Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Silisyum Vadisi: Yanlış Bilinen Adıyla Silikon Vadisi

0 516

Silisyum Vadisi: Yanlış Bilinen Adıyla Silikon Vadisiİsmini silisyum elementinden alan Silicon Valley diye de bilinen Silisyum Vadisi bilgisayar ve elektronik endüstrinin kalbi konumundadır. Silisyum kelimesinin İngilizce karşılığı silikondur. Bu yüzden vadinin isminin Türkçede silisyum vadisi şeklinde yer alması gerekir. Silicon olarak İngilizcede geçen silisyum ile silicone olarak geçen silikon arasında herhangi bir ilişki yoktur. Buna rağmen bu iki sözcük çoğu zaman karışık şekillerde kullanılmaktadır. Amerika’nın San Francisco eyaletinde yer alan bu vadi bilişim ve elektroniğin başkenti niteliğindedir. Günümüzde meydana gelen teknolojik gelişmeler Silisyum Vadisi’nin yakın bir gelecekte dünya ekonomisini şekillendiren Wall Street’in önüne geçeceğini gösteriyor. Silisyum Vadisi hali hazırda dünyayı değiştirmek için kolları sıvamış durumda. Amazon’un kurucusu Jeff Bezos ve Facebook kurucusu Mark Zuckerberg Silikon Vadisinde yer alan önemli iki isim. Bunun yanında Uber’in kurucusu Travis Kalanick gibi yeni simalar da var. İş alanları farklı olsada bu bilim insanlarının tek bir amacı var: Dünyayı değiştirmek. Günümüz rekabet ortamından ve yürürlükte olan düzenlemelerden pek hoşnut değiller. Firmaların dünyanın her yerinde herhangi bir kısıtlama olmadan küresel çapta faaliyet göstermesi için çalışmalar yürütmekteler. Bu diyalog halinde olan genç ve girişimci bilim insanlarının çok farklı hikayeleri var. Bunlardan en önemli ve popüler olanları kısaca tanıtmak Silikon Vadisi için bir şablon niteliğinde olabilir.

Silisyum Vadisi: Yanlış Bilinen Adıyla Silikon VadisiTravis Kalanick (Uber)

ABD’nin Los Angeles kentinde 1976 yılında doğan Travis Kalanick lise öğrenimi sonrasında Kaliforniya Üniversitesi’nde bilgisayar mühendisliği eğitimi almaya başladı. 1998 yılında bu öğrenimini yarıda bırakmak durumunda kaldı ve 2001 yılında girişimciliğini kullanarak iş dünyasına atıldı. 2009 yılında San Francisco’da yakın arkadaşı Garret Camp ile beraber Uber isimli bir kiralık araç servisi kurdu. Kalanick’in bu işteki asıl amacı şirketini yakın bir tarihte küresel ölçekte çalışan bir taşıma firması pozisyonuna getirmek. Uber’i sadece 5 senede dünyanın yaklaşık 55 ülkesinde faaliyet gösteren dev bir firma haline getiren Kalanick, 5,3 milyar dolarlık serveti ile günümüzde ABD’nin en zengin iş adamlarından biri.

Silisyum Vadisi: Yanlış Bilinen Adıyla Silikon VadisiRaymond Kurzweil (Google)

ABD’nin New York kentinde 1948 yılında doğan Raymond Kurzweil 2. Dünya Savaşı’ndan önce ABD’ye yerleşen Avusturya kökenli bir aileden geliyor. Kurzweil, MIT’de başladığı bilgisayar mühendisliği eğitim sürecini 1970 yılında sonlandırdı. Raymond Kurzweil, metinleri konuşma haline dönüştüren ve sesli konuşmayı direk yazıya çeviren bir takım bilgisayar yazılımları ve günlük hayatta sıkça kullanılan belge tarayıcı sistemleri üzerine yapmış olduğu öncü ve üretken çalışmalar sayesinde Silisyum Vadisi’nde yıllardan beri en çok konuşulan isimlerden biri. Kurzweil, teknolojik alanda gösterdiği bu başarılarından dolayı 2002’de Bill Clinton tarafından Ulusal Teknoloji Madalyası’nı aldı. Google bünyesinde Aralık 2012’de baş mühendislik görevine geçen Kurzweil, Google’da makine öğrenimi ve doğal dil işleme alanlarında yeni bir takım yenilikler yapmayı amaçlıyor.

Silisyum Vadisi: Yanlış Bilinen Adıyla Silikon VadisiElon Musk (SpaceX, Tesla Motors)

Elon Musk Güney Afrika’nın başkenti Pretoria’da 1971’de doğdu. Musk, daha çocukluğunda bile kitap okumayı çok seven biriymiş ve bilgisayar bilimlerinden felsefeye değin herşeyi okurmuş. Elon Musk, fizik ve ekonomi öğrenimi Pennsylvania Üniversitesi’nde gördü. Kurucularından olduğu PayPal ödeme sisteminin 2002’de eBay şirketi tarafından satın alınması ile eline geçen 165 milyon dolarlık bir servetle çocukluk rüyasını gerçekleştirmek isteyen Elon Musk, aynı sene SpaceX isimli bir uzay yolculuğu şirketi kurdu. Tesla Motors’un da kurucusu olan Musk, aynı zamanda Silisyum Vadisi’nde kurulmuş olan ilk otomobil üreticisidir. Musk’un kişisel serveti özellikle Tesla arabaların borsada bulunan yüksek değeri sayesinde güncel verilerle yaklaşık 9 milyar doları bulmaktadır.

Kaynakça:
Tübitak

Yazar: Taner Tunç

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku