Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Melek Balığı Hakkında İlgi Çekici Gerçekler

0 1.167

Melek balığı en popüler akvaryum balıklarından biridir. Canlı renkleri, benzersiz şekilleri ve boyutları ile tanınan bu ürünler, piyasada ünlüdür ve alıcılar arasında favori olmuştur. Ve bir akvaryuma kesinlikle çok fazla zarafet ve güzellik katmaktadır. Bununla birlikte, balıkların ve ihtiyaçları hakkında birkaç gerçek bilinmiyorsa, her zaman bakımı en kolay balık değildir. Bu yazıda ilgi duyanlar için Melek balıkları hakkında bilgiler bulunmaktadır.

Melek Balığı Hakkında Bilgiler

Melek balıkların ev akvaryumu için doğru cins olup olmadığına karar vermeye yardımcı olabilecek bazı çok önemli gerçekler bulunmaktadır ve bunlar aşağıdaki gibidir:
1. Tatlı su melek balığı çiklit ailesi üyesidir
Melek balıkları, çiklit ailesinin tatlı su üyeleridir ve Güney Amerika kökenlidirler. Bu grup, oscar, Jack Dempseys, papağan balığı ve discus gibi diğer popüler balıkları içermektedir.
2. Angelfish etçildir
Melek balıkları doğal olarak etoburdur, bu nedenle optimum boyuta ulaşmalarına ve sağlıklı kalmalarına yardımcı olmak için doğru yiyecekleri beslenmeleri gerekmektedir. Beslenmesiyle bazı ipuçları aşağıdaki gibidir:
• Genellikle her gün gevreği beslemek veya melekler için formüle edilmiş peletli bir diyet sunmak en iyisidir
• Kontamine kaynaklardan kaçınmak için balıklar, kültürden yetiştirilen taze taranmış tuzlu su karidesi, kan kurdu ve daphnia ile beslenmelidir
• Melek balıkları, tankta kızartma ve tetra gibi daha küçük olan diğer balıkları da yemektedirler
3. Melek balığı yaklaşık 10 inç büyüyebilir
Melek Balığı Hakkında İlgi Çekici GerçeklerMelek balığı ortalama olarak iyi bakım, yetişkinlik üzerine yaklaşık altı inç uzunluğa ulaşmaktadırlar, bu da yaklaşık bir buçuk yaşında olmaktadır. Çok büyük akvaryumlara yerleştirildiyse ve aşırı kalabalık değilse, esarette oldukça nadir olmasına rağmen yaklaşık 10 inç’e ulaşabilmektedirler.
4. Kendi türleriyle yaşayabilirler
Bu balıklar genellikle topluluk balığı olarak düşünülmektedir, yani çeşitli diğer tropikal türlerle yaşayabilmektedirler.
• Gençken bu doğru olsa da, melekler olgunlaştıkça daha bölgesel ve agresif olmaktadırlar. Bu nedenle, yetişkinler olarak ayrı bir akvaryumda barındırmak genellikle daha iyidir.
• Melek balıkları da genellikle üreme zamanlarında ortaya çıkan birbirleriyle agresif olabilmektedirler. Erkekler eşleri üzerinde diğer erkeklerle savaşabilmekte ve dişiler yavrularını atıştırmalık arayan diğer erkek ve dişi balıklardan korurken agresif olabilmektedirler.
• Melek balıkları daha küçük balıklarla avlanabildiğinden, balığı yırtıcı olabilir.
5. Melek balığı akvaryumları özel koşullar gerektirir
Melek balıklarını her zaman desteklenebilecek en temiz, en büyük akvaryumlarda tutulmalıdır ve melekler en çevik yüzücüler olmadığından suda aşırı akım oluşturmayan iyi bir filtrasyon sistemine sahip olunduğundan emin olunmalıdır. Doğru su koşulları da meleklerin üzerindeki stresi azaltabilmektedir, böylelikle balıklara daha sağlıklı ve rahat bir ortam sağlanmış olur. Uygun su koşulları ile melek balığı ömrünün 10 yıla kadar uzayabilmektedir. Bu balıkların ideal olarak tercih ettikleri sıcaklıklar aşağıdaki gibidir:
• Sadece evcil hayvan olarak saklandığında melek balığı su sıcaklık aralığı 74 F ila 78 F
• Yumurtlama için 80 F sıcaklık
• 6,5 ila 6,9 arasında ortalama pH aralığı
6. Melek balığı Ich parazitine eğilimlidir
Ich bazen ick olarak adlandırılmaktadır, akvaryumdaki koşullar doğru olduğunda ve melek balıkları buna karşı son derece hassas olan fırsatçı bir parazitik durumdur. Parazit bir balıktan diğerine yayılabilmektedir ve bir balığa bağlanmadan önce akvaryumda kendi başına da bulunabilmektedir. Aşırı kalabalık, kötü su koşulları ve yanlış beslenme, her şeyden önce istilaya katkıda bulunabilmektedir.
7. Melek balığı yumurtlamaktadırlar
Balıklar ya canlı bebekler doğurur ya da daha sonra döllenen ve yumurtadan çıkan yumurtalar bırakmaktadırlar. Melekler balıkları yumurtlama kategorisine girmektedir, bu balıkların yumurtlama ve kuluçka süreci aşağıdaki gibidir:
1. Dişi, yumurtalarını akvaryumun bir duvarına yaslanmış bir batık kayrak parçası üzerine düzgün sıralara koymayı tercih etmektedirler.
2. Erkek arkasından takip etmektedir ve her yumurtayı ayrı ayrı döllemek için kendi papillalarını kullanmaktadır.
3. Döllenme başarılı olursa, yavruların hala kayrakta takılı olsalar bile yaklaşık iki gün içinde kuyruklarını kıpırdatmaya başlamaktadırlar.
4. Yavrular beşinci gün civarında yüzmeye ve yumurtalarından yumurta sarısı çuvallarını emdikten sonra yedi gün civarında kendi başlarına yemeye başlamaktadırlar.
8. Dişi ve erkek melek balığı aynı görünür
Bazı balık türlerinden farklı olarak, dişi üremeye hazır olmadıkça, genellikle dişi ve erkek ayrımı yapmak zordur. Erkek ve dişi melek balıkların bazı farklı özellikleri bulunmaktadır ve bunlar aşağıdaki gibidir:
• Her iki cinsiyette de anal ve ventral yüzgeçleri arasında papilla adı verilen bir organ vardır
• Dişi gebe olduğunda yumurta taşıdığı anlamına gelmektedir, papilla hafifçe büyümekte ve künt bir ucu bulunmaktadır. Erkek gebe bir dişi algıladığında, papillası da hafifçe büyümektedir, ancak daha sivri bir ucu bulunmaktadır. Bu, cinsiyetleri ayırt etmenin ana yoludur, ancak kusursuz değildir.
• Her zaman yumurta bırakan herhangi bir meleğin bir dişi olduğundan emin olmak mümkündür. Akvaryumda gebe kalmayan veya gebe olmayan balığa cevap vermeyen diğer melekler, çiftleşme ve üreme ile ilgilenmeyen daha fazla dişi veya erkek olabilmektedir.
9. Tatlısu melek balığının birçok tür ve renkleri vardır
Orijinal tatlı su melek balığı standart bir gümüş melek balığıdır. Bununla birlikte, standart renklendirmede mutasyonlar meydana gelmiştir ve yetiştiriciler, birçok ilginç ve güzel çeşit üretmek için bunlardan yararlanmışlardır. En yeni olanlardan biri, bir üreme çiftinin ve yedi günlük yavrularının bazı mavi renklendirmeleri olan Phillipine Blue angelfishdir. Başka popüler çeşitler ve renkleri bulunmaktadır, ancak bunlarla sınırlı değildir. Bu Çeşit ve renklere sahip diğer melek balıkları aşağıdaki gibidir:
• Mermerler
• Zebra melek balığı
• Leoparlar
• Yarı siyah melek balığı
• Beyaz melek balığı
• Veils
• Altınları
• Siyah ve beyaz melek balığı
10. Tropikal melek balığı da bulunmaktadır
Gökkuşağına rakip olan bir dizi renkte birçok deniz melek balığı türü bulunmaktadır ve her birinin kendi bakım gereksinimleri vardır. Bir tuzlu su akvaryumu bakımını yapmakta zorlanıldığı düşünülüyorsa, tuzlu su balıklarında uzmanlaşmış herhangi bir akvaryum mağazasında büyüleyici örnekler bulmak mümkündür. Melek balıkları bakımı yapanlar için bazı zorluklar gösterse de, discus gibi diğer çiklit akrabalarının bazıları kadar yönetmek zor değildir. Mümkün olduğunca büyük bir akvaryum olmalı, suları çok temiz tutulmalı ve etçil bir diyetle beslenmelidirler. Bu bakım şartlarında, yavru melek malıkları şaşırtıcı derecede etkileyici yetişkinler haline getirmek mümkündür.

Melek Balığı Çeşitleri

Melek balıkları iki çeşittir, tuzlu okyanus sularında yaşayanlar Deniz Melek Balığı olarak bilinmektedir ve Güney Amerika kökenli nehirlerin tatlı sularında yaşayanlar Tatlı Su Melek Balığıdır. Birleştirilmiş yaklaşık 100 tatlı su ve deniz (deniz suyu) melek balığı türü bulunmaktadır.

İmparator melek balığı: Deniz çeşidi 12 inç’e kadar büyüme göstermektedir ve bu balığın Melek Balığı Hakkında İlgi Çekici Gerçeklerüremesi için suyun pH seviyesi 6 – 7,5 olmalıdır. Tatlı su formu doğal bir etoburdur ve siyah solucanları tercih etmektedirler. Canlı böcekler, kan solucanı, tuzlu su karidesi ve böcek larvası da melek balığı yeminin bir parçasını oluşturmaktadırlar. Türlerin çoğu nehir suyundan gelmektedir, bu nedenle yumuşak suya ihtiyaç duymaktadırlar. Gerekli suyun ortalama sıcaklığı 74 ° F ila 84 ° F’dir.
Deniz melek balığı (Pomacanthidae): Neredeyse her okyanusta bulunan en egzotik ve güzel tropikal balıktır. Deniz meleklerinin 87 cinsinden oluşan 7 cinsi bulunmaktadır. Genellikle hem hayvanları hem de bitkileri yerler, yani tatlı su melek balıklarından farklı olarak omnivorlardır. Balıkların % 95’inden fazlası süngerlerle beslenmektedirler. Çeneleri süngerlere uyarlanmıştır ve üzerlerine kalın bir mukus tabakası salgılayarak sünger parçaları yiyebilme özelliğine sahip uzamışlardır. Deniz melek balıklarının üremesi, bu türlerin yaşadığı türe ve bölgeye bağlıdır. Farklı cinslerin farklı beslenme alışkanlıkları bulunmaktadır. Örneğin, Centropyge filamentli alg yerken Genicanthus zooplanktonla beslenmektedirler.
Tatlı su melek balığı (Pterophyllum): Adından da anlaşılacağı gibi bu çeşitlilik tatlı suda, genellikle Amazon nehrinde bulunmaktadır. Bir akvaryum balığı olarak tatlı su melek balığı yetiştirmek mümkündür. Türler vahşi tip, altın, zebra, siyah bağcıklı, mermer, hayalet ve altın mermerdir. Yıllar boyunca mutasyon nedeniyle melezlerle sonuçlanmıştır.
Blueface melek balığı: Soğukkanlı bir balıktır ve metabolizma değişen sıcaklık ile kontrol edilmektedir. Yüksek sıcaklıklarda, balığın ömrünün düşmesine neden olan metabolizma yüksektir. Buna göre, bir melek balığının ömrü, içinde yaşadığı suyun sıcaklığına bağlıdır. Tatlı su melek balıklarının orijinal yaşam alanı Amazon nehri ve Güney Amerika’daki ana kollarıdır. Bununla birliktedeniz suyu balıkları güney yarımküredeki okyanusların resiflerinde bulunmaktadır.
Mavi kemerli melek balığı: Gözyaşı melek balığı olarak bilinen Pterophyllum leopoldi’nin nehir habitatına sahip olduğu bilinmektedir, Amazon Nehri, Solimões Nehri ve Rupununi Nehri’nde bulunmaktadır. Tatlı su melek balığı yanal 35-45 skala göstermektedir. Genellikle üçgen biçimindedir ve bu da çoğunlukla bir avcının saldırısı sırasında su bitkileri arasında saklanmasına yardımcı olmaktadır. Balıkların ortalama yüksekliği 6 inçtir ve akvaryum melek balığı 4 – 6 inç yüksekliğindedir.
Melek Balığı Hakkında İlgi Çekici GerçeklerFransız melek balığı: Tatlı su melek balığı bilimsel adı olan Pterophyllum scalare, Yunanca kelimelerden türetilmiştir: Kanatlı yaprak anlamına gelen Pterophyllum ve merdiven çıkması anlamına gelen skalar kelimelerinden türetilmiştir. Sırt yüzgeçleri basamak veya merdiven uçuşu gibi görünmektedirler ve balık yaprak şeklindedir. Kanatçıklar dar ve kepçe küreği şeklindedir, şekil ve boyut türe göre değişmektedir. Ayrıca krallık Animalia Cichlidae ailesine aittir, deniz ve tatlı su melek balıklarının ömrü 10-15 yıldır.
Gri melek balığı: Tatlı su melek balığı en çok tatlı su akvaryumlarında tutulmaktadırlar. Çalışmalar, bu melek balıklarının akvaryum sahibine tanıdık olduğunu göstermektedir. Centropyge gibi küçük türler akvaryum atmosferine kolayca uyum sağlamaktadırlar ve deniz melek balığı yumurtaları doğrudan tuzlu suya bırakmaktadırlar. Bu yumurtalar suda yüzmektedirler ve daha sonra organizmalar ile karışmaktadırlar ve nihayetinde, bilmeden, onlar tarafından yenilmektedirler, böylece doğum oranını azaltmaktadır.
Kraliçe melek balığı: Dişi melek balığı (tatlı su), bitkilerin ve kayaların yüzeyine yaklaşık 1000 yumurta bırakmaktadır. Ebeveynler yumurtaları dikkatlice korumaktadırlar ve yumurtalar döşendikten 24-36 saat sonra yumurtadan çıkmaktadırlar. Genç balıklar 4-5 gün boyunca bitkilerde kalmaktadır ve daha sonra ebeveynleri tarafından çukurlara taşınmaktadır. Sığ çukurlara kaydırıldıklarında, deniz organizmaları ile beslenmektedirler. Cinsiyetlerdeki farklılıklar üreme dönemi dışında hiçbir zaman farklılaşmamaktadır.
Melek balıkları, haklı olarak adlandırıldıkları gibi, en iyi canlı renkli ekran ve yaşlandıkça önemli ölçüde değiştiği bilinen karmaşık desenler ile bilinmektedirler.

Kaynakça:
https://www.petmd.com/fish/general-health/5-facts-about-angelfish
https://small-pets.lovetoknow.com/fish/10-facts-about-angelfish

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku