Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Simfizit Nedir?

0 464

Semfizit, ağrının eşlik ettiği kasık simfizinin (genellikle hamilelik sırasında) bir işlev bozukluğudur. Kasık semptomu alanındaki ağrı veya eklemin işlev bozukluğu, hamilelik sırasında basit günlük aktivitelerin yapılmasını zorlaştırabilir. Ağrının genellikle çocuğun doğumundan sonra kaybolduğu fark edilir. Ancak, anne adayının vücudunda meydana gelen belirli fizyolojik süreçlerle ilişkili olmalarına rağmen, duyumların kendileri oldukça rahatsız edici olabilir.

Pubik simfiz disfonksiyonu, anne adayının vücudunda meydana gelen değişiklikler nedeniyle sol ve sağ pelvik kemikler arasındaki eklem (pubik simfiz) genişlediğinde ortaya çıkar. Bağlar eklemi yerinde tutar, böylece pelvik kemikleriniz normal anatomik bağlantılarından hareket edemez. Hamilelik sırasında, hormonal değişiklikler bu bağları zayıflatır, böylece eklem, doğum sırasında pelvik kemiklerin hafifçe genişlemesi için yeterince esnek hale gelir. Pelvik bölgedeki tüm ek hareketler, basınç ve yük uygulama noktası değiştiği için ağrılı olabilir. Ancak ağrı ve rahatsızlık genellikle bebek doğduktan hemen sonra geçer.

Hamile kadınlar en sık bu eklemde ağrı hissederler. Bir kadın hamileyse, pelvik bölge hamilelik sırasında, doğum sırasında ve bebek doğduktan bir süre sonra ağrıyabilir. Ağrı, pelvisin önünden, arkasından veya hem önden hem de arkadan gelebilir. Pelvik bölge daha da büyümüş ve dengesiz hissedebilir. Ancak bu eklemde ağrı hissetmek için hamile olmak şart değildir. Spor yaralanmaları, eklemdeki pelvik kemiklerin sıkışmasına veya yerinden çıkmasına neden olabilir. Bu eklemdeki kıkırdak zamanla yıpranır (osteoartrit), bu nedenle pelvik kemikleri daha az destekleyebilecektir. Enfeksiyonlar ve iltihaplı durumlar (osteitis pubis) ekleme zarar verebilir. Gebe kadınların yaklaşık %30’u, kasık sempatizinin işlev bozukluğu ile ilişkili semptomlar bildirmektedir.

SimfizitinSimfizit Nedir? nedenleri

Bir kadın hamileyken, vücudu gevşetici hormon salgılar, bu da sol ve sağ pelvik kemikler arasındaki eklemdeki bağları daha rahat hale getirir. Kadın vücudu bu hormonu hamileliğin 10. haftasından itibaren üretmeye başlayabilir. Ligamentlerin ekleme yapışmasının zayıflaması, eklemin daha fazla genlik ile hareket edebilmesi anlamına gelir. Bu ekstra hareket, bebeğin doğma zamanı geldiğinde sol ve sağ pelvik kemiklerin genişlemesini sağlar. Pelvik kemiklerin hareketliliğindeki bu değişiklikler vajinal doğumu mümkün kılar ve aynı zamanda simfizite neden olur.

Simfizitin belirtileri

Ağrının gücü ve süresi, ağırlık ve basıncın vücutta nasıl dağıldığına bağlıdır. Bir kadının vücudunu hareket ettirme ve duruşunu koruma şekli ağrıyı hafifletebilir veya artırabilir. Bir kadın hamileyse, fetüsün ağırlığı veya daha fazlası eklem üzerine baskı yaparak rahatsızlığı ve ağrıyı artırabilir. Doğuma yaklaştıkça genellikle güçlenir.

Teşhis

Doktorun, kasık sempatizinin işlev bozukluğu olup olmadığını belirlemenin farklı yolları vardır. Doktorunuz, kasık simfiz eklemine zarar verebilecek bir yaralanma olup olmadığını görmek için tıbbi geçmişinizi gözden geçirecektir. Hassasiyet, ağrı veya şişlik olup olmadığını kontrol etmek için fizik muayene yapabilirler. Uzman, belirli hareketleri ne kadar kolay gerçekleştirebileceğinizi değerlendirecektir. Doktorunuz ultrason, BT taraması veya röntgen ile pelvik ekleminize daha yakından bakabilir. Hamileyseniz, doktorunuz fetüs için güvenli olan bir görüntüleme prosedürü yazacaktır.

Simfizit nasıl tedavi edilir?

Pelvik bölgede hissettiğiniz ağrı genellikle bebek doğduktan birkaç ay sonra geçer. Vücudunuz gevşeme üretmeyi bıraktığında, bağlarınız tekrar gerilir ve eklemleriniz daha az hareket eder. Hamilelik sırasında siz ve doktorunuz ağrınızı en iyi nasıl yöneteceğinize karar verebilirsiniz.

Yazar: Bekir Bulut

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku