Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Şifalı Kil Özellikleri, Sağlığa Faydaları ve Önlemleri

0 1.013

 Şifalı Kil Özellikleri, Sağlığa Faydaları ve Önlemleri  Tıbbi ve Kozmetik Killer

Kil, çok uzun süredir ilaç olarak kullanılmaktadır. Toksinleri yok etmek ve parazitleri öldürmek, kanamayı durdurmak, yaraları  tedavi etmek veya cildin durumunu iyileştirmek için kullanıldığı gibi gastrointestinal problemleri ve diğer hastalıkları tedavi etmek için de  kullanılır. Popüler bir malzemedir. İlginçtir ki, bilim adamları kilin sağlığa yararları hakkındaki bazı geleneksel inançları destekleyen kanıtlar buluyorlar.

Tıbbi ve kozmetik killer genellikle beyaz, gri, pembe, kırmızı, yeşil, mavi, kahverengi veya siyah renkte olabilen bir toz olarak satılmaktadır. Renk, bitki materyalleri gibi kil ile karıştırılmış maddelerin yanı sıra mevcut bulunan minerallerin kimliğine bağlıdır. Yenilebilir killer genellikle bir içecek oluşturmak için sıvı ile karıştırılır ve bazı sağlık gıda pazarlarında bulunur. Kozmetik killer ise daha çok mağazalarda bulunur.

Kil Nedir?

Kil yatakları, alüminyum filosilikat olarak bilinen bir familyaya ait minerallerden yapılır. “Phyllo”, minerallerin yaprağa benzer tabakalarda düzenlendiği anlamına gelir. Farklı kil türleri farklı alüminyum fillosilikatlar içerir.
Kil mineralleri yıpranmış ve aşınmış kayalardan gelir. Jeolojide “kil” tanımına göre, iki mikrometreden daha küçük çok ince parçacıklar olarak bulunurlar. Bir mikrometre bir milimetrenin binde biridir. Mineraller kendi başlarına veya topraktaki diğer materyallerle karıştırılabilir.
Çoğu kil minerali çok miktarda su emebilir ve bu şekilde şişebilir. Birçoğu ayrıca yüzeylerinde iyonları bağlayabilir ve daha sonra da ortam değiştiğinde iyonları serbest bırakabilirler. Bir iyon, bir atom veya bir atom grubundan oluşan elektrik yüklü bir parçacıktır. Kil mineralleri negatif yüke sahip olma eğilimindedir, bu yüzden çekmiş oldukları iyonların çoğu, pozitif olan metal iyonlarıdır. Doğada, karşı suçlamalar birbirini çeker.

Jeofaji

Kil yeme bir tür jeofajidir. Jeofaji, kil, tebeşir ya da toprak gibi maddelerin yenmesidir. Bu şekilde normalde yenilmeyen şeylerin yenilmesi rahatsızlığına da pika denir.
Pika genellikle anormal ve patolojik olarak kabul edilir. Örneğin demir eksikliği anemisinin bir belirtisi olabilir. Ancak, bilim adamları, jeofajinin patolojik olmak yerine besin ihtiyacını karşılamak için bir adaptasyon olabileceğini düşünmeye başlıyorlar.
Bazı gebe kadınlar hamileliğin erken evrelerinde, genellikle sabahları hasta oldukları zaman, toprak yemeye zorlanırlar. Bazı kültürlerdeki kadınlar geleneksel olarak şu anda da kil yemektedirler. Anne veya fetüsün ihtiyaç duyduğu mineralleri sağlayabilir veya fetüse zarar verebilecek toksinleri (ve belki de bakterileri ve virüsleri) temizleyebilir.
İşlenmemiş toprak malzemelerini doğadan almak, kirletici maddelerin varlığından dolayı tehlikeli olabilir.

Bentonit Nedir?

Şifalı Kil Özellikleri, Sağlığa Faydaları ve Önlemleri

Bentonit, volkanik külün ayrışmasıyla üretilen bir kildir. Ana bileşeni montmorillonite adı verilen bir mineraldir. İki temel bentonit türü, baskın metalik iyonun kalsiyum ve sodyum iyonları bakımından zengin sodyum bentonit olduğu kalsiyum bentonittir.
Bentonit gıda işleme endüstrisinde sıvı ve gıda ambalaj malzemelerinde bir bileşen olarak berraklaştırmak için kullanılır. Bu nedenle çok küçük miktarlar vücudumuza düzenli olarak girmektedir.
Bentonit, bağırsakta emilmez ve bir FDA raporuna göre küçük miktarlarda alındığında GRAS (Genellikle Güvenli Olarak Tanınır) maddesidir. Küçük ila orta derecede yutulan bentonitin zararsız olduğu düşünülürken, büyük miktarların zararlı olabileceğine dikkat edilmelidir.

Bentonitin Olası Sağlık Faydaları

Doğal ve alternatif tıpta, bentonit kil genellikle detoksifikasyon için tavsiye edilir. Ancak, bu faydayı destekleyen bilimsel kanıtlar eksiktir. Bir kuş veya başka bir hayvanda toksin emilimini engellemek için bazı kil türleri göründüğü için bentonitin insanlarda aynı şeyi yaptığı anlamına gelmez, ancak bu bir ihtimaldir. Bentonit bu amaç için potansiyel olarak yararlı olsa bile, araştırmacıların toksinleri gidermek için hem etkili hem de güvenli olan konsantrasyonu tanımlamaları gerekmektedir.
Bentonit bazen müshil olarak kullanılır. Suyu emdiği ve bağırsak içeriğini topladığı için defekasyonu tetikleyebilir. Bentonit çok fazla su emebilir ve bağırsakları tıkayan büyük ölçüde şişebilir.

Bentonitin Olası Tehlikeleri

Bağırsaklarımızdaki yüksek bentonit dozu, bunları kullanmamızı engelleyerek önemli besinleri emebilir. Daha yüksek konsantrasyonlarda, laboratuvar hayvanlarında A vitamini emilimine engel olur ve onların büyümesini engeller. Ek olarak, potasyum iyonları gibi ihtiyacımız olan elektrolitleri emebilir.
Kilin tehlikeli olmasının başka bir nedeni de bazen zehirli kimyasal katısıkı veya mikrop içermesidir. Bentonit takviyesinin kaynağı ve saflığı bu nedenle çok önemlidir.
Bir doktor, kullanımının kabul ettiği durumlarda bile, bentonit veya başka bir tıbbi kil içeren bir kapta dozaj tavsiyesinin aşılmaması önemlidir. Önerilen doz bir sağlık sorununa yardımcı olmazsa, doktora tekrar gitme vakti gelmiştir.

Antibakteriyel Killer

Şifalı Kil Özellikleri, Sağlığa Faydaları ve Önlemleri

Killerin bazı sağlık yararlarını destekleyen bilimsel kanıtlar vardır. Örneğin Arizona State Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, en azından bazı killerin laboratuvarda bakterileri öldürdüğünü göstermiştir.
Araştırmacılar kil minerallerini izole etmek için dört farklı kilden su ekstraktı yaptılar. Daha sonra ekstraktların MRSA bakterisi ve Escherichia coli (veya E. coli) üzerindeki etkilerini araştırdılar. MRSA veya metisiline dirençli Staphylococcus aureus, metisilin de dahil olmak üzere yaygın antibiyotiklere dirençlidir. Hastanelerde, bakım evlerinde ve genel toplumda ciddi bir sorundur. Bazı E. coli suşları insanlara yardımcı olsa da, diğerleri tehlikeli enfeksiyonlara veya gıda zehirlenmesine neden olabilir.
Araştırmacılar kil minerallerine bağlı metal iyonlarının bakterileri öldürdüğünü keşfettiler. Deneyleri belli konsantrasyonlarda bakır, çinko, kobalt ve nikel iyonlarının E.coli’yi öldürdüğünü gösterdi. Bakır, çinko ve kobalt iyonları MRSA’yı öldürdü. Metal iyonlarının bakterileri yok etmesine rağmen, pH ve sıcaklık uygun olmalıdır.
Araştırmanın bir sonraki adımı, killerin canlılarda ve laboratuvar dışındaki durumlarda laboratuvar ekipmanlarında olduğu gibi aynı antibakteriyel faydalara sahip olup olmadıklarını görmektir.

Kaolin ve Kanama

Eski bir inanç, kilin yaraların iyileşmesine yardımcı olabileceğidir. Aslında, ordularda bile kil ile emprenye edilmiş gazlı bez kullanıyor. Bu çok kullanışlı kilin ismi kaolin ve gazlı beze Combat Gazlı Bez denir. Combat gazlı bez, halkın yanı sıra ordu için kullanılabilir.
Kaolin, bir kişi yaralandığında kanın pıhtılaşmasına yardımcı olur, böylece vücutta kan kaybını önler. Kan pıhtılaşması, bir insan yaralandığında ve kan damarları kırıldığında meydana gelen normal bir süreçtir. Kişinin kanamasını önlemek ve tehlikeli mikropların vücuda girmesini önlemek için kan pıhtılaşmalıdır. Kan pıhtılaşması, koagülasyon kaskadı adı verilen bir reaksiyon zinciriyle gerçekleşir. Her reaksiyon meydana gelmesi için zincirdeki önceki reaksiyona bağlıdır. Kaolin bu kaskadı girer ve kan pıhtılaşma sürecinde hayati bir adımı tetikler.

Kaolin ve İshal

Kaolin, su emmesi nedeniyle bazı ishal ilaçlarında kullanılır. Bir popüler anti-ishal ilacı markası Kaopectate’dir. Bu, kaolin ve pektin içermekle birlikte, bugün yerine bizmut subsalisilat içerir. Bununla birlikte, kaolin bazı ilaçlarda kullanılmaya devam etmektedir.
Kaolin ishal için yardımcı olabilir. Ancak bentonit gibi, bağırsakta belirli besinleri ve ilaçları da emebilir. Kaolin ve pektinin bir kombinasyonu bu açıdan özellikle sorunlu görünmektedir.
Kirlenmemiş kaolin dahili olarak alındığında güvenli kabul edilir. Bağırsaktan kan dolaşımına emilmez. Bentonit ve kaolin gibi killer genellikle yendiğinde güvenli iken (aşırı miktarda alınmadığı sürece), bir kilin bir toz şeklinde kronik olarak solunması tehlikeli olabilir.

Kil ve Cilt Bakımı

Şifalı Kil Özellikleri, Sağlığa Faydaları ve Önlemleri

Kilin derideki yağı ve kirleri çıkardığı bilinmektedir. Ayrıca cildin pul pul dökmesi, eski hücrelerin deri yüzeyinden çıkarılması ve daha genç olanların ortaya çıkması anlamına gelir. Ayrıca, sivilce tedavisinde yardımcı olduğu söylenmektedir.

Kaynakça:
https://remedygrove.com/traditional/Clay-Medicinal-Uses-in-History-and-Today

Yazar: Katibe Melis Dinçer

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku