Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Küf Mantarı Nedir? Küf Mantarını Engelleme Yolları Nelerdir?

0 760

Küf Mantarı Nedir? Küf Mantarını Engelleme Yolları Nelerdir?Küf Mantarı Nedir?

Küf mantarı, küf yapmayı sağlar. Rutubetli ortamlarda çoğalır. Pek çok küçük mantarın bir araya gelmesiyle oluşurlar. Atıkları çürüttükleri için doğaya yararları vardır.
Bu mantarların bazıları öldürücü hastalıklara neden olabilir. Küf mantarından penisilin icadında yararlanılmıştır.

Küf Mantarı Hakkında Bilgiler

Küf mantarı su ile temas halinde olan yerlerde meydana gelebileceği gibi tarihi geçen besinlerde de oluşur. İnsanlarda alerjik etki oluşturur. Küf mantarının türleri farklılık göstermektedir. Besinlerdeki mantar ile rutubetli ortamlardaki mantar farklı özelliklerdedir.
Saksılı çiceklerde, tavan aralarında, duvar kağıtlarının arkalarında, bodrumlarda, rutubet olan duvarlarda, çürümüş yiyeceklerde küf mantarı bulunanilir. Özellikle bahar aylarında daha sık görülmektedir.

Küf Mantarının Üremesi

Havada yayılma yoluyla üremektedir. Rutubetli ve karanlık aynı zamanda da sıcak ortamlar üremesi için en uygun yerlerdir. Bu küfler toprak, saman, ağaç ve bitkiler gibi ve daha farkında olmadığımız pek çok yerde bulunurlar.
Yiyeceklerimizi buzdolabında saklama sebebimiz ise dondurulmuş gıdalarda küflenme görülmemesidir.

Küf Mantarı Neden Olur?

Nemli havlular, tam kurumadan çamaşır toplanması, halının nemli bırakılması, çöp kovaları küf mantarına neden olabilir.
Güneş almayan odalar, bodrum kısımları, yeterli havalandırma yapılmayan banyolar küf mantarına sebep olabilirler.

Küf Mantarını Engellemek Mümkün

Hergün ev havalandırılmalı ve eve güneş girmesi sağlanmalıdır. Çamaşırları hava alan yerlerde kurutmak, sızıntı yapan su borularının tamir etmek gerekmektedir. Duvarda küf lekesi varsa sirkeli su ile iyice temizlenmelidir. Evde bitki bulundurmamaya dikkat edilmelidir. Çöp kovaları kuru tutulmalıdır ve fazla çöp biriktirilmemelidir.

Küf Mantarının Temizliği

Küf mantarı temizlenmediği sürece sağlığınıza ciddi zararlar verebilir.
Duvarda küf varsa ilk olarak kuru bir bezle silinmelidir. Silinen bölge duvar zımparası ile zımparalanmalı ve sonrasında çamaşır suyu ile temizlenmelidir. Ancak çamaşır suyu kullanmak istemiyorsanız sirke ile de temizleyebilirsiniz.
Küf pencere kenarı gibi yerlerde ise alkollü fırça ile temizlenmelidir.
Bu işlemleri uygularken kendinizi küften korumalısınız. Hava ile sizi etkilememesi için maske takmalısınız. Eldiven ve gözlük kullanmanız da önerilmektedir.

Küf Mantarı Alerjisi Nedir?

Küflerin soluma yoluyla vücuda girmesi bu hastalığa neden olur. Bu mantarlara karşı vücut tepki gösterir. Bu tepki alerjidir.
Cilt lekesi, ciltte yanma ve kaşıntı, burunda tıkanıklık, nefes almada zorluk, hapşırma, göz yaşarması alerjinin belirtileridir. Bu alerji tedavi edilmedigi sürece daha ciddi hastalıklara yol açabilir.

Yazar: Katibe Melis Dinçer

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku