Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Ön Yazı Nedir? Nasıl Yazılmalıdır?

1 633

Ön Yazı Nedir? Nasıl Yazılmalıdır?

İş, staj başvurularında istenen ön yazının aslında o kadar önemli olmadığını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Ön yazı, sizin cv’nizden önce gelen ve iş başvurularında öncelikli olarak gözden geçirilen ilk noktadır.

Ön yazı, bir giriş, kişinin kendisini gösterdiği, ilerideki hayatı hakkında çizdiği yolu gösteren önergedir. Bir nevi cv’nin özeti diyebiliriz aslında. Ön yazı, düşünceleri nasıl az ve öz şekilde dile getirebildiği, kendini ne kadar açık ve özgün bir şekilde ifade edebildiğini, iletişim kurma yeteneğini bir nevi kişiliğini yansıtmaktadır.

Ön yazılar genellikle tek sayfalık dokümanlardır. Elbette, giriş, gelişme ve sonuç bölümlerinden oluşur. Fakat bu yazıyı yazmadan önce etraflıca bir düşünmek gerekir.

Ne yazmalıyım ben?
Bunu parçalara bölerek anlatmak daha iyi olabilir aslında. Giriş, gelişme ve sonuç kısmından bahsetmiştik. Öncelikle ön yazıya bir ‘giriş’ yapılmalıdır. Burada başvurduğunuz kurumun kim olduğunu, sizin neden bu kurumu seçip, hangi kadrosuna iş/staj başvurusu yaptığınızdan bahsetmeniz gerekir. Örneğin; ‘ABC üniversitesi xyz mühendisliği bölümü mezunuyum’ diyerek başlayabilirsiniz. Bu kısımdan sonra işverene gerekli olan bilgiler verilmeye başlanmalıdır. Yani ‘Neden, ne için, hangi kadro talebi için yazıyorsun?’ Bu kısmı yazdıktan sonra iş başvurusunda bulunduğun kurumu ya da o ilanını nereden duyduğunuzu da belirtmek gerekiyor.

Ön Yazı Nedir? Nasıl Yazılmalıdır?Neden ben?
Bu kısım can alıcı noktadır. Aslında kişinin bir nevi ‘kendisini pazarladığı’ noktadır. Onlarca, yüzlerce hatta binlerce başvuru arasından neden sizi tercih etmeliler? O yüzden direkt olarak konuya girmeniz en doğrusudur. Ön yazının gelişme kısmındaki amaç da, iş verenin sizi işe alması konusunda etkilenmesidir. Örneğin; ‘Bir işletmeci olarak, satış pazarlama konusunda ileri düzeyde bilgi birikimi ve tecrübem vardır. Bu konu üzerine aldığım eğitimler ve bir çok sertifikalarım mevcuttur’.

Neden o şirket?
Bu kısım da, sizin neden onları tercih ettiğinizdir. Kendiniz hakkında bilgileri verip, tanıttıktan sonra, sırada o kurumu neden seçtiğiniz, o kurumun başarıları gibi bir çok konudan bahsedebilirsiniz. Başvurduğunuz kurumun çalışma ortamından, çalışma felsefesine olan ilginizden ve sizin o ortamda çalışmaktan gurur duyacağınızı dile getirebilirsiniz.

Ön Yazı Nedir? Nasıl Yazılmalıdır?Son kısımda ne olmalıdır?
Son kısım da, işverenin okuduğunda iz bırakacak noktalar olmalıdır. Kapanış cümlelerinizi öyle seçmelisiniz ki, tıpkı yemekten sonra yediğiniz tatlı gibi ağzınızda tadı kalmalıdır. Sizin burada yazacağınız cümleler, bir sonraki görüşme için yeni bir kapı açar. Ön yazınızdaki iddianızı baskın bir şekilde gösterip, nazik bir şekilde bitirerek, o işi ne kadar istediğinizi göstermeniz gerekir.

Tüm kısımlar tamamlandıktan sonra yazdıklarınızı bir kez daha gözden geçirip, imla ve yazım hatalarını düzeltmeli ve iyi dileklerinizi belirten bir kapanış cümlesi, altına attığınız gösterişli imzanızla birlikte ön yazınızı tamamlayabilirsiniz.

Yazar: Ali MAZILIGÜNEY

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku