint-Pasifik Kambur Yunus

Şimdiye kadar yapılmış olan gözlemlere dayanarak, araştırmacılar Hint-Pasifik kambur yunusunun aşağıdaki davranışları gerçekleştirdiğini söylüyorlar. Gözlemler diğer türlerde de uygulanabilir.
Yunuslar, yaklaşık üç ila yedi hayvandan oluşan küçük gruplar halinde seyahat eder. Hayvanlar oldukça yavaş yüzmektedir. Diğer yunuslar gibi, su yüzeyinde de enerjik ve etkileyici hava gösterileri yaparlar. Bu görüntüler şunları içerir:
-Porpoising: sudan sıçramak, su yüzeyinde bir yayda dolaşmak, suya yeniden girmek ve daha sonra yüzeyin hemen altında yüzmek
-Sulama : sudan tamamen sıçrayan ve ardından suya çarparak vücudun yanına geri düşmek
-Spyhopping : Yavaşça başını sudan dikey bir pozisyona çevirin ve etrafı görmek için yavaşça kafayı tekrar aşağıya indirmek
-Lob kuyruğu: kuyruğu su yüzeyine vurmak
-Somersaulting: Bazen suyun dışına sıçramak ve “topukların üzerinde kafa” çevirmek
Hayvanların, aynı zamanda, çiftleşme göstergeleri olduğuna inanılanlar içinde, kanatçıklarıyla suyu tokatladıkları gözlemlenmiştir.

Kambur Yunuslar Hakkında

Hong Kong’daki Çin Beyaz Yunuslar

Çin beyaz yunusları, bazen diğer kambur yunuslar gibi, gri renklidir, ancak çoğu çok renkli, beyaz veya hatta güzel bir pembe renktedir. Kambur yunus olarak sınıflandırılmasına rağmen, Çin beyaz yunuslarının sırtlarında fark edilir bir kamburluğu yoktur.
Yunuslar Hong Kong Körfezi ve körfeze giren İnci Irmağı Deltası’nda gözlemlenebilir. Onlar doğduklarında siyah veya koyu gridirler. Büyüdükçe daha açık griye dönüşürler ve sonra beyaz veya pembe lekeler geliştirirler. Yetişkinliğe geldiklerinde tamamen beyaz veya pembe olabilirler. Pembe renk, cildin yüzeyine yakın genişletilmiş kan damarlarına bağlıdır ve pembe bir pigmentin gelişimine bağlı değildir.
Çin beyaz yunusu, Hong Kong’un Çin’e döndüğü 1997 töreni için resmi maskot seçildi.

Beyaz ve Pembe Yunusların Nüfus Durumu

Çin beyaz yunus popülasyonu süreksizdir. Hong Kong nüfusunun yanı sıra, Tayvan’ın batı kıyısından ayrı bir nüfus vardır. Tayvanlı hayvanlar diğer Çin beyaz yunuslarından üreme yoluyla izole edilmiş ve bazı belirgin özelliklere sahiptir. Çin akrabalarından ayırt etmek için “Tayvanlı beyaz yunus” un ortak adı verilir. Çin hayvanlarından ayrı bir alt tür olarak sınıflandırılırlar.
Tayvanlı beyaz yunusun nüfusu kritik olarak tehlikededir. Tayvan sahilinin yoğun sanayileşmesi kıyıya yakın yaşayan yunuslar için çok zararlıdır.
Oluşmakta olan kirliliğe ek olarak, Tayvanlı yunuslar için diğer problemler zararlı balıkçılık yöntemleri, sanayi için arazi ıslahı ve bir askeri uygulama atış menzilinin varlığıdır. Ateşleme menzilinin yarattığı gürültü, yunusun sonarını veya ekolokasyonunu engeller.
Hong Kong’daki Çin beyaz yunusu da problemlerle karşı karşıyadır. Endüstriyel kirlilik, arazi ıslahı, tekne gürültüsü ve yakındaki bir havaalanından inşaat gürültüsü, yunusları etkilemektedir. Nüfusları yıllık bazda azalmaktadır.

Atlantik Kambur Yunus

Atlantik kambur yunus Afrika’nın batı sahilinde bulunur ve tüm yunusların en az bilinenlerinden biridir. Dış görünümü, akrabalarınınkine çok benzer. Bununla birlikte, biraz daha küçük bir hayvan ve daha az renk değişimi sergiler. Yunus, genellikle hayvan yaşlandıkça daha belirgin hale gelen bir kambura sahiptir.
Yunuslar, 20 metre derinliğindeki sığ suda yaşarlar. Katil balinaların yakalanma olasılığını azaltmak için kıyıya yakın kaldıkları düşünülmektedir. Yunuslar okyanusta, haliçlerde ve 50 km’ye kadar nehirlerde gözlemlenmiştir.
Atlantik kambur yunuslar genellikle utangaç hayvanlardır. Su yüzeyinde diğer kambur yunuslardan daha az akrobatik görüntü sergiliyorlar ve teknelere daha az çekiliyorlar. Türler şimdi kritik derecede tehlike altında olarak sınıflandırılmaktadır.

Nüfus Tehditleri

En azından bazı bölgelerde, insan balıkçılığı teknikleri Atlantik kambur yunusları için bir tehdittir. Bunun hayvanlar için en büyük tehlike olduğu düşünülmektedir. Örneğin, yunuslar, balık ağlarına ve hatlarına dolanırlar, ayrıca plajların yakınında bulunan köpekbalığı ağlarına da dolanabilirler. Havayı soluması gerektiğinden, yunuslar su yüzeyine çıkamayacakları takdirde boğulurlar. Bu tehditlerin ciddiyeti bilinmese de, kirlilik ve yaşam alanı kaybı da sorun olabilir.

Hint Okyanusu Kambur Yunus

Hint Okyanusu kambur yunus Afrika’nın doğu sahilinde bulunabilir. Kıtanın batı kıyısındaki türler gibi, utangaç ve az bilinen bir hayvandır. Küçük gruplar halinde görülür ve tehlike altında sınıflandırılırlar.
Yunuslar genellikle kıyıdan birkaç yüz metre uzakta görülür. Yunuslar bazen gillnets içine dolaşmış ve boğulmaktadırlar. Görülen hayvanların çoğu, olta takımıyla çatışmalardan geldiği düşünülen izlere sahiptir. Hayvanları inceleyen bir bilim insanına göre, köpekbalığı ağları, kirlilik ve habitatın bozulması, nüfusu “muazzam” olarak etkilemektedir.

Kambur Yunuslar Hakkında

Tin Can Körfezi Avustralya Kambur Yunusları

Avustralya’daki Tin Can körfezi kambur yunuslarla ilgilenen insanlar için çok özel bir yerdir. Burada bireysel yunuslar insanlara çok yakın gelir, insanlarla etkileşir, yiyecek kabul eder ve hatta doğa bilimcilerinin bunlara dokunmasına izin verir. (Yunuslara gözetimsiz olarak yaklaşan, dokunan veya besleyen herkes için ağır para cezası vardır.)
Kambur yunuslar ve insanlar arasındaki benzersiz ilişki, yunusların zekası ve özgüveninden ve körfezdeki insanların sadece zararsız olmadıklarından değil, aynı zamanda onlara yarar sağlayabilecekleri gerçeğinden kaynaklanmaktadır.
Bir ziyaret kambur yunus ilk kaydı 1950’lerde ortaya çıktı. Yaralı bir yunus, Barnacles Cafe tarafından sahile yüzdü. Yöre halkı onu kurtardı ve okyanusa dönene kadar onunla ilgilendi. Bununla birlikte yunus bu deneyimini hatırladı ve daha fazla ücretsiz yemek almak için düzenli olarak körfeze geri döndü.
İlk gelişinden bu yana, diğer yunuslar körfeze girdiler ve gönüllü olarak insanlara yaklaştılar. Bazıları bunu yapmaya devam ediyor.

Yazar: Katibe Melis Dinçer

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku