Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Kızıl Gezegen Mavi Olur Mu?

1 548

Kızıl Gezegen Mavi Olur Mu?Adını, kızıl renginden dolayı, Roma savaş tanrısından alan Mars, dünyamız gibi yaşanacak bir yer olabilir mi? Mümkün olmasının yanında gerekli de. Güneşin ömrünü tamamlaya yakın ıkduğu zamanlarda şişmesiyle Dünya üzerindeki sular buharlaşacak ve yeyüzü yaşanamayacak derecede sıcak olacak.

Mars toprağın gerekli olan minareller tarafından zengin. Yüzeyin altında, kutuplarda kuru buz(donmuş karbon dioksit) ile karışmış şekilde su belirlendi. Oksijen ise yüzeyde metal oksitlere bağlanmış olarak ve su kütlelerinde bulunuyor. Yeterli elektirik gücüyle oksijen ve hidrojen gaz olarak elde edilebilir.

Marsın atmosferinin bir kısmı uzaya kaçmış(Mars’ın küçük olması nedeniyle) bir kısmıysa yüzeye buz halinde yapışmış durumda. Atmosfer basıncıysa Dünya’nın basıncının %1’inden daha az. Atmosferde %95 oranında karbon dioksit gazı, %3 oranında azot gazı, %1,6 oranında argon gazı bulunmakta. Atmosferin kalanınıysa oksijen gazı, su ve metan gazı oluşturmakta. Atmosferin büyük kısmı sera etkisi yaratan karbon dioksit gazından oluştuğu için gezegen ısınmaya başladığında kutuplardaki donmuş karbon dioksit gaz duruma geçtiğinde hem atmosferin kalınlığını hem de ısınmayı arttıracak.

Bir tek buzlaşmış karbon dioksitin gaz haline dönüşmesi atmosfer kalınlığını yaşanabilir düzeye getirmeyecek. Ayrıca su ihtiyacımız nasıl karşılanacak? Hani bizim oksijenimiz? Merak etmeyin hepsinin çözümü var. Öncelikle su ihtiyacımız Satürn ve Jüpiter’in buzla kaplı uydularından temin edilecek. Atmosfer kalınlığını arttırmak için ısınmanın etkisini arttıracak öngörülen bir çok çözüm var. Oksijen içinse bilindik bir çözüm; algler.

Atmosfer basıncı hala düşük olacağından su hala sıvılaşmadı. Dünya’da Mars’taki gibi ekstrem koşullarda hayatta kalabilecek alglerin sporları ve bazı bakterileri bir rokete doldurup Mars’ın kutuplarına bırakmak yeterli olacaktır. Çünkü burada ne isterlerse bulacaklar. Yüksek ısı, fazla karbon dioksit, radyasyon, rekabetsiz ortam… Bu adım sadece oksijeni değil atmosferin kalınlınlığını da etkileyecek. Yayılan algler toprağın rengini koyulaştıracaklarından toprak daha fazla güneş ışığı çekecek ve atmosfer de bu sayede daha fazla ısınacak.
İnsanlar başlangıçta oksijen tüpü kullanmak zorunda kalacaklardır fakat topraktaki oksitli metalleri işleyecek fabrikalar ve Dğünya’dan getirilecek bitkilerle oksijenleşme aşaması hızlandırılacaktır. Atmosfer kalınlığı arttırmak için diğer bir fikir de gezegeni kloroflorokarbon(CFC) bombardımanına tutmak.

Son olarak halledilmesi gereken sorununsa Mars’ın yüzeyindeki yüksek radyasyon. Ancak gezegenbilimciler gezegenin ısınıp atmısferin kalınlaşmasıyla bu oranın da tahammül edilebilecek bir seviyeye ineceği görüşünde hemfikirler.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku