Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Mimari Maket Nedir?

1 717

MAKET NEDİR?

Maket, ölçekli yada ölçeksiz hazırlanabilen herhangi bir tasarımın 3 boyutlu maket hale getirilmesidir. Genellikle mimari alanlarda kullanılır. Anlaşılması güç olan noktalar daha kolay algılanır.

Mimari Maket Nedir?MİMARİ MAKET NEDİR?

Önceden projelendirilen bir oluşum olan mimari maket mimar tarafından hazırlanır ve mimar hayalindeki bu tasarımı üçüncü kişilerle paylaşır. Mimari maketler gerçeğe uygun olarak yapılır ve olası hatalar gözlemlenir. Genellikle mimari projede kullanılacak malzeme ile yapılır. Mimari maketlerin hazırlanma süreleri 1 ila 2 aya kadar sürdüğü için işçilik isteyen bir yapımı vardır. Yapı satın alınmadan önce en ince detayına kadar görülme imkanı olduğu için satın alacak kişiye oldukça yardımcı olmaktadır. Maketler ilk zamanlarda elle yapılırken şimdi birçok makina ve 3d yazıcılar çıktığı için detayların yetersizliği çok eskilerde kaldı.

Mimari maket çalışması marka değeriniz için oldukça önem taşır. Yapılan çalışmalar oldukça profesyonel olmalıdır. Çalışmaları yapan firmalar tüm malzemelere sahip olmalıdır. Bu sebeple maket proje yapımı hususunda uzman olan firmalardan kurumsal destek alınabilir. Proje yapımına başlamadan önce mimari maket için gerekli tüm analizlerin yapılması önerilir.

MİMARİ MAKETLER ÖNEMLİ MİDİR?

Mimari maketleri alan için de yapan için de maketlerde kullanılan ürünler büyük önem taşımaktadır. Mimari maketlerde kullanılan malzemeler hedeflenen süre boyunca dayanıklılığını korumalıdır. Çünkü bu süreye dayanamayacak kadar elverişsiz olan maketler projenin tanıtılmasında olumsuz etkiye neden olacaktır. Bu olumsuz etki ise müşteri kaybına neden olacaktır.

MİMARİ MAKET YAPIMI

• İlk aşama maket proje doğru okunmalıdır. Sonra maket yapımına geçilir ve bir sorun varsa düzeltilir.
• Plan ve projeler kurallara uygun olarak çizilmiş olmalıdır.
• Mimari maketini yapılma amacı bilinmelidir. Bu durum maketin yapım tekniğini gösterir.
• Maket yapımına arazinin konacağı altlığın boyutları belirlenerek başlanır. Ve bu altlık yapılır.
• Maketin yapımında hangi malzemelerin kullanılacağı belirlenir.
• Mimari maketin tasarım yapılarak o ölçekteki çizimler yapılır. Çizimler bittikten sonra parça kesimleri yapılır. Bu parçalar ile maketin gövdesi oluşturulur. Gövde renklendirilir.
• Sırasıyla cephe işlenir, tüm detaylar gösterilir.
• Çatı yapılır, boyanır ve binanın üzerine montajlanır.
• Binanın zemini hazırlanır.
• Gerekli tüm aksesuarlar makete yerleştirilir ve maket tamamlanır.

Yazar: Katibe Melis Dinçer

Bunları da beğenebilirsin
1 yorum
  1. Mimar diyor

    Mimarlık bölümü mezunları için mimari maketin önemini ve nedenini çok güzel açıklamışsınız. Teşekkür ederim.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku