Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Neem Ağacı Mucizesi

3 2.157

Yaklaşık 15-16 metre boyunda olan ve tropik bölgelerde yetişen neem ağacınn anavatanı Hindistan ve Sri Lanka’dır. Endonezya, Avustralya ve Batı Afrika’da da yetiştirilmektedir. Türkiye’de “Yalancı Tesbih Ağacı” adıyla bilinmektedir. Mahoganik ağaç ailesinden olan neem 30 metreye kadar büyür ve 2.5 metre gibi bir çapa sahiptir. Seyrek yaprakları sayesinde yıl boyunca gölge sağlar. Hızla büyür ve fakir topraklarda da yetişebilir.

Hindistan halkı birçok faydası bulunan bu ağacı “”köy eczanesi”” olarak adlandırırlar. Yüzyıllar boyunca neem ağacını ağrı, ateş ve enfeksiyon hastalıklarına karşı tedavi yöntemi olarak kullanan Hindistanlılar, Neem’in kanlarını temizlediklerine inanırlar ve bir çok hindu yılına neem yaprağı yiyerek başlarlar. Ayrıca neem filizleriyle dişlerini temizler, neem yaprağı suyunu cilt problemlerine özellikle sivilcelere karşı kullanır ve neem çayını içerler.. Çok eskilerden beri, Hintliler neem ağacına bir mucize gözüyle bakmışlardır.

6119_images_(6)

Günümüzde de neem ağacı mucizeleri insanlık yararına kullanılmaktadır. Neem ağacının medikal amaçlar için kullanılan kısmı odunsu gövde kısmı ve dalları, yaprağı, tohumu ve tohumundan elde edilen yağıdır. Çok nadir olarak çiçek, kök ve meyve kısımları da kullanılmaktadır.

Neem Ağacı Bitkisinin Faydaları Nelerdir?

– Böcek ve Haşere Düşmanı Neem:

Neem’in ağaçlardan böcekleri uzaklaştırdığını tespit eden Hintliler kitaplarına, tuvaltelerine ve çöp kutularına neem yapraklarından yerleştirerek böcek ve haşereleri bu ortamlardan uzaklaştırmayı başarmışlardır. 1959 yılında Sudan’daki toplu çekirge istilasına tanık olan bir Alman bitki bilimcisi ve öğrencileri milyarlarca çekirgenin her ağaca saldırdığını fakat neem ağacına yaklaşamadıklarını görmüşler ve neem ağacı ile ilgili yapılan araştırmalar sonucunda neemin akarlar, nematodlar, mantar, bakteri ve birkaç virüs dahil olmak üzere 200’den fazla böcek çeşidi üzerinde etkili olduğunu tespit etmişlerdir. Neem ile hazırlanan doğal haşere ilaçları ile insan sağlığına zararsız karışımlar elde edilmiş ve bitkiler üzerinde kullanılmıştır. Bunun bir örneği de Nikaragua’da yaşayan çiftçilerin, bir litreye 80 gram dövülmüş neem tohumunu suyla birlikte karıştırıp 12 saat bu karışımı bekletip tohumları ayırdıktan sonra elde ettikleri bu karışımı mahsüllerinin üzerine püskürtmeleri… Neem ile yapılan bu karışımlar böceklerin çoğunu anında öldürmez. Neem spreyleri böceklerin yaşam döngüsünü etkilediğinden böcekler beslenemez, çoğalamaz ve metamorfoza giremez duruma gelirler. Neem ürünleri böceklere karşı etkili olmasına rağmen kuşlar, sıcak kanlı hayvanlar ve insanlar üzerinde hiçbir zarara yol açmazlar.

6119_images_(8)

Kedi, köpek gibi evcil hayvanlarınızı suyun içerisine biraz neem yağı katarak yıkarsanız onları kene ve mikroplardan temizlemiş olursunuz.

Ayrıca böcek ve sivrisinek sokmalarına karşı bu bitkinin yağını kullanabilirsiniz. Böcek veya sivrisinek tarafından ısırıldıysanız, ısırıldığınız yere neem yağı sürme yoluyla hem kaşıntıdan hem de mikroplardan kolayca kurtulabilirsiniz.

– Sivilcelere, Aknelere ve Cilt Hastalıklarına Karşı Doğal Çözüm Neem

Kim kusursuz bir cilde sahip olmak istemez ki? Saç derisi ve ciltteki egzama, sedef rahatsızlıklarında oluşan kaşıntılara karşı etkili olan neem, antibakteriyel özelliği ile sivilce ve aknelerin oluşumunu engelliyor. Bizim yeni yeni keşfettiğimiz ve kozmetik firmalarının ürettikleri kremlerde kullandığı neem ağacı Hindistandaki kadınlar tarafından yüzyıllar önce keşfedilmiş. Neem ağacı yapraklarının suyunu cilt problemlerine karşı kullanmak ve çayını içmek kullandıkları yöntemlerden en çok bilinenleri… Neem ağacının sunduğu mucizeleri insanlık yararına kullanabilmek için bilim adamları çalışmalarını sürdürüyor. Tüm cilt tiplerine de kullanılabilen neem ağacı yaprağı ve yağı olgun, yağlı, kuru ve akneli ciltlerde olumlu sonuçlar vermektedir. Ayrıca neem cildi yatıştırıp,nem dengesini sağlamakta ve cilde yumuşak bir doku kazandırmaktadır.

Neem yağı, hindistan cevizi yağı, salatalık suyu, su ve yeşil çay bir kapta karıştırıldıktan sonra bir şişeye konularak saklanılırsa özellikle yağlı ciltler için ferahlatıcı bir karışım elde edilir. Küvetteki banyo suyuna biraz neem yağı katılarak banyo yapıldığında yatıştırıcı bir etki sağlar.

Neem bitkisi yukarıda bahsettiğimiz faydaları dışında saç bitlerini yok etmek, sedef, egzama, cüzzam gibi bazı cilt hastalıklarını tedavi etmek, yaraları ve cilt ülserlerini iyileştirmek, sivrisinek kovucu ve cildi yumuşatıcı etkisinden faydalanmak için cilt üzerine direk olarak uygulanabilmektedir.

– Neem Dental Plak Oluşumunu Engelliyor

6119_images_(9)

Dişlerin üzerinde bakteriler ve yiyecek artıklarından oluşan, yapışkan ve renksiz bir bakteri tabakası olan Dental plak,çürüklere ve diş eti hastalıklarına neden olmaktadır. Yapılan ilk klinik araştırmalar sonucu 6 hafta boyunca günde 2 kez neem yaprağı ekstresi içeren bir jeli diş ve dişetlerine uygulayan kişilerde dental plak oluşumu azaldığı görülmüştür. Ayrıca diş eti iltihaplanmalarında da etkili bir çözümdür.

– Neem Ağacı Ülser Tedavisinde de Kullanılıyor

10 hafta boyunca, günde iki kez 30-60 mg neem gövdesi kabuğu ekstresi kullanan kişilerde gastroduedonal ülserin (mide ve onikiparmak bağırsağı ülseri) iyileşmesinin hızlandığı yapılan araştırmalar sonucunda tespit edilmiştir.

– Doğum Kontrolü ve Cinsel Problemler İçin Neem

Spermatore tedavisi (uyarılma ya da cinsel birleşme olmaksızın nedensiz sperm boşalması)
Doğum kontrolü amaçlı, (Bu bitkinin ekstreleri intravajinal olarak [vajina içerisine] doğum kontrolü amacıyla da uygulanmaktadır.)

Yapılan klinik araştırmalar sonucu bu bitkinin kadın ve erkekteki doğurganlığı azalttığı görülmüştür. Neem yaprağının sperm hareketlerini ve canlılığını azalttığı bilinmektedir. Bu nedenlerle sorun yaşayan çiftlerin kullanılmaması önerilir.

Neem ağacının saymakla bitiremeyeceğimiz daha birçok faydası bulunmaktadır. Yukarıda belirttiğimiz faydalara ek olarak Neem Ağacı;

-Bazı göz bozukluklarının tedavisine yardımcı amaçlı,
-Burun kanamalarını dindirmek için,
-Bağırsak kurtlarını dökmek için,
-Kardiyovasküler hastalıklarda kalp ve damarları korumak için,
-Diyabetli hastalarda kan şekerini düşürmeye yardımcı olarak,
-Bazı karaciğer hastalıklarında, karaciğeri korumak için oral olarak kullanılmaktadır.
-Malarya (sıtma) tedavisinde ateşi düşürmek için
-Safra salgısının baskılanması için,
-Hemoroid ve bazı idrar yolları rahatsızlıkları için yaprakları,kökü ve yağı ve 475 mg.lık kapsüller olarak kullanılmaktadır.

Neem Ağacı Bitkisinin Yan Etkileri Nelerdir?

-Neem kabuğu ekstresi oral olarak ve uygun şekilde kullanıldığında 10 haftaya kadar kullanılabilir. Neem yapraklarının ekstresinden elde edilen jelin, tropikal olarak ağız içine uygulanmasının da herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır.

-Neem bitkisinden çok yüksek dozlarda ve uzun süreli kullanımı güvenli olmayabilir. Yapılan ilk klinik çalışmalar çok yüksek dozda veya çok uzun süreli kullanımının böbrekler veya karaciğer için zararlı olabileceğini göstermiştir.

-Neem tohumu yağının veya tohumunun çocuklar veya yenidoğanlar tarafından oral olarak tüketilmesi (ağzıdan alınarak) uygun değildir. Bu nedenle zehirlenerek ölen bebeklerin olduğu tespit edilmiştir.

6119_images_(5)

-Neem yaprağı veya tohum yağı gebeler tarafından kullanılmamalıdır. Çünkü bitkinin bu bölümleri abortif olarak (bebek düşürmek için) kullanılabilmektedir. Ayrıca neem bitkisinin emziren kadınlardaki güvenilirliğiyle ilgili çalışma yapılmadığından bu konuda herhangi bir bilgi mevcut değildir, kullanılmaması önerilir.

-Hipoglisemik etkisi olduğu bilinen şeytan pençesi, çemen otu (boy otu), sarımsak, at kestanesi, Panax ginseng, Sibirya ginsengi ve karnıyarık tohumu gibi itkilerle birlikte kullanıldığında kan şekerini normalin altında çekebilir. Antidiyabetik ilaçlarla ( İnsülin, glimepride (Amaryl), glipizide (Glucotrol), glyburide (DiaBeta), tolazamide (Tolinase), tolbutamide (Orinase) vb. )kullanılması durumunda gerekirse dozaj azaltması yapılması gerekebilir. bazıları: insülin, glimepride (Amaryl), glipizide (Glucotrol), glyburide (DiaBeta), tolazamide (Tolinase), tolbutamide (Orinase) vs..

– Immunsupresan İlaçlarla birlkte kullanılmamalıdır.Bu ilaçlar bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlardır. Yapılan araştırmalara göre Neem bitkisinin immunstimulan özellik göstererek bağışıklık sistemini etkilediği görülmüştür. Bu nedenle, teorik olarak neem bitkisinin bahsedilen ilaçlarla beraber kullanılması, bu ilaçların etkisini azaltabilir.

– Bu bitkinin idrar söktürücü özelliğinden dolay kandaki lityum oranlarını arttırabileceği düşünülmektedir. Olası bu etki nedeniyle gerektiği takdirde lityum dozunun azaltılması gerekebilir.

– Neem bağışıklık sistemini uyardığından Multipl skleroz ve Sistemik Lupus hastalığı gibi otoimmun hastalığı olan kişiler bu bitkiyi kullanmamalıdırlar.

– Doğurganlık sorunu yaşayan çiftlerin kullanmaması önerilir.

– Cerrahi operasyon öncesindeki 2 haftalık süreçte kullanılmamalıdır.

Kaynakça:
www.agaclar.net � agaclar.net

www.alternatifterapi.com

Yazar:Eda Şahan

3 Yorumlar
  1. Abrek diyor

    Hatay bölgesinde yetişen genelde burada tesbih ağaçına zamzalak ağaçı derler. Çok hoş kokulu mor çiçekleri olur.tohumlarını kuşlar yeyince sarhoş gibi olur. Neem ağaçı deniyor araştırdığıma göre. Acaba neem ağacı bizim zamzalak ağacı

    1. Selami dayar diyor

      Hayir aynı agac değil Hatay’da ki ağaç tesbih ağacı yaprak döker neem yaprak dökmez tohumlarında farklıdır.

      1. metin diyor

        selam- elinizde bunun tohumu mevcut mu , olan varsa rica etsem bana ulaşabilir mi 0*505*79*79*8*79 numaram
        adanada tesbih ağacı var bol bol … tohumlarıda ağaç altında bolca var bulunmakta. neemin yetenekleri farklı sanırım tesbih ağacından.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku