Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Mikrofiber Nedir, Mikrofiber Bezler Temizlik İçin Neden İyidir?

0 133

Mikrofiber, özellikleri nedeniyle son yılların popüler sentetik kumaş türleri arasındadır. Temizlik için mikrofiber bezler kullananlar, bunların eski bezlere ve hatta kağıt havlulara göre çok büyük bir gelişme olduğunu kesinlikle fark etmiştir. Mikrofiber denilen malzemeler giysi, döşeme, havlu, nevresim, temizlik tekstilleri ve endüstriyel filtrelerin yapımında kullanılır. Peki, mikrofiber bezler tam olarak nasıl çalışırlar veya neyle yapılırlar?
Mikrofiber bezler bir insan saçının 1/100’ü ve bir ipek lifinin 1/20’si, pamuk lifinin ise yaklaşık 1/3’ü çapında olan milyonlarca mikroskobik elyafa bölünmüş süper ince sentetik ipliklerden yapılmış bir dokumadır. Temizlik için kullanılan mikrofiber bezlerin etiketine bir göz atıldığında çoğu zaman bir polyester (bir çeşit polimerdir, ham maddesi plastiktir) ve poliamid (bir çeşit plastik ya da naylon) karışımından yapıldıkları görülür. Bu iki madde, inanılmaz derecede küçük bir borudan geçirilir ve diğer taraftan çıkan lifler birbirine dokunur ve 20 kata kadar daha küçük mikro liflere ayrılır. Bu, ona muazzam miktarda yüzey alanı sağlar ve oldukça emici hale getirir, bir mikrofiber bez kendi ağırlığının yedi ya da sekiz katı kadar su tutabilir, böylece tek bir temizlik bezi, havlu veya paspas pediyle daha fazla iş yapılabilir.

Mikrofiber Nedir, Mikrofiber Bezler Temizlik İçin Neden İyidir?

Mikrofiber Bezlerin Özellikleri

Mikrofiber, birçok nedenden dolayı pamuktan daha emicidir. Bununla birlikte, tüm mikrofiber bezler eşit üretilmemiştir. Daha yüksek kaliteli bezler, daha düşük kaliteli olanlara göre dökülen sıvıları hem daha iyi hem de daha hızlı kurutmalı ve temizlemelidir. Aşağıdaki özelliklere sahip olan mikrofiber bezler yüksek kalitelidir.
1-Ayrılmış ya da yarılmış mikrofiberlere sahip olması
Yüksek kaliteli bezler, mikroliflere ayrılma veya bir yarma işleminden geçmiştir. Bu işlem beze kir tutma ve sıvı emme özelliği kazandırır. Mikrofiber bezlerde bulunan ayrılmış lifler tozlara, kirlere ve bakterilere kolay tutunabilen geniş yüzeyler oluştururlar. Bir mikrofiber beze bakıldığında tek tek tüm mikrofiberler görülemese bile, bu ultra ince lifler temizlik konusunda standart bezlerden çok daha iyidir. Mikrofiber bezler küçük, ince mikrolifleri nedeniyle pamuklu bezlerin veya kağıt havluların ulaşamadığı çatlaklara ve yarıklara nüfuz edebilir, bu özelliği onu temizlik ve mikrop giderme konusunda üstün bir araç haline getirir.
Mikrofiber bir bez satın alınırken ucuz seçenekler tercih edilmemelidir. Ucuz olanlarda inç kare başına yaklaşık 50.000 mikrofiber bulunurken, standart bir mikrofiber bezde inç kare başına 3,1 milyon lif bulunur, bu da daha iyi temizledikleri ve daha uzun süre dayandıkları anlamına gelir.

2-Ağırlığının 250 GSM veya daha fazlası olması
Bir mikrofiber havlu ne kadar ağırsa, o kadar fazla mikrofiber içerir. Çeşitli GSM (metrekare gramaj) mikrofiber bezler vardır ve bunun nedeni kullanılabilecekleri çeşitli görevler olmasıdır. Ancak genel bir kural olarak, kaliteli bir havlu en az 250 GSM veya daha fazlasına sahiptir. GSM ne kadar yüksekse, kalite o kadar yüksek olur. Mesela, 300 gsm’lik bir bez, temizlik ve toz alma için harikadır; cam temizliği 280 gsm’lik bir bezle yapılabilir; 520 gsm’lik bir kumaş mutfak temizlik amaçları için mükemmeldir. Eğer bir tartı yoksa üretici firmanın web sitesini kontrol edilmelidir. Genellikle tüm mikrofiber ürünler ürün GSM’lerini listeler çünkü bunun müşteriler için ne kadar önemli olduğunu bilirler. Eğer listelemiyorlarsa, bu bir tehlike işareti olabilir.
Not: Tekstil Terazisi, iplik, kumaş veya giysinin ağırlığının belirlenmesi, kumaşın kaliteyi karşılayıp karşılamadığının doğrulanması için GSM (metrekare başına gram, gramaj ya da gr/m2) cinsinden ölçerek kumaş kalitesini test etmek için kullanılır.
3-Polyester / Poliamid oranının 80/20 veya 70/30 olması
Polyester ve poliamid karışımından yapılan mikrofiber bezlerde kalite aranırken polyester / poliamid oranının 80/20 veya 70/30 olmasına dikkat edilmelidir, çünkü bunlar genellikle en kaliteli havlulardır. Bu karışımlardan hangisinin daha iyi olduğu konusunda çok fazla tartışma vardır. Bazı kişiler birinin temizlik için, diğerinin kurutma için daha iyi olduğunu söylerken, diğerleri hiçbir fark olmadığını söylemektedir. Elbette, kaliteye katkıda bulunan başka faktörler de vardır ama mikrofiber havlunun bu oranlar arasında bir yerde olması gerektiği konusunda herkes hemfikirdir. %100 polyester mikrofiber bezlerden uzak durulmalıdır.

Mikrofiber Nedir, Mikrofiber Bezler Temizlik İçin Neden İyidir?

4-Lif çapının 0,5 denye veya daha az olması
Mikrofiberler, her bir lifin çapı olan denye cinsinden ölçülür. Mikrofiber, bir denye veya daha az olan bir dokuma türü olarak tanımlanır. Denye, naylon, ipek ya da suni ipekten yapılmış 9000 metrelik bir ipliğin ağırlığını gösteren bir incelik ölçüsüdür. Dokumanın sıklığını gösterir. Denye sayısının yüksek olması liflerin kalın olduğu anlamına gelir. ABD’de kullanılan bir ölçü birimi olsa da ülkemizde de kullanılmaktadır. Temizlik için kullanılan kaliteli mikrofiber havlular genellikle 0,5 denyenin altındadır. Bu, onu çeşitli mikropları, bakterileri ve mikropları toplayacak kadar küçük yapar.
5- Güneşi geçirme miktarının ve esnekliğinin az olması
Mikrofiber bir temizlik bezi dışarıya çıkarılıp güneşe doğru tutulup gerilerek kontrol edildiğinde çok fazla güneş ışığı görülüyorsa veya havlu kolayca esniyorsa, kaliteli bir havlu değil demektir. Havlunun kenarları güzelce dikilmiş olmalıdır, bu herhangi bir yıpranmayı önler.

Mikrofiber Bezlerle Temizliğin Faydaları

Mikrofiber onu çok yumuşak bir malzeme yapan çok ince ipliklere sahiptirler, yüzeyleri çizme eğilimi göstermezler, gözenekli, çok emici ve çabuk kuruyan bir yapıya sahiptirler. Mikrofiber bezler aşağıda belirtilen daha birçok konuda avantajlıdır.
Zamandan ve paradan tasarruf sağlar
Kuru ya da ıslak kullanılabilmeleri nedeniyle avantajlıdırlar. Aslında hiçbir temizlik maddesi kullanılmadığında veya sadece hafifçe nemlendirildiğinde liflerine kolayca yapıştığı için tozu ve kiri de çok iyi tutar. Diğer bir avantajı ise kullanım sırasında çabuk hasar görmemesidir. Tüylenme önleyici özelliği, deforme olmasını veya top şeklini almasını engeller. Bakım açısından çok kolay yıkanabilmeleri ve çabuk kuruyabilmeleri de büyük bir avantajdır. Bu faktörler zamandan ve paradan tasarruf sağlar.

Mikrofiber Nedir, Mikrofiber Bezler Temizlik İçin Neden İyidir?

Bakteri ve virüsleri yok eder
Mikrofiber bezler çok küçük liflerden oluştuğu için bakteri ve mikropların kolayca yakalanmasını sağladığından dezenfeksiyon işlemlerinde oldukça etkilidir. Mikroplar mikron cinsinden ölçülür, ortalama bir insan saçının çapı 70 mikrondur. Ortalama bir mikrofiber temizlik bezindeki liflerin çapı yaklaşık 3-5 mikron arasında değişir ve polenleri, çoğu bakteriyi, toz akarlarını ve bunların yüksek derecede alerjenik dışkıları da dahil olmak üzere her şeyi toplar. En iyi bezler yaklaşık 0,33 mikron ölçülerinde (kabaca bir insan saçının 1/200’ü genişliğinde) liflere sahiptir. Bu bezler, tipik olarak boyutları 0,1 ila 0,5 mikron arasında değişen bakterilerin ve bazı virüslerin yüzde 99’undan fazlasını yok eder fakat mikrofiber ve su kullanmak dezenfeksiyon yerine geçmez. Bu nedenle çamaşır suyu veya alkol ile de kombine edilebilir.
Zararlı kimyasalların eve yayılması önlenir
Temizlik maddelerinin içinde tonlarca kimyasal bulunur, etiketler okunduğu zaman “dikkat” veya “tehlikeli” gibi kelimeler görülür. Sadece mikrofiber bez ve suyla temizlik yapmanın belki de en iyi tarafı, herhangi bir kimyasal dezenfektan veya sert temizlik solüsyonu gerektirmemesi, dolayısıyla evin içindeki yüzeylere kimyasal maddelerin yayılmamasıdır. Aslında, sabunlar ve deterjanlar bu bezlerin etkinliğini azaltır. İşini yapması için ihtiyacı olan tek şey sudur, o da çok fazla olmamalıdır. Mikrofiber ve su kullanmak ayrıca havaya daha az kimyasal kirletici karışmasını sağlayarak çevre dostu bir fayda sağlar.
Toz mıknatısıdır
Bezdeki liflerin bölünmüş olmaları nedeniyle mikrofiberler pozitif yüklüdür ve doğal olarak toz, kir, bakteri ve yağ gibi temas ettikleri tüm negatif yüklü parçacıkları bir mıknatıs gibi çekerler. Bu yönüyle bir evde ya da ofiste toz almada kullanılan normal bir bezden ve kimyasal bir spreyli temizlik ürününden daha güvenli ve etkilidirler. Bununla birlikte, son derece yanıcı olma eğilimindedirler, bu nedenle ocakta kullanım için tavsiye edilmeyebilirler. Temizlik sonrası bezde sıkışan kirler bez sıcak su altında durulandığında mikrofiberler gevşediği için serbest kalır.
Pamuklu bezlere göre daha fazla kir çıkarır
Mikrofiber ve su ile aslında pamuklu bez ve temizlik maddeleri kullanmaktan daha temiz bir yüzey elde edilebilir. Mikrofiberin sentetik bir kumaş olması, pamuğun ise doğal bir malzeme olması aralarındaki temel farktır. Pamuklu temizlik bezleri daha ucuzdur, ancak kiri toplamaz ve tutmazlar, çoğunlukla pamuk kiri sadece etrafa iter. Pamuklu bezler sentetik değil organik maddelerden üretildiği için koku ve bakteri barındırırlar. Pamuk daha yavaş kurur ve arkasında hav veya tüy bırakır; bu, camı temizlerken sürtünmeden kaynaklanır. Daha büyük ve düz bir yüzeye sahip olan pamuğun aksine, mikro fiberler daha küçüktür ve dağılan bir yüzeye sahiptir. Bu dağılan yüzey, mikrofiberi harika bir temizleyici yapar. Kirleri etrafa bulaştırmak yerine liflerinin içinde hapseder. Mikrofiber, pamuğa göre daha uzun bir temizleme ömrüne ve biyolojik olarak parçalanması yüzyıllar sürebilen plastiklerden yapıldığı için genel olarak çok daha uzun bir kullanım ömrüne sahiptir.
Parlatır, iz ve tüy bırakmaz
Mikrofiberler pürüzsüz yüzeylerde hav bırakmayan bezlerdir. Yüksek emicilikleri nedeniyle camlar ve çizilme, iz kalma eğiliminde olan cam set üstü ocaklar, elektronik cihazların gövdeleri gibi yüzeyler için mükemmeldirler. Bu bezler kendi ağırlıklarından 7 kat fazla sıvı tutabilir, mesela, birisi yanlışlıkla bir kutu gazozun tamamını yere dökerse mikrofiber bir bez hepsini emebilir. Bu yönüyle herhangi bir yüzeye dökülen sıvıların temizlenmesinde kağıt havlulara göre daha iyidirler. Ilık su ile kullanılan mikrofiber bezler paslanmaz çelik aletleri parlatmanın da harika bir yoludur. Sadece nemli bir mikrofiber bez alıp kiri ve lekeleri silmek yeterlidir. Temizledikten sonra, yüzeyi parlatmak için kuru bir mikrofiber bez kullanılır. Sudaki minerallerden kaynaklanan herhangi bir iz kalmaz. Aynaların ve camların camsil kullanılmadan, nemlendirilmiş çok amaçlı bir mikrofiber bezle silinmesi de iz kalmadan kolayca temizlenmelerini sağlar. Kurulamak için kuru bir mikrofiber cam bezi kullanılmalıdır.

Mikrofiber Bezlerin Kullanım Alanları

Mikrofiber bezler, kağıt havluların ve sıradan bezlerin kullanıldığı her yerde, akla gelebilecek her türlü yüzeyi temizlemek için kullanılabilir. Birçok mikrofiber bez çeşidi bulmak mümkündür. Hepsi aynı gibi görünse de aslında farklı özelliklere sahipler. Örneğin elektronik cihazları temizlemek için satılanlar daha yumuşaktır, ayrıca küçüktür. Öte yandan, araba temizliği için özel olanlar da satılmaktadır. Çok fazla incelik gerektirmeyen ev temizliği içinse fiyat, tasarım ve boyuta göre seçim yapılabilir. Zemini paspaslamak için kullanılacaksa, paspasla birlikte kullanılabilecek bir şekle sahip olması en iyisidir. Mikrofiber bezlerin ev temizliğinde birçok kullanım alanı vardır. İşte en faydalı kullanımlardan bazıları:
Ekran temizleme
Mikrofiberler, elektronik cihazları temizlemek için en iyi malzemedir. Bu özellikle televizyonların, cep telefonlarının ve bilgisayarların düz ekranları için geçerlidir. Çizik oluşturmadan parmak izlerini ve kiri çıkarmak için iyi bir temizlik sağlar.
Araba temizleme
Herhangi bir çizik ve iz bırakmadığı için otomobil temizliğinde mikrofiber bezlerin kullanımı çok iyi bir çözümdür. Bezin elektromanyetik yükü, kurtulmak istenen her türlü kiri ve tozu çeker. Aracın dışını yıkamak için temiz, nemli bir mikrofiber bez ve kurulamak için başka bir mikrofiber bez kullanıldığında iz bırakmayan bir parlaklık elde edilir. Aynı zamanda ön paneldeki ve camdaki parmak izlerini ve izleri kaldırarak aracın içinin kusursuz görünmesini sağlar.

Mikrofiber Nedir, Mikrofiber Bezler Temizlik İçin Neden İyidir?

Pencere ve ayna silme
Camlardaki veya aynalardaki kir, parmak izleri ve mikroplar nemlendirilmiş bir mikrofiber bezle tek bir yönde silinerek temizlenir. Geleneksel havlular ve bezler genellikle tüy ve iz bırakır ancak mikrofiber, kolayca kurumalarını ve iz kalmamasını sağlar.
Ahşap zemin bakımı
Laminat ahşap zeminlerin parlak ve çiziksiz kalmaları için onlara özel özen gösterilmesi gerekir. Ahşap bakım ürünleri mikrofiber bez ile uygulanabilir. Mikrofiberler emici güçleri sayesinde geride nem bırakmaz.
Diğer amaçlar
Mikrofiber, temizlik için gerçekten kaliteli ve çok yönlü bir malzemedir. Temizlik bezlerinin dışında mikrofiber dokumadan yapılmış fırçalar ve hatta paspaslar da bulunmaktadır. Bu nedenle mutfak, banyo, oturma odası, yatak odası gibi farklı alanlarda kullanılabilir. Yağ, gres ve mum lekelerini yoğun bir şekilde silmek için mikrofiber bir bez kullanılmamalıdır çünkü çok ince sentetik mikro lifleri tıkadıklarında kurtulmak zordur.

Mikrofiber Bezlerin Doğru Kullanımı

Mikrofiber bezler uygun şekilde kullanılmadığı veya bakımı yapılmadığı takdirde işe yaramayacaktır. Bir mikrofiber bez sıvıyla aşırı doyurulursa çok iyi çalışmaz, temizlik yaparken mikrofiber bezleri yalnızca hafifçe nemlendirmek yetecektir. Ayrıca, mikrofiber bezlerin düzenli olarak yıkanması gerekir. Bunu yapmak sadece hijyeni sağlamakla kalmaz, mikrofiber bezlerin daha uzun ömürlü olmasını sağlar.

Mikrofiber Nedir, Mikrofiber Bezler Temizlik İçin Neden İyidir?

Mikrofiber Bezlerin Temizlenmesi

Evde temizlik için iyi bir araç olan mikrofiber bezlere uygun bakımı vermek gerekir. Her şeyden önce, temizlikten sonra kir, benek ve toz kalıntılarını gidermek için silkelenmesi önerilir. Ayrıca, kiri çıkarmaya yardımcı olmak için ılık su altında yıkanabilirler, ancak daha derinlemesine bir yıkama için bezin deterjanla iyice çitilenmesi gerekir.
Mikrofiber bezler 500 yıkamaya kadar dayanacak şekilde üretilmiştir. Mikrofiber bez ve havlular çamaşır makinesinde ılık suda yıkanabilir fakat yüksek sıcaklıktaki su liflere zarar verebilir ve onları daha az etkili hale getirebilir. Tüy bırakan kumaşlarla birlikte yıkanmamaları gerekir. Tüyler etkinliğini azaltabilir, ayrıca tüyleri içinden çıkarmak zordur.
Yumuşak, doğal bir çamaşır deterjanı kullanılmalıdır. Sert deterjanlar, sentetik kokular liflere zarar verir ve çekim güçlerini azaltan kalıntılar bırakır. Mikrofiber bezlerin daha uzun süre dayanması için yıkarken yumuşatıcı ve klorlu ağartıcı kullanılmamalıdır. Yumuşatıcılardan gelen mumsu madde kumaşın ince iplikçiklerinde sıkışıp onları işe yaramaz hale getirir.
Yıkama sonrası bir kurutucu kullanılacaksa asla yüksek ısı uygulanmamalıdır, aksi takdirde lifleri zarar görür. Düşük ısı ayarında kurutulmaları gerekir. En iyisi, kuruması için güneşe asılmalıdır. Tüy bırakan kumaşlarla birlikte kurutulmamalıdır. Statik elektriği kontrol etmek ve yumuşak kalmasını sağlamak için kurutma makinesi mendili yerine kurutucu toplar kullanılabilir. Saç havluları ve banyo havluları temizlik havluları kadar kirlenmez, bu nedenle vücut havluları temizlik bezleri ya da havlularından ayrı yıkanmalıdır fakat istenirse birlikte kurutulabilir.

Kaynakça:

https://steptohealth.com/microfiber-what-is-it-and-why-is-it-good-for-cleaning/
https://www.microfiberwholesale.com/blogs/blog/1-cleaning-tip-cleaning-with-microfiber-and-water
https://orapiasia.com/how-effective-microfiber-cloth-really-is/
https://www.bulutkimya.com.tr/neden-mikrofiber-bez-kullanmalisiniz/

Yazar: Müşerref ÖZDAŞ

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku