Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Ses Tellerine Ne İyi Gelir?

0 513

İletişim kurmamıza yardımcı olan en önemli unsurlardan birisi de sesimizdir. Sesimizde oluşacak olan değişim ve bozulmalar iş ve okul hayatından başlayarak özel hayata kadar aklınıza gelebilecek her konuda olumsuz etkiler gösterir. Özellikle mesleğinde sesi çok önem taşıyan öğretmenler, yöneticiler, ses sanatçıları ve çağrı merkezi içinde çalışanlar gibi kişiler büyük bir risk grubu içinde yer almaktadırlar. Ses organı bulunmuş olduğu ortam için de her türlü değişiklikten ve unsurdan kolayca etkilenebilecek hassas ve narin bir yapıya sahiptir. Ses organının sağlıklı olmasına ve güvenli kalmasına yönelik meydana gelen her davranış aslında diğer bir ismi ile ses hijyenidir. Peki sesi konusunda hassas olanlar için ses tellerine ne iyi gelir?

Ses Hijyeni Kuralları:

8470_ses_teli_11. Gün için de 2-3 litre su için. Nem, ses tellerini etkiler.

2. Sigara kullanımına gayet dikkat etmeniz gereklidir, ses tellerine ne iyi gelir diye merak ediyorsanız önce sigara dumanı bulunan yerlerden uzaklaşın. Sigara kronik larenjit, polip, gırtlak kanseri uzun süreli etkilerine ek olarak kısa sürede ses tellerinin kurumasına ve mukus artışı ile ses tellerine zarar verir.

3. Reflü, ses kısıklıklarını etkileyen etkenlerden biridir. Mide şikayetlerinizde ve reflü konusu hakkında bir hekime danışmanız en doğru hareket olacaktır.

4. Uyku bozuklukları da sizin ses sağlığını ciddi şekilde olumsuz bir yönde etkileyebilir. Uyku konusunda şikayetleriniz varsa, ilgili hekimler ile görüşmeniz ses tellerinizin sağlığı açısından en doğru yöntem olacaktır.

5. Nefes açıcı pastil ve şekerleri ihtiyatlı kullanmaya dikkat edin.

6. Ses tellerine ne iyi gelir konusunda boğaz temizleme çabanızı çok yapmamaya çalışın. Sık ve yumuşak olmadan boğaz temizlemek, öksürmek ses tellerinin fazlası ile zarar verir.

7. Uzun vadede konuşmanız lazım ise mutlaka ara ara ses molaları vermelisiniz.

8. Geniş ve büyük yerlerde mikrofon olmadan çıplak ses ile konuşmamaya ve şarkı söylememeye çalışarak özen gösterin. Bu önerilere dikkat ettiğinizde ses tellerinizi daha dikkatli kullanarak probleminizi asgariye düşürebilirsiniz.

Yazar:Ensar Türkoğlu

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku