Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Öfke Kontrolünü Sağlamanın En Etkili Yolları

0 376

Öfke Kontrolünü Sağlamanın En Etkili YollarıÖfke diğer duygular gibi doğaldır ve her zaman bastırılması gereken bir duygu değildir. Öfkenin sürekli bastırılması ve görmezden gelinmesi psikolojik sorunlara neden olabilmektedir. Tam tersini yapmak, yani öfkeyle hareket etmek de, sağlığınız ve ilişkileriniz için kötü sonuçlar doğurabilir. En iyisi ne öfkenizi bastırın, ne de etrafa ateş püskürerek öfkenizi saçın. Önemli olan nokta sinirlendiğinizde öfkenizi kontrol altında tutmaktır. Peki öfke anında neler yapabilirsiniz? İşte karşınızda öfkenizi kontrol altına alabilmenizi sağlayacak 5 ipucu.

• Öfke, vücudun olumsuz durumlara karşı verdiği bir tepkidir. Öfkeyle konuşmaya başladığınızda, daha sonra söylediklerinizden ve yaptıklarınızdan pişmanlık duyma olasılığınız yüksektir. Çünkü o andaki düşünceniz gerçeği yansıtmaktan çok, duygularınızın abartılmış bir şekilde ifade edilmesinden ibarettir. Öfkenizi dindirmenin en etkili yöntemi ise ilk önce kendinize, “Bu şekilde davranırsam, sonunda ne olur?” diye sormaktır. Ardından da sizi neyin öfkelendirdiğini tespit etmelisiniz. Sakinleşmeye başladığınızda hissettiğiniz duyguları uygun bir dille ifade edin. Böylelikle öfkenizi içinize de atmamış olursunuz.

• Kişi öfkelenmişse, yaşadığı olumsuz duygulardan dolayı kafası karışır ve sağlıklı düşünemez. Bu nedenle bulunduğu ortamdan uzaklaşarak, en az 10 dakika kalabileceği sessiz bir yer seçmelidir. Eğer sessiz ve güvenli bir ortam bulunamazsa, bu yer zihinde hayal edilerek de oluşturulabilir.

• Öfke Kontrolünü Sağlamanın En Etkili YollarıKasların gevşetilmesi, öfkeye neden olan düşüncelerden kurtulmak için oldukça etkili bir yoldur. Ayrıca kişinin çeşitli sorunlarla başa çıkma kapasitesini arttırır. Kas gevşetme egzersizini şu şekilde uygulayabilirsiniz: Rahat bir pozisyona geçtikten sonra, gerginlik hissedinceye kadar yumruklar sıkılıp gevşetilir. Her defasında gerginlik azaltılarak tekrarlanır. Daha sonra pazılar, sıkılıp gevşetilir. Son olarak, birkaç saniye nefes tutulup, özgürlük duygusunu hissedecek şekilde bırakılır. Spor, meditasyon, dans, yürüyüş, masaj gibi aktivitelerle de gevşemeniz için faydalı olacaktır.

• Gülmek, oldukça güçlü bir duygudur. Öfkelendiğinizde, duygusal boşalma sağlayarak, öfkenin yoğunluğunun azalmasına yardımcı olur. Yani mizahla öfke duygusunun bir arada yaşanması mümkün değildir. Ancak burada önemli olan nokta, mizahla alaycılığı karıştırmamaktır. Çünkü alaycılık da öfke ifadesinin bir başka yoludur. Mizah ise, sorunlarla yüzleşmek demektir.

• Öfke kontrolü, acele tepki vermeyi ertelemek, farkında olmak ve kabul etmekle sağlanır. Öfke kontrolünüz sizin kabul edeceğiniz düzeyi geçtiyse mutlaka profesyonel yardım almalısınız. Öfke kontrolü terapilerinde, sorunlarla başa çıkma yöntemleri öğretilir ve kendinizi ifade etmenize yardımcı olunur. Böylelikle daha sağlıklı kararlar vererek, kendinize ve çevrenize vereceğiniz zararları önlemiş olursunuz.

Yazar: Dilara Yeten

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku