Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Kırık, Çıkık ve Burkulmalarda Uygulanması Gereken İlk Yardım Teknikleri

0 553

Kırık, çıkık ve burkulmalarda uygulanan bazı ilk yardım teknikleri vardır. Bu teknikler, her bir durum için ayrı ayrı uygulanan tekniklerdir. Bu sebeple kırık, çıkık ve burkulmaların tespiti dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Kırık, çıkık ve burkulmaların tespitinde ve ilk yardımında dikkat edilmesi gereken detaylar ise şu şekildedir:

Kırık, Çıkık ve Burkulmalarda Uygulanması Gereken İlk Yardım TeknikleriKırık ve Kırık Durumunda Meydana Gelen Bulgular

Kırık kemik bütünlüğünün temelden bozulmasıdır. Kırıklar, kapalı ve açık kırıklar olmak üzere iki şekilde meydana gelmektedir. Kapalı kırıklar; çevre dokuların çok zarar görmediği ve deri bütünlüğünün bozulmadığı kırıklardır. Açık kırıklar ise; kırık kemik uçlarının görülebildiği ve çevre dokuların çok fazla zarar gördüğü kırıklardır.

Kırıklarda rastlanan belirti ve bulgular ise şunlardır:

– Ağrı,
– Morarma,
– Şişlik,
– Çürük,
– Hareket kısıtlanması ve şekil bozukluğu gibi bulgular kırıklarda rastlanan bulgulardır.

Kırıklarda Uygulanması Gereken İlk Yardım Kuralları

Kırıklarda meydana gelen bir kanama varsa ilk olarak kanama kontrol altına alınır. Daha sonra yara varsa kapatılır. Kırığın çevre dokulara herhangi bir zarar vermemesi için de kol ya da bacak desteklenir. Kol veya bacak desteklemelerinde ise dikkat edilmesi gereken hususlar şu şekildedir:

– Kırık parçalara dokunulmaz ya da içeriye doğru yerleştirilmeye çalışılmaz.
– Kırığın altında ve üstünde bulunan eklemler de dikkatli bir şekilde desteklenir.
– El ve ayaklar yani vücudun tüm uç noktaları destekleme alanına dahil edilir.

Ödem ve şişliği önlemek için kol ya da bacak yer çekiminden kurtarılır. Yani kol, kalp seviyesinde olacak şekilde tutulurken bacak da uzatılır. Şiddetli bir ağrı varsa ve kişi ilaç içebilecek bir durumdaysa kişiye ağrı kesici verilebilir.

Çıkıklar ve Çıkık Durumunda Meydana Gelen Bulgular

Çıkık, eklemi meydana getiren kemiklerden birinin bağlı olduğu yerden ayrılmasıdır. Çıkık durumunda kapsül ve ligament yaralanması gibi oldukça ciddi sorunlar baş gösterebilir. Eklem yüzeyleri birbirinden ayrılmış kemik uçları çok değişik pozisyonlarda da kilitlenmiş olabilir. Yapılacak olan en ufak bir hareket artık hem güçtür hem de fazlasıyla ağrılıdır. Çıkma yaşanabilecek olan eklemler ise; parmak, omuz, dirsek, ayak bileği, kalça ve çene eklemleridir.
Çıkma durumu oluştuğunda gözlemlenen belirti ve bulgular ise şunlardır:

– Şekil bozukluğu,
– Morarma ve şişlik,
– Hareket edildiğinde şiddetlen ağrı,
– Hareket kısıtlanması ya da kaybı çıkma durumunda oluşabilecek bulgulardır.

Çıkıklarda Uygulanması Gereken İlk Yardım KurallarıKırık, Çıkık ve Burkulmalarda Uygulanması Gereken İlk Yardım Teknikleri

Çıkıklarda uygulanması gereken ilk yardım kuralları şu hususlardan oluşmaktadır:

– Eklem bulunduğu biçimde tespit edilir,
– Çıkık hiçbir şekilde yerine oturtulmaya çalışılmaz,
– Kişiye ağızdan olacak şekilde hiçbir şey verilmez,
– Kişinin nabzı, vücut ısısı ve deri rengi kontrol edilir,
– Son olarak da tıbbi yardım istenir.

Burkulmalar ve Burkulma Durumunda Meydana Gelen Bulgular

Burkulma, eklem yüzeylerinin hareket sınırının ötesine doğru gerilemesi ve bükülmesi sonucu, ligament ve kapsüllerin zedelenmesi ya da yırtılmasıdır. Burkulmalar, genellikle diz, el ve ayak bileğinde meydana gelir. Burkulmalarda oluşabilecek durumlar ise şu şekildedir:

– Burkulan bölgede ağrı,
– İşlev kaybı,
– Kızarma ve şişlik burkulma belirtileri arasında yer alır.

Burkulmalarda Uygulanması Gereken İlk Yardım Kuralları

Burkulmalarda öncelikle burkulan eklem, sıkıştırıcı bir bandajla tespit edilir. Şişliği azaltmak amacıyla da bölge yukarı kaldırılır. Yukarıya kaldırılan bölge de asla hareket ettirilmez. Daha sonra tıbbi yardım istenir.

Şişlik ve morarmayı önlemek için ise soğuk uygulama yapılır. Burkulmanın üzerinden çok fazla zaman geçmişse, soğuk uygulamanın herhangi bir yararı yoktur. Bu nedenle morluk, şişlik ve ağrıyı azaltmak için sıcak uygulama yapılabilir.

Burkulmalarda soğuk uygulama için, bir buz torbasına ya da sağlam olan bir plastik torbaya belirli miktarda buz parçaları konup, yastık kılıfı veya havluya sarıldıktan sonra burkulan bölgeye yerleştirilir.

Sıcak uygulamada ise derin bir su kabına ılık ve sıcak arası su doldurulur ve burkulan bölge içinde 15 dakikalık bir süre kadar bekletilir. Bu uygulama günde birkaç kez ve iyileşene kadar tekrarlanabilir. Bununla birlikte sıcak suda ıslatılıp sıkılmış olan bir havlu ile burkulan bölge sarılır. Bölgenin hemen soğumaması için de üzerine naylon örtülebilir.

Kaynakça:
https://omeryasirsalim.wordpress.com/kirik-cikik-ve-burkulmalarda-ilk-yardim/
https://sagligim.gov.tr/kirik-cikik-burkulmalar/kirik-cikik-burkulmalarda-tespit-nasil-olmalidir.html

Yazar: Sevinç Urgenç

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku