Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Oktay Akbal Kimdir?

0 530

Yaşamı:4310_oktay_akbal_

Yazın tarihimizin en önemli yazarı arasında yer alan Oktay Akbal, 20 Nisan 1923 tarihinde İstanbulda dünyaya gelmiştir. Oktay Akbal, ülkemizin ilk gerçekçi romancılarından Ebubekir Hâzım Tepeyaranın torunudur. Usta yazar, bir süre Saint Benoit Fransız Lisesinde eğitim almış daha sonra İstiklal Lisesine kaydolmuştur. Ortaöğrenimini burada tamamlayan Oktay Akbal, 1944 yılında İstanbul Hukuk ve iki yıl sonra Edebiyat fakültelerinde eğitim almıştır. Ancak söz konusu iki fakülteyi de nihayete erdirmeyen Akbal, yazın yaşamına atılmıştır.

4310_oktay_akbal

Dönemin önemli dergilerinden Servet-i Fünûn ve Uyanış adlı dergilerde bir süre sekreterlik görevini icra eden usta yazar, birkaç yıl da Tercüme Bürosunda memurluk görevini yerine getirmiştir. Ancak bu işlerden sonra Oktay Akbal, gazetecilik mesleğine yönelmiştir. Kaleme aldığı öyküleri ve dilimize aktardığı çeviri eserleri gazetelerde yayımlayan Oktay Akbal, oldukça önemli gazetelerde yazılarını yayımlamıştır. Bu yıllarda usta yazar, Yeni Sabah, İkdam, Vakit gibi gazetelerde öykü, çeviri ve eleştiri yazılar kaleme almıştır. Genellikle tarih kokulu eseler kaleme alan Oktay Akbal, 1985 yılında yazmaya başladığı Hürriyet gazetesinde uzun yıllar yazmış daha sonra Milliyet gazetesine geçmiştir. Söz konusu iki büyük gazetenin ardından Oktay Akbal, Cumhuriyet gazetesinde yazmaya başlamıştır ve günümüzde de burada köşe yazarlığına devam etmektedir.

Yazın Yaşamı:

Oktay Akbal da, kalemi çok erken yaşta eline alan yazarlarımız arasındadır. Henüz ilkokulda öyküler yazmaya başlayan Akbal, yeteneğini bu yaşlarda öğretmenine göstermiştir. İlkokulda okuduğu yıllarda bir roman denemesi yapacak kadar yeteneğini ortaya koyan Oktay Akbal, daha sonra lisede kaleme aldığı “Ana Katil” adlı öyküsü edebiyat öğretmeni tarafından keşfedilmiş ve öykü o yıllarda İkdamda yayımlanmıştır. Akba’lın, edebiyat öğretmeni Zahir Güvemli de bu söz konusu öyküyü resmetmiştir ve öykü usta yazarın ilk imzalı yazısı olarak edebiyat tarihimizdeki yerini almıştır. İkdam gazetesinde yayımlanan öyküden önce ise Akbalın çeşitli çocuk dergilerinde de öyküleri yayımlanmıştır.

4310_deneme (1)

Oktay Akbal, yazın yaşamını ilk dönemlerinde genel olarak aşk ve macera konularına yer vermekteydi. Ancak zamanla kendisini edebiyat dünyasına tanıtan ve onunla özdeşleşen yazma üslubuna sahip olmuştur. Oktay Akbal, bu değişimin Sait Faik Abasıyanığı okuduğu zaman başladığı dile getirmiştir. Birçok öykü, roman, deneme, inceleme, anı, gezi ve günce kalem alan usta yazar, roman türündeki ilk kitabını 1946 yılında çıkarmıştır. Önce Ekmekler Bozuldu adındaki bu roman edebiyat otoriteleri tarafından büyük bir övgü ile karşılanmıştır. Daha sonra bu başarılı eserlerin devamı gelmiştir ve Oktay Akbalın birçok yapıtı ülkemiz edebiyatının en önemli kitapları arasında anılmaktadır.

Yazarın bu başarının bir temsili olarak birçok kitabı ülkemizin önemli edebiyat ödüllerini almıştır. Bunlar arasında sırasıyla; Garipler Sokağı- 1950 TDK Roman Ödülü, Suçumuz İnsan Olmak- 1958 TDK Roman Ödülü, Berber Aynası- 1959 Sait Faik Hikâye Armağanı, Senin Adın Aşk- 1993 Sedat Simavi Ödülü ve son olarak 2000 yılında Oktay Akbalın tüm romanları Orhan Kemal Roman ödülünü almıştır.

Bazı Eserleri:
*Roman ve Hikâyeleri:
*Garipler Sokağı
*Suçumuz İnsan Olmak
*İnsan Bir Ormandır
*Düş Ekmeği
*Yeşil Ev
*Önce Ekmekler Bozuldu
*Aşksız İnsanlar
*Berber Aynası
*İki çocuk
*Hey Vapurlar
*Gece Kapını Üstüme Kapat
* İstinye Suları

Hatıra:
*Şair Dostlarım
*Hiroşimalar Olmasın
*Anılarda Görmek
*Kırmızı Tenteneli Tramvay Babıalide 50 Yıl
*Cüce Çeşme Sokağı Nerede

Deneme:
*Konumuz Edebiyat
*Dost Kitapları
*Ölümsüz Oyun
*Odamda Bir Güvercin
*Yazar Bir Tanktır
*Temmuz Serçesi

Yazar:Canan Yıldırım

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku