Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Oligodendroglioma ve Teşhis, Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

0 231

Oligodendroglioma, oligodendrositlerin tipik glial hücrelerinden kaynaklanan beynin bir neoplazmıdır. Hücrelerin amacı, sinir hücreleri için özel yağ zarlarının üretilmesidir. Tümörün gelişimi yavaştır, bazı klinik vakalarda tanıyı tamamlamak ve kesin tanıyı koymak birkaç yıl alır. Bu süre zarfında tümör, tespit edilmesini sağlayan büyük boyutlar ve net sınırlar kazanır.

Oligodendroglioma Türleri Nelerdir?

Oligodendroglioma tipik: Bu tip bir tümör için ikinci derece malignite karakteristiktir. Neoplazm yavaş gelişir, ağırlıklı olarak uygun bir prognoz gözlenir. Bu tip tümör, oligodendroglioma tanısında daha sık görülür.

Anaplastik oligodendroglioma: Tümörün üçüncü (yüksek) bir malignite derecesi vardır, hızlı büyüme ve yayılma kaydedilmiştir. Mutasyon geçirmiş hücrelerden oluşur.

Karışık oligoastrositom: Tümör malignitenin üçüncü derecesine aittir, ancak glioblastoma dönüşme riskinin yüksek olması nedeniyle özellikle tehlikelidir. Neoplazm hızla gelişiyor, beyni etkiliyor ve hastanın hayatını tehdit ediyor. Oligoastrositom, metastaz yapabilen oligodendrositlerden ve diğer hücrelerden oluşur.

Not: Tüm oligodendroglioma tiplerinde, tümörün gelişmesi nedeniyle kafa içi basıncın arttığı not edilir.

Beynin herhangi bir bölümünde bir tümörün gelişimi sırasında ortaya çıkan bir takım genel semptomların yanı sıra neoplazmın lokalizasyonu nedeniyle ortaya çıkan spesifik semptomlar vardır. Tümör ön lobda yer aldığında, hastanın hafıza bozukluğu, büyük miktarda bilgiyi hatırlayamama durumu olur. Akıl yürütmek, saymak daha zor hale geliyor. Bazı durumlarda kişilik bozukluğu ortaya çıkabilir. Temporal kısımda 2. derece oligodendroglioma gelişirse konuşma bozuklukları, motor koordinasyon tanısı konur ve işitme keskinliği azalır. Hastalığın bazı belirtileri nörofibromlarınkilere benzeyebilir.

Oligodendrogliomanın Yaygın Semptomları Nelerdir?

Sık kusma (genellikle hastaya rahatlama getirmez).
Baş ağrısı, baş dönmesi, oryantasyon bozukluğu hissi.
İşitme bozukluğu.
Sık ruh hali değişimleri, artan sinirlilik.
Saldırganlık, öfke nöbetleri, ağlamaklılık belirtileri.
Motor fonksiyon bozulur, kas zayıflığı oluşur.
Bellek süreçlerinin ihlali.
Azalmış görme keskinliği.

Oligodendroglioma Teşhisi Nedir?

Olumlu bir prognoz için oligodendroglioma erken bir aşamada teşhis etmek önemlidir. İlk hafıza bozukluklarında, hareketlerin koordinasyonunda bozulma ve benzeri semptomlarda hasta bir nöroloğa başvurur. Konsültasyon ve testten sonra, bir nörolog onkolojiden şüphelenebilir.

Oligodendroglioma Teşhisi İçin Yöntemler Nelerdir?Oligodendroglioma ve Teşhis, Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Manyetik rezonans görüntüleme: Çalışma, bir tümörün varlığını, şeklini ve boyutunu net bir şekilde görselleştirmenizi sağlar. Karmaşık klinik durumlarda, kontrast kullanımı ile MRG yapılabilir.

CT tarama: Üç boyutlu projeksiyonda beyin yapılarının ayrıntılı görüntülerini elde etmek için BT yapılır. Bu, hasarlı alanların görselleştirilmesini sağlar. Daha bilgilendirici bir inceleme için, bir kontrast maddesinin ön enjeksiyonu ile bilgisayarlı tomografi yapılabilir.

Elektroensefalografi: Çalışma beynin aktivitesini belirlemek için yapılır.

Odyografi: İşitme kaybının derecesini belirlemek amacıyla yapılır.

Biyopsi: Daha fazla histolojik inceleme için neoplazmın bir parçasının toplanması. Tümörün malignite derecesini belirlemek için yapılır.

Radyasyon Tedavisi

Hastanelerde uzun yıllara dayanan deneyime sahip doktorlar, çeşitli onkolojik patolojiler için etkili tedavi uygularlar. Genellikle en etkili tedavi, biri radyasyon tedavisi olan birkaç yöntem kullanmaktır. İnsan vücudu üzerinde minimum etkiye sahiptir, kanser hücrelerini etkili bir şekilde nötralize eder. Ayrıca, kalite ve alışılmış yaşam biçimi değişmeden kalır. Beyin tümörünün tedavisi karmaşık ve uzun bir süreçtir. Kan-beyin bariyerini geçme zorluğundan dolayı ilaç tedavisi minimal sonuç verebilir. Cerrahi müdahale, radyasyon tedavisi ve kemoterapi dahil tıbbi bir kompleksin etkili olduğu kabul edilir. Radyasyon tedavisi, herhangi bir ölçekte oligodendrogliomu ortadan kaldırma yöntemidir. Ameliyat edilemeyen tümörler için bağımsız bir tedavi yöntemi olarak ve cerrahi müdahale ile birlikte kullanılır.

Cerrahi Yöntem

Oligodendrogliomanın cerrahi tedavisi, çevre dokulara yayılmasını önlemek için neoplazmanın tamamen çıkarılmasını içerir. Cerrahi müdahale stereotaksik sistemler kullanılarak gerçekleştirilir. Yöntem, bir MRI sisteminin kontrolü altındaki bir operasyonu içerir. Monitör tümörün tam yerini, sınırlarını ve şeklini görselleştirir. Sistem cerrahın hareketlerini basitleştirir ve beyin cerrahisi aletleri ile maksimum erişime izin verir. Stereotaksik müdahalenin avantajı hasta güvenliğini arttırması, beynin hayati bölümlerine zarar verme riskini azaltması ve komplikasyonları önlemesidir.

Oligodendroglioma ve Kemoterapi

Kemoterapinin etkinliğini en üst düzeye çıkarmak için ilaçlar doğrudan tümör gövdesine veya beyin omurilik sıvısına enjekte edilir. Bu ilaç uygulama yöntemi, kan-beyin bariyerini aşmak için kullanılır.

Kaynakça:
hsgm.saglik.gov.tr

Yazar: Bekir Bulut

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku