Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Kronik Böbrek Yetmezliği Nedir?

0 490

Kronik Böbrek Yetmezliği Nedir?Dünya üzerinde her geçen sene kronik böbrek rahatsızlığından dolayı milyonlarca insan hayatını kaybediyor. Üstelik bu rahatsızlık yavaş yavaş daha alt yaş gruplarına doğru inmeye başladı. Peki ölüme götüren bu rahatsızlık nedir? Kronik böbrek yetmezliği, böbreklerde bulunan dokuların hasar görmesiyle meydana geliyor. Bu hasar ile beraber böbrek fonksiyonunu yerine getiremiyor ve kanda bulunan atık maddeleri süzemiyor. Böylece vücuttan atılamayan atık birikmeye başlıyor ve protein kaçağı meydana geliyor. İşte kronik böbrek yetmezliği budur. Bu hastalığın görülme oranıysa çok fazla. Dünya üzerinde bulunan nüfusun %6 ile %12 aralığındaki oranlarda görülüyor. Türkiye’ de ise erişkin insanlar üzerinde yapılan araştırmalar sonucu her 6-8 kişi arasından en az 1 kişide bu rahatsızlık baş gösteriyor. Bu veriler, Türk Nefroloji Derneği’ nin verilerine dayanıyor.

Kronik Böbrek Yetmezliği Nedir?Bu hastalığın belirtileri daha başlangıç safhasında pek ortaya çıkmaz. Genellikle hastalık ilerlediğinde rahatsızlıklar baş göstermeye başlar. Belirtileri ortaya çıkmadan, başka bir hastalık araştırılırken yapılan kan-idrar testlerinde tesadüfi bir şekilde farkına varılabilir. İleri safhalarda kendini çok su içme, çok idrar çıkar, geceleri idrara kalkma şeklinde hissettirir. Halsizlik, baş ağrıları, yorgunluk, iştahsızlık, sabahları meydana gelen bulantı, kusma, nefes darlığı belirtileridir. Bu hastalığın tanısı 2 şekilde konulabilir. Biri idrar testi protein seviyesinin ölçümü, diğeriyse serum kreatinin yöntemi ile tanı konur. Ancak tanı genellikle hastalığın son evrelerinde fark edilebildiği için genellikle, böbrek nakli veya diyaliz tedavisi uygulanır. Tesadüfi bir şekilde erken tanı gerçekleşirse hastalığın ilerlemesini durdurmak için olası nedenleri ortadan kaldırmaya yönelik önleyici tedavi uygulanır.

Hipertansif, diyabet, kalp damar hastalıkları bulunanlar risk altındadırlar. Aile geçmişinde eğer böbrek rahatsızlığı yaşayanlar varsa onlar da gerekli testleri geç olmadan yaptırmalıdırlar. Aşırı sigara kullanımı, obezite, gereksiz ağrı kesici kullanmak bu hastalığa sebep olabilir. Tedaviye geçildiğinde ilk olarak bu hastalığa sebep olmuş diğer hastalıklar tedavi edilmelidir. Yeterli sıvı tüketimi, tuz kullanımının ayarlanması, doğru ilaç kullanımı, kansızlık mevcutsa önlenmesi, fazla kiloların verilmesi bu hastalığın tedavisi için çok önemlidir.

Yazar: Gürkan DEMİRCİ

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku