Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Aile Yemeklerinin Çocuklar Üzerindeki Fiziksel ve Zihinsel Etkileri

0 365

Aile Yemeklerinin Çocuklar Üzerindeki Fiziksel ve Zihinsel EtkileriÖzel günlerde tüm aile üyelerinin yaşlısı genci masa etrafında toplanır ve sevdikleriyle bir araya gelerek sohbetler ederler. Ancak aile yemekleri günümüzde bayram dönemleri ile sınırlı kalmaya başlamıştır. Yeni yapılan bir çalışmada, düzenli olarak aile bireyleri ile yemek yiyen çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimlerinde olumlu etkiler gözlemlendiği belirtilmiştir. Araştırmacılar, aileleriyle beraber yemek yiyen çocukların, aileleriyle nadiren yemek zamanları geçiren çocukları karşılaştırdığında, 10 yaşına kadar daha iyi sosyal becerilere ve genel zindeliğe sahip olduklarını bulmuşlardır. Bu, sık aile yemeklerinin sağlığa yararı olduğunu gösteren ilk çalışma değildir. Örneğin, 2011 yılında yayınlanan bir çalışma, haftada en az üç öğün aileleriyle yemek yiyen çocukların haftada üç öğün aile yemeklerinde daha az bulunanlara göre kilolu olma ihtimallerinin daha düşük olduğunu bulmuştur. Ancak bu tür çalışmaların bazı eksiklikleri vardır.

Bu kısıtlamalar göz önünde bulundurulduğunda düzenli aile yemeklerinin çocukların zihinsel ve fiziksel sağlıklarını nasıl etkilediğine ilişkin uzunlamasına bir analiz yürütmeye karar vermişlerdir.

Araştırmacılar, Çocuk Gelişimi Çalışmasının bir parçası olan 1500 çocuğa ilişkin araştırma yaptılar. Bütün bu çocuklar 2010 ve 2011 yılları arasında doğdu ve 5. aydan itibaren çalışmanın bir parçası olarak takip edildiler. Çocuklar 6 yaşına geldiğinde, ebeveynleri ne sıklıkta aile yemeklerine katılım olduğunu araştırmacılara bildirdi. Her çocuğun genel zindelik ve zihinsel sağlığı da 10 yaşına geldiğinde değerlendirildi. Yemek sırasında Televizyon izlenmemesinin bu araştırmada obezite riskini azalttığı ortaya çıkmıştır. Araştırmacılar, obezite riskinizi azaltmak için akşam yemeği sırasında TV izlemenin bırakılması gerektiğini söylemektedir.

Aile Yemeklerinin Çocuklar Üzerindeki Fiziksel ve Zihinsel EtkileriAyrıca, Boğaziçi Üniversitesi, ortak yazar olarak çalışmaktadır. Çünkü 6 yaşından önce çocuklar hakkında yaptıkları araştırmalardan ötürü çok fazla bilgi sahibi olmuşlardır. Mizaç ve bilişsel yetenekleri, annelerinin eğitimi ve psikolojik özellikleri ve daha önceki aile işleyişleri değerlendirilmiştir. Sonuçlara farklı bir ışık tutabilen çocukların veya ailelerin önceden var olan koşulları ortadan kaldırılmıştır.

Aile yemeklerine katılan çocuklarla katılmayanlar karşılaştırıldığında, aile ile bir arada olan çocukların daha iyi bir genel vücut yapısına, ve 10 yaşında daha iyi sosyal becerilere sahip oldukları ortaya çıkmıştır.

Aile Yemeklerinin Çocuklar Üzerindeki Fiziksel ve Zihinsel EtkileriBir çocuğun ebeveynlerinin hepsinin yemek masasında bulunmasının, çocuklara sosyal etkileşim, gündelik sosyal konuları veya endişeleri tartışabilme imkanı sağladığı belirtilmiştir. Çocukla olumlu iletişim kurulması, çocuğun aile birimi dışındaki insanlarla daha iyi iletişim becerilerine girmesine yardımcı olmaktadır. Popülasyon, sağlık çerçevesinden elde edilen bulgular, aile yemeklerinin çocukların psikososyal refahı üzerinde uzun süreli etkilere sahip olduğunu göstermektedir. Aile bireylerinden gün geçtikçe uzaklaşan çocuklar içe kapanık ve asosyal olmaktadırlar. Bu da özgüven eksikliği demektir.

Günümüz toplumunda, yemek masasının etrafında sevdikleriyle yemek yemek yerine TV önünde yemek yemek normal haline gelmiştir. Ancak bu son araştırmalar, geleneksel aile yemek zamanlarına dönmenin zamanının geldiğini göstermektedir.

Yazar: Osman Uçar

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku