Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Münazara Nedir?

0 466

Münazara Nedir?Eğitim ve öğretimin etkili bir şekilde gerçekleşmesi için farklı yöntemler kullanmak önemlidir. Bu anlamda asıl iş öğretmene düşer. Öğretmen her öğrencinin farklı özelliklere sahip olduğunu bilir ve sınıf içinde zaman zaman farklı yöntemlerle istendik davranışlar geliştirmeye ve öğrencileri bilgilendirmeye çalışır. Çünkü hep aynı yöntem kullanıldığında istenen hedeflere ulaşılamayabilir. İşte münazara da çocuklar için hem öğretici bir yöntem hem de çocukların sosyalleşmeleri açısından oldukça faydalıdır. Münazara karşıt görüşlerin savunulmasıdır. Aslında günlük hayatın her aşamasında karşıt görüşte insanlarla karşılaşılabilir ve kişi kendi görüşleriyle karşıdaki insanı ikna edebilir.

Okullarda yapılan münazaralarda iki grup ve bir de jüri bulunur. Bu etkinlik oldukça zevkli ve heyecanlıdır. Münazarada bir konunun olumlu ve olumsuz yönü ele alınır. Burada doğru bir cevap yoktur. Önemli olan konunun nasıl savunulduğudur. Etkili bir savunma başarıyı da beraberinde getirir.

Münazara grupları 4 ya da 5 kişiden oluşur. Bu gruplardaki kişiler konularına iyi hazırlanmalıdır. Ellerindeki bir metinden okuma yapmamaları gerekir. Münazara başladığında iki taraf, jüri ve izleyiciler hazır olmalıdır. İzleyicilerin sessiz olmaları ve münazaraya müdahale etmemeleri önemlidir. Jürinin de tarafsız ve neye puan vermesi gerektiğini bilen kişilerden oluşması gerekir. Hangi grubun başlayacağı genellikle kura yöntemi ile belirlenebilir. Böylece iki gruba da haksızlık yapılmamış olur. Tabii en başta öğretmenin öğrencileri münazara ve özellikleri hakkında mutlaka bilgi vermesi gerekir. Grupta öğrenciler savunacakları konu hakkında aralarında iş bölümü yapıp ayrı ayrı hazırlanmalıdır. Münazarayı yöneten gruplara ve öğrencilere eşit zaman vermelidir. Çok uzun savunmalar sıkıcı olabilirken çok kısa savunmalar da yetersiz olabilir. Bunun için bir gruba ayrılan süre 5- 10 dakika arasında olmalıdır.

Jürinin puan vereceği bazı kriterler vardır. Bu kriterler şunlardır:
1- Türkçeyi doğru kullanma: Münazarada en önemli hususlardan biri dili kullanma gücüdür. Konu hakkında çok fazla bilgi edinilmiş olabilir ama önemli olan bunu karşı tarafın anlayacağı şekilde aktarabilmektir. Diksiyon, kelime hazinesi, tonlama, doğru ve düzgün cümleler kurmaya jüri mutlaka dikkat etmesi ve doğru puanlamayı yapması gerekir.
2- Jest ve mimikleri kullanma: Konuşmacının yüzünü ve ellerini nasıl kullandığı önemlidir. Hep aynı yüz ifadesi sıkıcı olabileceği gibi fazla jest ve mimik de dikkatin dağılmasına sebep olabilir.
3- Konuya hakkında yeterli bilgiyi edinmiş olma: Konuşmacı savunacağı konu hakkında mutlaka yeterli bilgiye sahip olmalıdır. Yoksa yaptığı savunma yetersiz kalır. Ayrıca inandırıcı olmalıdır. Yani savunduğu düşünceyi belgelerle de ispatlamalıdır. Bu belgeler resim, haber ya da örnekler olabilir. Bu etkileyici olur.

Bunların dışında konuşmacı fiziksel özellikleri ile de yaptığı işe olan saygısını belli etmelidir. Örneğin kıyafetleri ve bedensel bakımı ile temiz ve düzgün olmalıdır.

Jüri ve dinleyiciler münazara esnasında gruplara müdahale etmemelidir. Bu hem dikkati dağıtır hem de konun dağılmasına sebep olabilir.

Kaynakça:
https://www.turkedebiyati.org/Dersnotlari/munazara_tartisma.html

Yazar: Serpil Altunyay

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku