Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Plasenta Nedir?

0 422

Plasenta, fetusa oksijen ve besin sağlamak için hamilelik sırasında uterusta büyüyen bir organdır. Anterior plasenta uterusun önünde bulunur ve kendisini aşağıda verilen farklı pozisyonlardan birinde tutabilmektedir. Bu pozisyonlar aşağıdaki gibidir:
• Posterior, uterusun arkasında
• Ön, uterusun önünde
• Rahim tarafında
• Fundal, uterusun tepesinde
• Alçakta yatan, uterusun dibinde ve bazen de rahim ağzında
Ön plasenta genellikle hamileliği veya fetüsün sağlığını etkilememektedir. Ancak, kadının tıbbi muayenelerinin nasıl yapıldığını değiştirebilir ve bazen belirli riskleri arttırmaktadır.

Ön Plasenta Nedir?

Plasenta hamilelik sırasında uterusta yetişen, göbek kordonu ile bebeği oksijen ve besinlerle besleyen bir organdır ve plasenta rahim duvarına bağlanır. Ayrıca Anterior plasenta uterusun önüne bağlanan plasenta için kullanılan tıbbi terimdir. Ön plasenta, midenin önü ile fetüs arasındadır. Çoğu zaman, döllenmiş bir yumurta uterus duvarının arkasına yerleşmektedir. Bu olduğunda, plasenta genellikle o duvar boyunca oluşmaktadır ve doktorlar bunu arka plasenta olarak adlandırmaktadır. Bazen, ön plasentaya sahip olmak kadının fetal hareketleri hissetmesini zorlaştırabilmektedir. Bazı durumlarda, bir doğum uzmanının fetal kalp atımını tespit etmesini zorlaştırmaktadır.

Plasentanın Konumu Hamileliği Etkiler mi?

Genel olarak, plasentanın konumlandırılması, plasenta previa adı verilen rahim ağzını engellemedikçe, hamileliği veya fetusu etkilememektedir. Plasenta previalı olan kişinin izlenmesi için hastanede kalması ve sezaryen ile doğum yapması gerekebilmektedir. Bununla birlikte, anterior plasentanın hamileliği veya tedavisini etkilemesi muhtemel değildir. Ön plasenta ile hamilelikteki farklılıklar azdır ve ön plasentaya sahip olmak oldukça yaygın bir durumdur. Plasentanın bebeğin önündeki konumuna bağlı olarak, anterior plasentalı kişi, özellikle fetüsün daha küçük olması durumunda, gebelikte, posterior plasentalı kişi kadar güçlü fetal hareket hissetmeyebilir. Kişinin amniyosenteze ihtiyacı olduğu durumlarda, ön plasenta doktorun testi yapmasını biraz zorlaştırabilmektedir.
Bebeği çevreleyen Amniyosentez, amniyotik sıvının bir örneğini alan bir prosedürdür. Doktor sıvıyı herhangi bir anormallik belirtisi için analiz etmektedir. Bu testi kişinin karnından uterusa bir iğne sokularak gerçekleşmektedir. Ayrıca rahim önündeki plasenta yerleşimi bunu daha zor hale getirebilmektedir.

Teşhisi

Plasenta yerleşimi, genellikle 18 ila 20 hafta arasında gerçekleşen bir ultrason yardımıyla belirlenebilmektedir. Bu ultrason sırasında, doktor fetüs ve plasentayı herhangi bir anormallik açısından inceler. Bazen, plasentanın yerini kontrol etmek ve serviksin kaplanmadığından emin olmak için doğum tarihine kadar ilave ultrasonlar önerebilmektedir.

Komplikasyonları

Ön plasenta genellikle endişe nedeni olmasa da bazı çalışmalar plasentanın konumunun gebeliğin sonucunu etkileyebileceğini göstermiştir. Yapılan bir çalışma da ön plasentalı kişilerin bazı yaşadığı komplikasyon riskinde artış olabileceğini göstermiştir. Bu komplikasyonlar aşağıdaki gibidir:
• Hamileliğe bağlı hipertansiyon
• Intrauterin büyüme kısıtlaması
• Hamilelik diyabeti
• Plasental abrupsiyon
• İntrauterin fetal ölüm
Ön plasentalı kişilerin bebek doğduktan sonra daha yüksek problem riski olduğunu öne süren bazı kanıtlar da vardır. Ayrıca plasenta hamilelik sırasında yer değiştirebilir ve başka bir yönde büyümeye başlayabilmektedir. Ön plasenta yukarı doğru ve kendisini büyük kan damarlarının çoğunun bulunduğu uterusun tepesine bağlayabilir.

Ne Zaman Doktora Müracaat Edilmelidir?

Plasenta Nedir?Tüm hamile kadınlar hamileliği boyunca düzenli olarak doktora görünmelidir. Anterior plasenta genellikle herhangi bir soruna neden olmazken, diğer semptomlar plasentada bir problem olduğunu göstermektedir. Hamile biri bazı belirtilerden herhangi birini fark ederse derhal doktorunu görünmelidir. Ve bu belirtiler aşağıdaki gibidir:
• Vajinal kanama
• Hızlı veya sürekli kasılmalar
• Şiddetli bel ağrısı
• Karın ağrısı
• Azalmış fetal hareket
• Rahimde sıkılık
Ayrıca plasenta probleminin belirtileri aniden başlamaya meyillidir ve sıklıkla şiddetlidir. Plasenta uterus duvarının önünde büyüyünce, plasenta ön plasenta oluşmaktadır ve tipik olarak endişe nedeni değildir. Çoğu zaman, hamileliğin sonucunu veya yönetimini etkilememektedir. Bununla birlikte, kişinin fetal hareketleri hissetmesini veya doktorun fetüsün kalp atışını bulmasını zorlaştırmaktadır. Kişi hamilelikle ilgili endişeleri veya plasentayla ilgili sorun belirtileri hakkında doktoruna danışmalıdır. Düzenli doğum öncesi bakım, potansiyel komplikasyonların önlenmesine veya yönetilmesine yardımcı olmaktadır.

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku