Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Migrende Aşırı İlaç Kullanımı Kaynaklı Ağrı Kriterleri ve Patofizyoloji

0 310

İlaç aşırı kullanım baş ağrısı (MOH), en son ICHD-3 kriterlerinde, bir veya daha fazla atağı durduran veya ağrı giderici ilaçların aşırı kullanımı nedeniyle önceden var olan bir baş ağrısının (genellikle birincil baş ağrısı) kötüleşmesinden kaynaklanan ikincil bir baş ağrısı olarak tanımlanmaktadır. MOH zayıflatıcı olabilir ve çok sık alınan bazı ilaçların neden olduğu biyokimyasal ve fonksiyonel beyin değişikliklerinden kaynaklanabilir. MOH’da, bazıları değiştirilebilir, diğer değiştirilemez (Çoklu Gen Polimorfizmleri) çeşitli risk faktörleri varsayılmıştır.
İAKB’de görülen psikiyatrik komorbiditelerin (anksiyete ve depresyon) tesadüfen çok daha fazla eşlik eden hastalıklar olduğu fark edilir şekilde bulunur. Bu, geri çekilme tedavisine etkili yanıt için MOH için tedavi stratejileriyle birlikte etkili bir şekilde yönetilmelidir. İleriye dönük araştırmalarda gösterilen geniş literatür ve klinik kanıt, MOH için en iyi tedavi yoksunluk terapisidir. MOH tedavisinin temel dayanağı sadece hastaları detoksifiye etmek ve kronik baş ağrısını durdurmak değil, aynı zamanda büyük olasılıkla akut veya profilaktik ilaçlara yanıt vermeyi iyileştirmektir. Esas olarak topiramat ve OnabotulinumtoxinA’ya iyi yanıt veren profilaktik tedaviyi savunan çalışmalar mevcuttur, ancak prednizolon için daha az öne çıkmaktadır, ancak her hasta için önerilmemektedir.
Yönetim karmaşık olabilir ve gerektiğinde uzmanların katılımı ile birlikte akut yoksunluk semptomlarının yeterli tedavisini, eğitimsel ve davranışsal programları hastanın durumu ve uyumu anlamasını sağlamak için dahil ederek MDT yaklaşımı yoluyla yapılmalıdır. Hastanede yatan hasta ve ayakta tedavi bırakmanın her iki tarafında, bireysel koşullara büyük ölçüde bağlı olan MOH hastaları için tartışmalar vardır. hastanın motivasyonu, aşırı kullanım süresi, aşırı kullanılan ilaçların türü, daha önceki olası detoksifikasyon başarısızlıkları ve yandaş hastalık öyküsü. Bu hastaların baş ağrısı döngüsünü kırmalarına yardımcı olmak için klinisyenler için en iyi kanıta dayalı yaklaşımı belirlemek için hala tedavi denemeleri gerekmektedir.

Migrende Aşırı İlaç Kullanımı Kaynaklı Ağrı Kriterleri ve PatofizyolojiAşırı İlaç Kullanımında Baş Ağrısı Bozuklukları Kriterleri

İlaç aşırı kullanım baş ağrısı (SB) önceden var olan bir baş ağrısı bozukluğu olan etkilenmiş bir kişide ayda 15 gün meydana gelen baş ağrısıdır. Baş ağrısının akut veya semptomatik tedavisi için alınabilecek bir veya daha fazla ilacın> üç ay boyunca düzenli aşırı kullanımı şeklindedir. Başka herhangi bir ICHD-3 teşhisi ile daha iyi temsil edilmez. Bu baş ağrılarına neden olan ilaçlar şu şekildedir;
• Ergotamin aşırı kullanım baş ağrısı
• Triptan aşırı kullanım baş ağrısı
• Opioid olmayan analjezik aşırı kullanım baş ağrısı
• Parasetamol (asetaminofen aşırı kullanım baş ağrısı
• Steroid olmayan antiinflamatuar ilaç (NSAID) aşırı kullanım baş ağrısı
• Asetilsalisilik asit aşırı kullanım baş ağrısı
• Diğer opioid olmayan analjezik aşırı kullanım baş ağrısı
• Opioid aşırı kullanımı baş ağrısı
• Kombinasyon analjezik aşırı kullanım baş ağrısı
• Bireysel olarak aşırı kullanılmayan kombinasyon ilaç sınıflarına atfedilen ilaç aşırı kullanımı baş ağrısı
• Çeşitli ilaç sınıflarının belirtilmemiş veya doğrulanmamış aşırı kullanımına atfedilen ilaç aşırı kullanımı baş ağrısı
• Farklı ilaçlara atfedilen aşırı ilaç kullanımı baş ağrısı

Aşırı İlaç Kullanımından Kaynaklı Baş Ağrısı Patofizyoloji

MOH ilk kez 1951’de ergotaminin aşırı kullanımı ile ilişkili olarak tanımlanmıştır. 1984 yılında, analjezik tüketimi ile baş ağrılarının alevlenmesi arasındaki ilişki, baş ağrılarının durdurulmasında düzelme ile fark edilmiştir. Baş ağrısı bozukluklarının birinci sınıflamasında (ICHD-1) ‘ilaca bağlı baş ağrısı’ adı verilmiştir. ICHD-2 bunu 2004 yılında ‘ilaç aşırı kullanımı baş ağrısı’ olarak tanımladı. Kesin tanı sadece aşırı kullanılan ilacın kesilmesinden 2 ay sonra baş ağrısının azalmasının ardından verildiği için durumun muhtemel olduğu söylenmiştir. 2006 değişikliği tanımı genişletmiş ve tedavinin kesilmesinden sonra gerekli iyileşmeyi ortadan kaldırarak ve bu hem ICHD-3 beta hem de ICHD-3 kriterlerinde devam etmiştir.

Klinik Özellikler

Migrende Aşırı İlaç Kullanımı Kaynaklı Ağrı Kriterleri ve Patofizyolojiİlaç aşırı kullanımının baş ağrısı, birincil baş ağrısı bozukluğunun baş ağrısıdır. Triptan’ı aşırı kullanan migren hastaları, önceden var olan baş ağrılarının sıklığında, aralıklı olarak şiddetlenen ve daha fazla triptan dozu atlandığında daha sık görülen sıklıktadır. Neredeyse günlük bir artış gözlenmektedir ve hasta tüketilen triptanlarla orantılı olarak artan baş ağrıları ile bir kısır döngü içine girer. Aynı şekilde gerilim tipi baş ağrısı olan hastalar da özelliksiz baş ağrılarının şiddetlendiğini bildirmektedir. Birkaç kişi, birincil baş ağrıları ile MOH olarak nitelendirdikleri sürekli donuk ve yaygın baş ağrısını ayırt edebilir. SB’nin triptan ile daha hızlı geliştiği ve kombinasyon ve basit analjeziklere göre geri çekilmede daha hızlı düzeldiği görülmüştür. Bu algı, bir Fransız çalışmasıyla doğrulanmıştır.
MOH için tanı kriterleri, MOH tanısı koymanın karmaşıklığını tam olarak göstermemektedir. İlaç aşırı kullanımının ve MOH’un farklı sonuçlara ve sonuçlara sahip olabilen iki farklı varlık olduğunun farkına varmak önemlidir. İlaç aşırı kullanımı, yalnızca bir kişinin ağrı kesiciyi tükettiği gün sayısını belirtir ve devam eden baş ağrısının mutlaka bir nedeni değildir. Bel ağrısı gibi bazı kronik ağrılı durumlarda; artrit vb. ilaç aşırı kullanımı var ancak eşlik eden baş ağrısı yoktur.
Başka bir gözlem de, akut ilaç aşırı kullanımı ile her bireyin baş ağrısına yakalanmayacağıdır. Aşırı kullanımın neden başkalarında değil de bazılarında baş ağrısını kötüleştirdiği tam olarak açık değildir. İkincil bir baş ağrısı bozukluğu olarak kabul edilen MOH, aşırı kullanılan ilaç tipine göre tanımlanmalıdır. Birincil baş ağrısı bozukluğu da tanımlanmalıdır.

Yaygın ve Genel Risk Faktörleri

Migrende Aşırı İlaç Kullanımı Kaynaklı Ağrı Kriterleri ve PatofizyolojiAraştırmaların çoğu, normal popülasyonda genel İAKB prevalansının % 0,5-2,6 olduğunu bildirmiştir. Diğer ülkelere göre aşırı ilaç kullanımının çok daha sık olduğu Rusya (% 7.6) ve İran’da (% 4.6 ) daha yüksek oranlar görülmüştür. Ancak bunun için spekülatif bir neden veya hipotez sunulmamıştır. SB için prevalans% 0,5-2,6’dır, ancak reçetesiz satılan ağrı kesicilerin (OTC) bulunabilirliğine ve dolayısıyla Rusya’da (% 7,6) ve İran’da (% 4,6) çok daha yüksek rapor edilmiştir. OTC’nin mevcudiyeti, Birleşik Krallık’ta bulunan kodein bazlı analjeziklere göre değişiklik gösterirken, ABD’de ağrı kesici içeren barbitüratlara göre değişir.
Hindistan ve Pakistan gibi üçüncü dünya ülkelerinden rakamlar elde etmek, ülkede kesin bir reçete sistemi bulunmayan tüm ağrı kesicilerin reçetesiz olarak satıldığı düşünüldüğünde, elde etmek zordur. Norveç ve Tayvan’da iki epidemiyolojik çalışmada gözlemlenen yaygınlık ergenlerde (% 0,3-% 0,5) yetişkinlere göre daha az yaygındır. Genel olarak kadınlar erkeklerden daha fazla etkilenir (5: 4) ve kronik migreni olanlar, genel popülasyonda gözlemlenenden çok daha fazla ilaç aşırı kullanım insidansına (% 11-70) sahiptir.

Kaynakça:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538150/
https://americanmigrainefoundation.org/resource-library/medication-overuse/

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku