Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Pelet Nedir?

0 552

Bu yazımızda çevre için oldukça faydalı alternatif enerji kaynağı olarak kullanılan pelet nedir? sorusunun cevabını vereceğiz. Pelet, doğaya, doğal olarak bulunan kaynaklara minimum düzeyde zarar vermesiyle bilinen sıkıştırılmış talaş odun ve yakıt türüdür. Kelime anlamı olarak ise misket, yumak, topak, tablet gibi anlamları içerir. Terminolojik olarak ise küçük formda oluşturulmuş ve genellikle de 6-10 mm çaplı uzunluktaki yakıtlardır. Bu içerikler ağaç kabukları, zirai ürünler, fındık, ceviz, badem kabukları gibi bazı doğal ürünlerden elde edilmiş olan yakıtlardır.

Pelet Nedir?

Farklı türden odun çeşitleri kullanımıyla pelet üretimi yapılmaktadır. Fakat genellikle yumuşak odun olarak adlandırılan ibreli ağaçlar, peletler için uygun formludur. Çünkü yapı olarak yumuşak olan odun seçenekleri sert odunlara göre daha fazla lignin içerir. Lignin ise doğal yapıştırıcı madde olarak odunda yer aldığında bağlayıcı madde niteliği taşır. Peletlerin üretim aşamalarında herhangi bir katkı maddesine gerek yoktur. Yani katkı maddeleri olmadan kalorifer kazanlarında, sobalarda, ekmek fırınları ve benzeri alanlarda kullanım sağlanabilecektir.

Çoğu kişi tarafından yaygın bir şekilde kullanım sağlanan kömür, petrol gibi fosillerin esaslı yakıtlar olduğu söylenebilir. Bu yakıt türleri, çevresel tehditleri de beraberinde getirir. Fakat pelet yakıtları tam aksinedünyaca bilinen ve birçok ülkede de yaygın kullanılan zararsız içeriklerdir.

Pelet Çeşitleri Nelerdir?

Peletler ihracatta karşılaşılan ve sık kullanılan yakıtlar olduğu söylenebilir. Peletler yakıt olarak kullanılan en zararsız yakıt türleridir. Yakıt için tercih edilen pelet çeşitleri iseşu şekilde sıralanabilir:

  • Odun peleti,
  • Alfaalfa pelet,
  • Atık pelet
  • Talaş pelet,
  • Ayçiçeği sapı pelet
  • Ot çeşitli pelet
  • Saman pelet,
  • Zeytin posası (prina) pelet,
  • Kömür karışımı pelet,
  • Yonga kömür karışımı pelet,

Briketlerde silindirik, kare, delikli, dikdörtgen şeklinde değişik boyutlarda peletler bulunmaktadır. Bu pelet seçenekleri en yaygın olarak tercih edilen çeşitlerdir. Pelet seçenekleri farklı farklı endüstriyel ve tarımsal atıklardan meydana getirilir. Yapılış işlemi; öğütülmesinin ardından yüksek basınç altında sıkıştırılma işlemi ile küçük formlara kavuşturulur. Bu işlem pelet çeşitleri doğrultusunda özel seçeneklere uygun olarak yapılır. Peletlerin genellikle ham maddeleri, talaş, kabuk, dal, yonga, ağaç ve buna benzer olarak ormanların bütün atıkları olduğu söylenebilir. Bunun yanı sıra talaş, tahta parçası, takoz gibi bazı malzemeler de pelet yapımında sık kullanılan malzemeler arasındadır.

Peletlerin diğer yakıt türlerine göre daha zararsız olması son zamanlarda tercih edilme nedenleri arasındadır. Ayrıca boyutları küçük ve kullanımları da oldukça rahattır. Hammaddelerin üretim ise farklı teknikler kullanılarak sağlanmaktadır. Bu peletlerin üretimlerinde odunların formları çok önemlidir. Sert ya da yumuşak odun türü olmasına dikkat etmek gerekir. Genellikle yumuşak odun ağaçlar pelet oluşumunda muhteşem olacaktır.

Pelet Yakıtlarının Avantajları Nelerdir?

Yakıt peletlerinin birçok avantajı ve yararı vardır. Peletlerin avantajları ise şu şekilde açıklanabilir: pelet yakıtı rafine olabilen bir biyokütle olarak tanımlanabilir. Peletlerin, depolama işlemi ve aynı zamanda nakliyesi de oldukça basittir. Pelet avantajları arasında yanma süreleri ile sağladığı enerjiler de avantaj olarak sıralanabilir. Ayrıca aynı miktarlarda kullanılan odunların verimliliğine göre de verimli yakıtlardır. Bu yakıtlar farklı yakıtlara göre ise daha uygun ve ucuzdur.

Pelet yakıtlar, % 100 yerli olan ve aynı zamanda öz kaynaklardan üretilen içeriğe sahiptirler. İnsan sağlığına ve çevresel faktörlere de zararı olmayan yapıları vardır. Ayrıca katı yakıtlı sistemlerin içinde en temiz olarak yanabilen yakıtlar peletlerdir. Kullanımdan sonra ise atık miktarları az olduğundan dolayı kirliliğe yol açmaz. Pelet avantajları peletlerin üretimleri yapılırken ormanlar da korunur. Bu üretimler ise orman bakımı, orman gençleştirme ve iyileştirme faaliyetleri olarak elde edilir.

Yerli Pelet Üreticisi: Nok Pelet

Nok Pelet Zonguldak’ta kurulmuş ve tamamen yerli çam pelet üreten bir şirkettir. Ayrıca oldukça başarılı geri dönüşümler sağlayarak çevreye tamamen zararsız pelet üretimleri sağlamaktadır. Pelet, geri dönüşümleri ile birçok odun türünden yakıt elde edilir. Bununla birlikte yaygın bir şekilde kullanımı sağlanan kömür, fosil, petrol gibi bazı yakıtların ortaya çıkaracağı tehlikelerin önüne geçilmektedir. Nok Pelet firması, pelet yakıtları ile doğa ve insanlara sorumlu bir şekilde üretimini gerçekleştirmektedir. Bunun yanı sıra alternatif yakıtlar olan enerji ve ısı yakıtları üretimi de sağlıyoruz.

Nok Pelet firması, pelet çeşitleri ve bu kapsamda yakıt üretimlerini başarılı bir şekilde devam ettirmektedir. Bu üretimlerde ileriye dönük hayatı kolaylaştıran ürünler ortaya çıkacaktır. Ayrıca sanayi devrimi ile başlamakta olan yoğun enerji ihtiyaçlarının 21. yüzyılda da ileri teknoloji sayesinde devam ettirilmesini amaçlamaktadır. İnsanlara bu tarz enerji ihtiyaçlarını giderebilmek adına farklı enerji kaynakları sunmaktadır. Son zamanlarda sık tercih edilen ve kullanılan fosil esaslı kaynaklar, yenilenebilir özellikte olmadığından dolayı rezervler bir hayli kısıtlanmıştır.

Bu yakıtların kullanımıyla alakalı meydana gelen karbon monoksit (CO), karbon dioksit (CO2), kükürt dioksit (SO2) gibi bazı gazlar doğal düzene zarar verdiğinden dolayı bu problemleri çözecek yakıtlar üretmektedir. Ortaya çıkan bu gazlar, küresel ısınmanın da hızlanmasına neden olmaktadır. Bu sebeple de, Nok Pelet firması dünyadaki hava kirliliği sorunun çözümünü oluşturan firmalardan biri haline gelmeyi hedeflemektedir. Bu niteliklerin yanı sıra pelet fiyatları kapsamını da uygun değerlerde tutarak, bütçe dostu fiyatlar sunmaktadır. Bio yakıt üretimiyle birlikte aynı zamanda döviz kazandıran ve yurt dışına da ihraç edilecek şekilde üretimler oluşturmaktadır. Yakıt alanında yerli üretim olarak yapılan imalatların geri dönüşümlü bir şekilde oluşturularak, müşteri memnuniyeti üst safhada tutmaktadır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku