Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Türkiye’de Yer Alan En İyi Rafting Alanları

0 731

Türkiye'de Yer Alan En İyi Rafting AlanlarıRafting, ekstrem sporların en fazla tercih edilen seçeneğidir. Doğa tatilinin eğlenceli bir aktivitesi olan rafting, aynı zamanda eğlence ve macerayı da bir arada sunuyor. Kas kuvveti ve herhangi bir eğitime gerek duyulmadan yapılan bu spor için Türkiye’nin nehirleri ise son derece idealdir. Rafting yapılması uygun olan nehirleri ise şu şekilde sıralamak mümkündür:

Çoruh Nehri

Çoruh Nehri, yalnızca Türkiye değil dünyada da büyük bir öneme sahip rafting alanıdır. Dünya sıralamasında ilk 10’a giren Çoruh Nehri’nin yaklaşık 169 km kadar bir parkuru mevcuttur. Bu nehrin en fazla ilgi gördüğü aylar ise mayıs ve haziran aylarıdır.
Çoruh Nehri’nde özellikle Yusufeli/Oltu arasında olan bölgede uluslararası yarışmalar da düzenleniyor. Örnek verecek olursak 1993’te Dünya Rafting Şampiyonası bu bölgede düzenlenmiştir. 2003 yılında ise Türkiye Rafting Şampiyonası’nın üçüncü ayağı burada yapılmıştır. Bölgeye daha çok İngiliz, İsrail, Çekoslovakya ve Avusturya’dan gelen profesyonel raftingciler uğruyor. Ayrıca etrafında Kaçkar Dağı tırmanışları da yapılan bu bölgede çok fazla sayıda da tarihi Gürcü kilisesi mevcuttur.

Fırtına Vadisi

Rize Fırtına Vadisi, yaklaşık olarak 23 kilometrelik bir alana sahip rafting bölgesidir. Bu parkur alanları da zorluk derecelerine göre toplamda 3’e ayrılıyor. Fırtına Vadisi, Dünya Doğayı Koruma Vakfı’nın seçmiş olduğu, korunması gereken alanlardan biridir. Vadiden, Ayder Yaylası’na da ulaşım sağlanabiliyor. Tarihi Zil Kale ve Çat Yaylası da bu alanda yer alıyor. Bölge hem amatör hem de profesyonel raftingciler için son derece uygun bir bölgedir ve parkurun tamamlanma süresi ise yaklaşık olarak 1 saattir.

Dalaman ÇayıTürkiye'de Yer Alan En İyi Rafting Alanları

Rafting severlerin en gözde parkurları arasında yer alan Dalaman Çayı’nın uzunluğu 12 kilometre olup zorluk derecelerine göre de iki ayrı etabı mevcuttur. Profesyonelleri ve amatörleri aynı anda ağırlayabilen Dalaman Çayı, ilk defa deneyenler için özellikle öneriliyor. Bu parkura aynı zamanda çocuklar da katılım gösterebiliyor. Parkurun tamamı ortalama 2.5-3 saat gibi bir süre içinde tamamlanıyor. Mayıs ayında başlayan rafting sezonu ise, ağustos ayının sonuna kadar sürebiliyor. Dalaman Çayı; Bodrum, Fethiye ve Marmaris gibi turizm alanlarına yakın olduğu için de sezonda yaklaşık 20 bin ziyaretçiyi ağırlıyor.

Türkiye'de Yer Alan En İyi Rafting AlanlarıMunzur Çayı

Munzur Ovası’nda yer alan rafting parkuru yaklaşık 20 kilometreyi buluyor. Bu parkurda teknik çalışma yapılamadığı için de engeller ve zorluk derecesi bilinmiyor. Karların erimesiyle birlikte suların çoğaldığı aylar olan mayıs ve temmuz ayları ise rafting için en ideal dönemlerdir. İki yıl öncesinde de bu bölgede Munzur Turizm Kültür ve Tanıtma Festivali içerisinde yarışma düzenlenmiştir. Bu bölgeye gelen raftingciler ise, çoğunlukla çevre illerden rafting yapmaya gelen amatörlerdir. Bu amatörlerin en uğrak yerleri de Ovacık’ta yer alan El-baba kamping alanıdır.

Köprüçay

Antalya’nın Manavgat ilçesinde bulunan Taşağıl Beldesi sınırlarında yer alan Köprüçay Rafting Alanı, Serge Antik Kenti’nin yaklaşık olarak 11 kilometre aşağısındadır. İki adet parkur alanı bulunan Köprüçay parkuru, en az tehlikeli olan parkurlar arasındadır. Parkurlar, Karabük Köprüsü’nde, ortalama 1 saatte son buluyor. Çoğunlukla yabancı turistlerin ilgisini çeken Köprüçay’ın su sıcaklığı ise yaz- kış 9 dereceyi göstermektedir.

Melen ÇayıTürkiye'de Yer Alan En İyi Rafting Alanları

Melen çayı, Düzce’ye bağlı bir akarsuyu olup bölge 10 yılı aşkın bir süre içinde rafting sporu tutkunlarını ağırlamaktadır. Zorluk derecesi 3+1 olan Melen Çayı, daha çok amatör katılımcıların spor yapmalarına olanak sağlıyor. Bölgenin en iyi sezonu ise bahar aylarında başlıyor. Türkiye Rafting Şampiyonası’nın da ikinci ayağının yapıldığı bir rafting alanı olan Melen Çayı’nın parkuru, yaklaşık olarak 16 km uzunluğundadır ve bu çay, Dokuzdeğirmen Köyü’nden başlayıp, Beyler Köyü’nde sona erer.

Barhal Çayı

Artvin sınırları içinde bulunan ve sporculara rafting yapma fırsatı tanıyan Barhal Çayı, aynı zamanda nehir kayağı ve kano ve nehir için de elverişlidir. Yüksek dağlarla çevrili olan bir vadinin içinden akan Barhal Çayı, 18 kilometrelik bir uzunluğa sahiptir. Kaçkar Dağları’nın güneyinden doğar ve Yusufeli’nin 2 km kadar güneyinde yer alan Çoruh Nehri’ne karışır.
Barhal çayı parkuru ise, zorluk derecelerine göre toplamda 4 parkura ayrılmıştır. Parkurun tamamı yaklaşık 2 saatte tamamlanıyor. vardır. Mayıs ve Haziran aylarında Avusturya’ya ait olan White Water Rafting Kulübü üyeleriyle birlikte birçok yabancı sporcu da bu parkura geliyor. Bu bölgede ayrıca trekking merkezleri de bulunmaktadır.

İkizdere NehriTürkiye'de Yer Alan En İyi Rafting Alanları

Rize’de yer alan İkizdere Nehri, yaklaşık 25 km kadar bir parkur alanına sahip rafting bölgesidir. Zorluk derecelerine göre toplamda 3 parkuru bulunan İkizdere Nehri, en fazla mayıs ve haziran dönemlerinde rağbet görüyor. İkizdere Nehri’ne bağlı olan parkur alanları ise ortalama 1,5 saatlik bir sürede tamamlanıyor. Bölge, profesyonel raftingcilerin yanında raftinge yeni başlayanlar için de oldukça ideal bir rafting alanıdır.
Nehirde aynı zamanda bazı yöresel yarışmalar da yapılmaktadır. En son bu bölgede Rize Valilik Rafting Şampiyonası düzenlenmiştir. Çevresinde ise Anzer Yaylası, Ovit, Cimil ve Kabahor gibi yaylalar da bulunmaktadır.

Yazar: Sevinç Urgenç

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku