Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Marakeş ve Djemaa El Fna Meydanı

0 523

5339_marakesBizim tabirimizle ‘Fas’ , dünya dilinde ‘Morocco’ , Afrika’nın kuzeyinde ve yaklaşık 32 milyon nüfusa sahip ülkesidir. Uzun yıllar Fransız sömürgesi altında kalmış ve Arapça’nın yanında Fransızca’nın da ana dil gibi benimsendiği bir ülkedir. Dünya genelinde çoğunlukla Morocco olarak bilinen bu ülkenin, Türkler’de Fas olarak bilinmesi Osmanlı dönemine dayanmaktadır. Osmanlı fesleri, ülkede bulunan Fez şehrinde üretildiğinden, zamanla kalıplaşarak dilimize Fas olarak yerleşmiştir.

5339_2_2_44fe9a3bd762fb1c2c91f1d573233e79_2Marakeş (Marrakech), tarihi başkenti olma özelliğini taşıyan şehridir. Kızıl bir şehir olma ve kendine has gizemli dokusuyla tüm dünyada dikkat çekici bir şehir olarak yerini almaktadır. Marakeş şehri, eski ve yeni olarak ikiye ayrılmaktadır. Yeni şehir yapılanması tarihi dokuyu bozmadan entegre olmuş, dünyanın birçok yerinde rastlanılamayacak botanik bahçeleriyle güzel bir uyum sağlamıştır. Eski şehir surlarla çevrilidir. Eski şehre girildiği anda, Marakeş’in gerçek ortamı göz önüne gelmektedir.. Marakeş’in merkezi Medina’ya bu surların üzerindeki kapılar girilmektedir. Ve tabi ki Medina denildiğinde, akla ilk gelecek olan meşhur Djemaa El Fna Meydanı’na buradan girilmektedir.

5339_yemek_fas_marakes_chicken-tagine_mDjemaa El Fina Meydanı, gündüz ve gece olarak farklı hayatlar barındırmaktadır. Gündüz dingin bir havaya sahipken, akşam tam bir panayır alanına dönüşmektedir. Seyyar lokantalar kısa bir süre içerisinde tüm meydanı dolduracak şekilde kurulmakta ve havanın kararmasıyla birlikte dinginliğin yerini hareketli bir zamana bırakmaktadır. Meydanda neredeyse akla gelecek her şeyi görmek mümkün olmaktadır. Özellikle maymun terbiyecilerinin ve kobraları kaval benzeri bir müzik aletiyle dans ettirenlerin gösterileri, Djemaa El Fna gecelerinin vazgeçilmezi halini almıştır. Falcılar birçok yerde karşınıza çıkmaktadır. Çeşitli el işçilikleri, özellikle hediyelikler için uygun seçenekleri oluşturmaktadır. Meydanın arka tarafındaki çarşı, Fas’ın kendine özgü terlikleri, seramikleri, tütsücüleri vb. tonlarca materyalin bulunabileceği büyük bir labirent seklindedir. İstanbul’un Kapalı Çarşı’sına benzer bir yapıda olsa da, daha karmaşıktır. Cambazlar, dansçılar her yerde gösteri yapmakta, dövmecilere, yerel kıyafetli su satıcılarına sık rastlanılmaktadır. Akşamları hava biraz daha serin olduğundan, seyyar lokantalarda sıcaktan bunalmadan farklı tatları deneme fırsatı oluşmaktadır. Şiş kebap her yerde rastlanabilen aperatif yiyeceklerdendir. Özellikle Fas’ın geleneksel tadı olan ”tajin”, denenmesi gereken yemeklerin başında gelmektedir. Tajin çok farklı şekillerde yapılabilmekte, birçok damak tadına hitap edebilmektedir. Fas’ın kendine özgü Moroc çayı, meydanın izlenebileceği daha yüksekteki cafelerin teraslarında farklı bir keyif sunmaktadır.

5339_img_6203Djemaa El Fna, tüm bu farklılıkları ve yaşam tarzıyla hem Fas’ta özgün yapısıyla dikkat çeken hem de dünyanın birçok yerinden bol turist gelmesine olanak sağlayan meydandır. Her yıl, birçok turistin gelmesiyle ülke gelirine fazlasıyla katkı sağlamaktadır. En güzel yanı ise, onca insanı bünyesinde barındırmasına rağmen, tüm kalabalık şehirlerin başta gelen sıkıntılarından trafik sorunu bu şehirde yoğun şekilde görülmemektedir.

Tarihsel dokuyu sevenlere otantizm, günümüz şartlarını sevenlere postmodern imkanlar sağlamaktadır. Genel olarak, herkese hitap edebilecek bir yer olmasından dolayı tatil için uygun seçimlerden biri olmakla birlikte, üzerinde yüzlerce yıllık bir tarih taşımasından dolayı ayrı bir önem taşımaktadır.

Kaynakça:
http://tr.wikipedia.org/wiki/Marake%C5%9F
http://www.photoshopmagazin.com/seyyah81/portfolyo/12535
http://www.prontotour.com/kesfet/Dunya-Lezzetleri

Yazar:Gökçe Cömert

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku