Akıllı telefonlardaki batarya ömrü ile ilgili ilk günlerden beri birçok uydurma haber yayılmaktadır. Teknoloji alanındaki bu yalan haberler hiç de bitecek gibi görünmüyor. Şimdi mobil cihazların batarya ömrü hakkında doğru bilinen 7 hurafeye bir göz atalım:
-Telefon şarjda iken kullanılmamalı yalanı:
Telefon yan ürün olan bir şarj aletiyle şarj edilmiyorsa şarjdayken de rahatlıkla kullanılabilir. Son yıllarda çok sık görülen batarya patlamaları, şarjdayken kullanılmaktan değil güvenilir olmayan yan sanayi şarj aletlerinden kaynaklanmaktadır.
-Telefonu tüm gece şarjda bırakmak bataryanın ölmesine yol açar yalanı:
İnsanların çoğu böyle düşünse de akıllı telefonlardaki bataryalar, şarj ful olduğunda şarj etme işlemini direk sonlandırdığı için bunun bataryaya hiçbir zararı olmaz.
-Orijinal olmayan şarj aletleri ve bataryalar asla kullanılmamalı yalanı:
Piyasalarda yan sanayi olarak nitelendirilen ve üretici onayı taşımayan Çin ürünü şarj aletler ve bataryalar elbette telefon için sıkıntı yaratacaktır. Fakat Belkin ve Ttec markaları gibi üretici onayı almış firmalar da var. Mesela Apple’ın orijinal şarj aletini bulamayan ya da pahalı bulan insanlar Ttec markasının daha hesaplı olan şarj aletini kullanmakta hiç mahsur görmesinler.
-Telefonun şarj edilme süresi ile ilgili yalanlar:
Mobil cihazların batarya ömrü hakkında doğru bilinen 7 hurafe içinde telefonun bataryası boşalmadan tekrar şarj etmeme konusudur. Fakat araştırmalara göre Lityum-ion bataryalar yavaş yavaş şarj edildiklerinde daha uzun olarak kullanılmaktadır. Buna göre cihazı şarj etmek için bataryanın tamamen bitmesine gerek yok.
-Bataryanın sıcaktan hoşlanmadığı konusu:
Bu maddeye kadar bahsedilen inanışlar içinde en doğru olanı budur. PC parçaları ve telefon bataryaları dahil hiçbir elektronik cihaz sıcağı sevmez. Bu konuda en doğru davranış telefonun ve bataryanın oda sıcaklığında tutulması olacaktır.
-Akıllı telefonların sürekli açık tutulması konusu:
Akıllı cihazlar da neticede makinedir ve sürekli açık tutmaktansa mümkünse gece telefonu kapatmak daha doğrudur. Bu yapılamıyorsa en kötü ihtimalle haftada bir telefonu bir müddet kapalı tutmak, cihazı dinlendirmek ve uzun batarya ömrü için iyi bir tutum olacaktır.
Yazar:Ensar Türkoğlu