Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Kıl Dönmesi Nedir? Sebepleri, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

1 478

Kıl Dönmesi Nedir? Sebepleri, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?Pilonidal sinüs halk arasında kıl dönmesi olarak bilinmektedir. Pilonidal sinüs derinin içinde duvarı kalın bir kist halini almış bir baloncuktur.Kıl derinin içine doğru büyümektedir. Havaların sıcak olması durumunda insan sağlığını daha fazla etkilemektedir. Ergenlik dönemiyle başlayabilecek olan bu hastalık genellikle 40 lı yaşlara kadar sürmektedir.

Bu kist genellikle kuyruksokumu kemiğinin üzerinde çıkmaktadır. Ancak derinin traş edildiği her bölgede çıkma ihtimali vardır. Bu yüzden sakal, kasık ve makatta kıl dönmesi daha fazla meydana gelir. Daha çok oturarak çalışan kişilerde meydana gelmektedir. Erkeklerde kıl dönmesi olma ihtimali kadınlara göre 3 kat daha fazladır.

Kıl Dönmesi Nedir? Sebepleri, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?Hastalığın başlıca sebeplerine değinecek olursak;

– Traş ve sıkı giyim
– Fazla kilolu olmak
– Gün içerisinde çok fazla oturmak
– Çok terlemek
– Çok kıllı olmak

Hastalığın Oluşumu ve Belirtileri

– Deride kızarıklık ve tahriş
– Vücudun belli bölgelerinde meydana gelen kaşıntı
– Traş olmaya rağmen vücutta kalan / alınamayan kıllar

Bu hastalık sırt ve ense kısmından dökülen kılların çatak kısmında birikmesiyle oluşur.Terleyen ve yumuşayan deriden içeri girerek biriken kıllar pilonidal sinüse yol açar.Zaman içinde kılların içine girebileceği delik oluşmaktadır.Bu delik göz ile görülebilir aşamaya gelmektedir.Zamanla o delikten sıvı gelmektedir.Bu sıvı pis kokuya yol açmakta ve bölgeyi tahriş etmektedir.Zamanında müdahale edilmesi gereken bir hastalıktır.Hastalık müdahale edilmez ise kansere dönüşebilmektedir.Bu yüzden belirtileri olduğu taktirde hemen doktora gidilmelidir.

Kıl Dönmesi Nedir? Sebepleri, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?Tedavi ve Ameliyat

Hastalık belli aşamaya gelmeden bazı yöntemler uygulanabilmektedir.

– Özel cımbızla dönmüş kılları çekmek
– Traşı farklı yönde yapmak
– Kılların büyümesine izin vermek ve bu şekilde kılların düz uzamasını sağlamak
– Hastalıklı bölgeye bazı kremler kullanmak

Bu yöntemler enfeksiyon aşamasına gelmeden uygulanabilir.Enfeksiyon aşamasına gelmiş ve rahatsız edici boyuta ulaşmış ise doktora başvurulmalıdır.

Öncelikle doktor ilk tanıdan sonra size belden aşağını kalçanın yarısına kadar ağda ile temizlemeniz gerektiğini söylemektedir. Bu şekilde ameliyata girilir.

2 çeşit ameliyat vardır;
– Lokal anestezi
– Normal Anestezi

Lokal anestezide belden aşağısı uyuşturulmaktadır.Neşter yardımıyla hastalıklı bölge kesilmektedir.Bu delik bölge kesildikten sonra içi temizlenmektedir.Sonra bu bölge dikilmektedir. Ameliyattan çok kısa bir süre sonra hastalık etkileri kaybolmaktadır.Genel olarak acısız bir ameliyattır.

Ameliyat Sonrası Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Ameliyattan sonraki 30 gün hastalığın iyileşmesi açısından çok önemlidir.Her gün düzenli olarak yaralı bölgeye pansuman yapılmalıdır.Bu bölge mikroplardan arındırılmalıdır.Harekete halinde olduğumuzda ve bu bölge üzerine otururken acı çekilmesi normal bir durumdur.Bu bölgede zamanla kanamalar meydana gelebilmektedir.Yapılması gereken şey yaranın sürekli temiz olmasını sağlamak ve iltihaplanmasını önlemektir.Ameliyat sonrasında yatık pozisyonda oturmamaya dikkat edilmelidir.

Yazar: Akif TÜRK

Bunları da beğenebilirsin
1 yorum
  1. Selahattin diyor

    Kıl dönmesi ameliyatı olacağım. Akafama takılan neredeyse tüm soru isaretleri gitti. Teşekkürler

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku