Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Kanuni Sultan Süleyman Kimdir?

0 465

Osmanlı Devleti’nin en başarılı hükümdarlarından biri de hiç şüphesiz Kanuni Sultan Süleyman olmuştur. Osmanlı İmparatorluğu’nun 10. hükümdarlarından olan Kanuni Sultan Süleyman batı ülkeleri arasında ”Muhteşem Süleyman” doğuda ise ”Kanuni Sultan Süleyman” ismiyle tanınmıştır. Osmanlı Devleti’nin en uzun hükümdarlık dönemini sürdüren Kanuni Sultan Süleyman hükümdarlık yaptığı dönemler boyunca yani diğer bir deyişle hükümdarlık yaptığı 46 yıl boyunca toplam 13 kez sefere çıkarak Osmanlı İmparatorluğunun en çok sefer düzenleyen padişahı olmuştur. Saltanatının yaklaşık 10 yılını seferlerde geçiren Kanuni Sultan Süleyman ayrıca birçok özelliğiyle de diğer hükümdarlardan farklıydı.

Hayatına Genel Bir Bakış

8091_676 Kasım 1494 yılında Trabzon’da dünyaya gelmiştir. Babası Osmanlı İmparatorluğu’nun 9.hükümdarlarından I. Selim annesi ise Ayşe Hıvza Valide Sultan’dır. Çocukluk dönemlerini doğduğu yerde yani Trabzon’da geçiren Kanuni Sultan Süleyman henüz çocuk denebilecek yaşta yani 7 yaşındayken edebiyat, din, bilim ve tarih eğitimi almak için İstanbul’a gidip çok kısa sürede eğitimlerini başarıyla tamamlamıştır. Eğitimini bitirdikten sonra yine çok genç yaşlarda ilk devlet görevi olan Şarki Karahisar Sancak Beyliği’ne atanmıştır. Bu arada İstanbul’da yerleşmiş ve 1513 yılında Saruhan Sancak Beyliğine getirilmiştir. Burada yaklaşık 7 yıl görev yaptıktan sonra babası sultan II. Selim Han’ın vefatı üzerine tahtın tek varisi olan Kanuni Sultan Süleyman 30 Eylül 1520 yılında Osmanlı Devleti’nin 10. padişahı olarak 26 yaşında tahta oturmuştur.

Kanuni Sultan Süleyman’ın Kişilik Özellikleri

26 yaşında tahta geçmesinden ötürü Osmanlı İmparatorluğu’nun en genç hükümdarlarından biri olmuştur.

Uzun boylu ve kibar bir hükümdar olmasından dolayı özellikle batı ülkeleri arasında övgüye mazhar olmuştur.

Zayıf ve solgun bir yüze sahip olmasına rağmen son derece güzel ve parlak bir tene sahipti bu yüzden de birçok hükümdar arasında en çok dikkat çeken padişahlardan biri olmuştur.

Zeki olmasından dolayı batı ülkelerinin ilgisini sürekli üzerine çekmiştir.

Ayrıca Osmanlı Devleti’nin de en çok eşli hükümdarı ve en uzun saltanat sürdüren hükümdarı olmuştur.

Osmanlı İmparatorluğu’nun en çok sefer düzenleyen hükümdarı ve padişahlık döneminin en çok seferde geçtiği padişah olmuştur.

Kanuni Sultan Süleyman’ın Vefatı

8091_62Osmanlı Devleti’ne en fazla toprak kazandıran hükümdarlardan biri olan Kanuni Sultan Süleyman ”Zigetvar Kuşatması” sırrasında aniden rahatsızlanarak hayatını kaybetmiştir. Vefatının ardından yerine oğlu ve Osmanlı İmparatorluğunun 11. padişahı olan Sultan II. Selim geçmiştir. Kuşatma sırasında aniden rahatsızlanması nedeniyle ölümü kuşkulu bulunan Kanuni Sultan Süleyman ayrıca hükümdarlık yaptığı dönemler boyunca da birçok mimari esere imza atmıştır. Türbesinin İstanbul Eminönü Süleymaniye Camii avlusunda bulunan Kanuni Sultan Süleyman ayrıca Osmanlı İmparatorluğu’nun en çok çocuk sahibi olan padişahlarından biri olmuştur.

Kanuni Sultan Süleyman’nın Yaptırdığı Mimari Eserler

I. Selimiye Külliyesi
Şehzadebaşı Külliyesi
Süleymaniye Külliyesi

Yazar:Ensar Türkoğlu

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku