Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Peter Pan Sendromu Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

0 1.600

Peter pan sendromu, olgun yaştaki kişilerin sosyal açıdan hala çocukmuş gibi davranması durumunu ifade eder ve aslında bir davranış bozukluğudur. Bu yüzden oldukça önemli ve ciddi bir rahatsızlıktır. Bu sendrom, erkeklerde kadınlara göre çok daha sık ve olgun yaşlarda ortaya çıkmaktadır. Genel olarak ailelerde yaşanan otorite boşluğu sebebiyle ortaya çıkan bu sendrom, sorumluluk almadan büyütülen çocuklarda da sıklıkla görülmektedir.

Peter Pan Sendromu Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?Kişiler birer yetişkin olduklarında karşılarına çıkan zorluklarla baş edemeyince çocukluk dönemine dönmek isterler. Bu sebeple kişilerde peter pan sendromu meydana gelir. Bu hastalık aslında psikolojik bir rahatsızlıktır. Bu nedenle kişi, kontrol altına alınarak hemen tedavi edilmelidir.

Peter Pan Sendromunun Belirtileri Nelerdir?

Peter pan sendromuna yakalanan kişide birtakım belirtiler ortaya çıkar. Kişide meydana gelen bu belirtiler ise şunlardır:

  • İrade zayıflığı,
  • Özgüven eksikliği,
  • Sözünde durmama,
  • Kendini aşırı özgüvene sahipmiş gibi gösterme,
  • Görünüşüne aşırı bir şekilde dikkat etme gibi belirtiler peter pan sendromu görülen kişilerde meydana gelen belirtiler arasındadır.

Peter Pan Sendromuna Sebep Olan Faktörler Nelerdir?

Peter pan sendromu birçok nedenden ötürü meydana gelebilir.  Ancak bu sendromun temel nedeni çocukluk dönemine dayanır. Kısacası çocukluk döneminde yaşanan sıkıntılar bu sendroma sebep olmaktadır. Bu sendrom, çocukluk döneminde herhangi bir sorumluluk almadan büyütülen çocuklarda ya da otorite boşluğu yaşanan ailelerin yetiştirmiş olduğu çocuklarda sıklıkla görülür. Bunların yanında herhangi bir kısıtlama ile Peter Pan Sendromu Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?karşılaşmamış, aşırı rahat ve özgür bırakılan çocuklarda da peter pan sendromu görülebilmektedir. Çocuklar ergenlik veya yetişkinlik döneminde hayatın sıkıntılı ve zorlu zamanlarda sorumluluk almayı hiç istemezler. Bunlarla mücadele etmek yerine çocukluk dönemine dönmeyi tercih eder ve orada kalmak isterler.

Peter Pan Sendromunun Türleri Nelerdir?

Peter pan sendromu, yaş gruplarına göre farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Bu bakımdan peter pan sendromunun yaşa göre gelişimini şu şekilde ifade edebiliriz:

  • 10-15 yaş arası dönem: Kişi yoğun endişe sebebiyle dış dünyaya kendini kapatır.
  • 16-22 yaş arası dönem: Kişi kendini aşırı beğenir ve dış dünyaya karşı kabalaşır.
  • 23-25 yaş arası dönem: Kişinin bu dönemde genel bir mutsuzluk hali vardır.
  • 26-30 yaş arası dönem: Kişi, sosyal sorumluluklarının artmasıyla birlikte ciddi bir bunalım geçirir.
  • 30-45 yaş arası dönem: Kişi bu dönemde kendini çocuksu haller ile ele verir.
  • 45 yaş ve sonrası dönem: Bu son evrede ise kişi yaşadığı ümitsizlik halleri ile çocukluğuna büyük bir özlem duyar.

Peter Pan Sendromu Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?Peter Pan Sendromu Nasıl Önlenir?

Peter Pan sendromunda hem ailelerin davranış şekli ve yapısı hem de bireylerin kişilik özellikleri büyük önem taşır. Aile düzeni ve yapısı peter pan sendromunda oldukça önemli bir faktördür. Genel olarak çocukların aşırı özgür ve rahat bırakılması sonucunda meydana gelen bu sendrom, kişilerin birer birey olarak hareket etmesini önemli ölçüde engellemektedir. Kişinin herhangi bir konuda sorumluluk almasını ve kendi kendine karar verebilme yetisini bile engellemektedir. Bu durum da kişilerin ileride kendi hayatını idame ettirebilmesini fazlasıyla zorlaştırır. Bu sebeple peter pan sendromu kontrol altına alınmalıdır. Ailelerin de bu durumda çocuklarına olan davranış şekillerini değiştirmeleri ve çocuklarının yetişkin bir kişi olduğunu kabullenmesi gerekmektedir. Eşlerin de bu durumda aşırı koruyucu olmaması gerekir. Bireyler de sorumluluklarını üstlerine alarak eşlerine karşı çocuk gibi davranmamalıdır. Ailelerin çocuklarına vereceği sorumluluklar peter pan sendromunun önüne geçecektir. Bu yüzden peter pan sendromunun tedavisi ilk olarak ailede başlamalıdır. Aileler de mutlaka alanında uzman kişilere danışarak, bu hastalığın tedavi edilmesi konusunda yardım almalıdır. Uzman kişiler de ilk olarak sendromun sebeplerini araştırmalı ve tedaviye bu şekilde başlamalıdır.

Peter Pan Sendromunun Tedavisi Nasıl Yapılır?

Peter pan sendromu ancak alanında uzman kişiler aracılığıyla tedavi edilebilir. İlk önce bir psikiyatrist ya da bir psikolog aracılığıyla kişiye peter pan sendromu teşhisi konulur. Daha sonra kişilerde psikoterapiler ile peter pan sendromu en alt seviyeye indirilir. Burada ulaşılmak istenen hedef kişilerin sorumluluk almalarını ve gerçek dünyaya döndürülmesini sağlamaktır.

Peter Pan Sendromu Testi Nasıl Yapılır?

Psikolojik hastalıklarda testler genelde sorularla ilerler. Bu nedenle peter pan sendromu belirtileri gösteren kişiye terapist tarafından çeşitli sorular sorulur ve ardından hastalığa bir teşhis konulur. Bu konuda yapılan terapiler ise kişide olumlu sonuçlar vermektedir.

Peter Pan Sendromu Tedavi Edilmezse Ne Olur?Peter Pan Sendromu Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Peter pan sendromu geçiren kişiler genel olarak sorumluluktan kaçan, eğlence arayan, ekonomilerine sahip çıkamayan, insan ilişkilerinde oldukça başarısız kişiler olması sebebiyle tedavi edilememeleri durumunda yaşamları boyunca tahmin edemedikleri bir hayat sürmek zorunda kalırlar. Bu nedenle peter pan sendromuna yakalanan kişilerin, yaşanılan bu durumları atlatabilmeleri için mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir. Eğer tedavi edilmezlerse hayatları boyunca mutsuz, eksik ve yetersiz hissedecekler ve tüm bunlar sonucunda da boş bir hayat geçireceklerdir.

Yazar: Sevinç Urgenç

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku