Sallanan sandalyenin sağlığınıza bir çok faydası vardır; şaşırtıcı ama gerçek! Bu yazımızda sallanan sandalyenin sağlığınıza nasıl fayda sağlayabileceğini konuşacağız.
Birisi sallanan sandalyeden söz ettiğinde aklınıza ne geliyor? Muhtemelen tembel bir cumartesi öğleden sonra televizyon izlemek ya da iş yerinde yoğun bir günün ardından güzel bir kitap ile rahatlamak. Sanılanın aksine sallanan sandalye sadece rahatlatıcı olmakla kalmayıp aynı zaman da sağlığınıza bir çok faydası vardır. Aşağıda sallanan sandalyenin özellikle faydalı olduğu bazı rahatsızlıklar verilmiştir. Hadi inceleyelim;
*Alzheimer Hastalığı ve Demans:
Sallanırken anksiyeteyi azalttığı bilinen endorfinler salınır. Bu endorfinler özellikle sakinleştirilmeleri zor olan orta derece demans hastalarının ağrılarının azaltılmasında ve yatıştırılmalarını sağlamada oldukça faydalıdır. Yaşlı hastalarda bulunan bu hastalıklar çok zordur ve sallanmak bu hastaların genel sağlık durumlarını düzeltir.
*Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu:
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) ve dikkat eksikliği bozukluğu (DEB) olan çocukların bir sallanan sandalye üzerinde daha iyi odaklanmalarının mümkün olduğu tespit edilmiştir. Bunun nedeni hareket etmek için olan isteklerinin sandalye tarafından gerçekleştirilmesi ve böylece çocukların daha iyi konsantre olabilmeleridir.
Sallanan sandalye artrit hastaları için oldukça faydalı bulunmuştur. Her gün yaklaşık bir saat boyunca sallanmak diz esnekliğinin geliştirilmesini ve dizlerin etrafındaki kasların güçlendirilmesini sağlar ve hastaların iyileşmesini hızlandırır.
*Sırt Ağrısı:
Bazı egzersizlerle birlikte sallanan sandalye, sırt ağrısı olan kişilere oldukça faydalıdır. Bel fıtığı gibi hastalıkları olan kişilere bellerini kullanmadan sadece ayaklarını kullanarak 5 dakika sonrasında, sadece ayak parmaklarını kullanarak 5 dakika ve son olarak topuklarını kullanarak 5 dakika sallanmaları önerilir. Amerikan başkanı John. F. Kennedy Jr, bir doktor tarafından tavsiye edilmesinin üzerine, kronik bel ağrıları için sallanan bir sandalye kullanıyordu.
*Varis:
Sandalyenin sürekli hareketi nedeniyle kan dolaşımının gelişmesi, varislerin oluşmasını önler. Bu özellikle aktif bir yaşam sürmeyen kişiler için faydalıdır.
*Ameliyat Sonrası İyileşme:
Sallanmanın ameliyat sonrası iyileşmeye yardımcı olduğu bulunmuştur. Ameliyat sonrası pek çok hasta bağırsak sorunları yaşar, sallanmanın barsak aktivitesini daha çabuk geri kazandırdığı gösterilmiştir. Sallanma abdominal histerektomi sonrası ağrıyı azaltmaya yardımcı olur. Buna ek olarak, diz cerrahisi sonrası iyileşme sağlar.
*Hamilelik:
Sallanan sandalye gebeliğin farklı aşamalarında ve doğumdan sonra pek çok şekilde faydalıdır. Gebelik sırasında bir kaç dakika sallanmak fetüsün sinir sisteminin gelişmesinde yardımcı olur. Her gün bir kaç dakika boyunca sallanmak gebelikte oluşan sırt ağrılarına ve varislere iyi gelmektedir. Sezaryan yaptıran kadınlarda daha az gaz ve ağrı şikayeti olur ve daha hızlı iyileşirler. Kolik şikayeti olan bebekleri rahatlatmaya yardımcıdır. Bebekler daha az ağlayacak ve daha çabuk uykuya dalacaklardır. Anneye çok iyi destek sağlar ve emzirme için ideal bir yerdir.
Bir saat sandalyede sallanmakla, 150 kalori yakabilirsiniz. Sandalyede sallanarak kaslarınızı çalıştırabilir ve güçlendirebilirsiniz. Ayrıca vücut duruşunun geliştirilmesinde de faydalıdır.
*Yaşlılara Faydaları:
Pek çok yaşlı sallanan sandalyede sallanmaktan çok hoşlanır; farkında olmasalar da sallanmak aslında sağlıklarına çok fayda sağlamaktadır. Sallanmak endişelerini azaltır; bu da depresyonla ilişkili konularda daha az ilaç kullanmalarını veya hiç kullanmamalarını sağlar. Sallanmak ayrıca denge becerilerini geliştirir ve kazalara bağlı düşmeleri azaltır. Ayrıca inaktif olanlar için müthiş bir egzersizdir.
Sallanan sandalye, sadece bir mobilyadan çok daha fazlasıdır. Kendinize bir tane alın ya da kendi sandalyenizi kendiniz yapın ve sorunlarınızdan ucuz, basit ve rahatlatıcı bir yol ile uzaklaşın.
Kaynakça:
http://www.buzzle.com/articles/how-does-a-rocking-chair-benefit-your-health.html
Yazar:Tülay Arsoy